Δεν δημοσιεύτηκε βιβλίο για τις πυρκαγιές στο Μάουι πριν μαθευτεί ο αριθμός των νεκρών

You are currently viewing Δεν δημοσιεύτηκε βιβλίο για τις πυρκαγιές στο Μάουι πριν μαθευτεί ο αριθμός των νεκρών

Σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, εμφανίστηκε ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε βιβλίο για τις πυρκαγιές στο Μάουι, πριν την κατάσβεσή τους και την καταμέτρηση των νεκρών.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βιβλίο για τις πυρκαγιές στο Maui δημοσιεύτηκε πριν καν ολοκληρωθούν τα «γεγονότα» αλλα και πριν μάθουμε τον αριθμό των νεκρών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βιβλίο φαίνεται πως είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Το βιβλίο δεν προέβλεψε ή αποκάλυψε τίποτα που δεν ήταν ήδη δημοσίως γνωστό.

Τι ισχύει

Στις 8 Αυγούστου 2023, μια σειρά από πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία της Χαβάης, κυρίως στο νησί Μάουι. Οι πυρκαγιές προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη Λαχάινα και άφησαν πίσω του 115 νεκρούς και 388 αγνοούμενους, εκ των οποίων περίπου 100 να δίνουν σημεία ζωής μετά τη δημοσίευση λίστας αγνοουμένων. Η περιοχή μετρά τεράστιες υλικές ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας των πιο φονικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ σε περισσότερο από έναν αιώνα.

Το βιβλίο “Fire and Fury: The Story of the Maui Fire 2023 and its Implications for Climate Changeκυκλοφόρησε στην πλατφόρμα Amazon (πλέον έχει κατέβει) στις 10 Αυγούστου, δύο μέρες μετά την έναρξη των πυρκαγιών και ισχυρίζεται ότι καταγράφει τα γεγονότα της 8ης έως 11ης Αυγούστου. Το βιβλίο είναι προϊόν “αυτοδημοσίευσης”, μια δυνατότητα που προσφέρει η Amazon σε οποιονδήποτε επιθυμεί να δημοσιεύσει το υλικό του.

Ο “συγγραφέας” του βιβλίου ονομάζεται “Dr. Miles Stones”

Κατόπιν, εμφανίστηκαν συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί σε αναξιόπιστες ιστοσελίδες του εξωτερικού, που ισχυρίστηκαν πως το βιβλίο αποτελεί προπαγάνδα υπέρ της κλιματικής αλλαγής. Ο φερόμενος ως συγγραφέας, Dr. Miles Stones, είναι άτομο αγνώστων στοιχείων και δεν δίνει καμία πληροφορία για το βιογραφικό του. Το γεγονός ότι το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε μόλις δυο ημέρες από την έναρξη των πυρκαγιών, έκανε πολλούς να συμπεράνουν πως γράφτηκε με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα. Ο “συγγραφέας”, έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον ακόμη τρία βιβλία μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Το βιβλίο δεν προέβλεψε ή αποκάλυψε τίποτα που δεν ήταν ήδη δημοσίως γνωστό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Politifact, το βιβλίο ανέφερε πως υπήρχαν 8 νεκροί από τις πυρκαγιές, κάτι που ήταν ήδη γνωστό και επομένως δεν αποτελεί “πρόβλεψη”. Το Snopes αναφέρει πως με βάση το κείμενο, αλλά και κείμενο από άλλο βιβλίο του ίδιου “συγγραφέα”, το βιβλίο φαίνεται πως είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Οι ισχυρισμοί έχουν επίσης καταρριφθεί από το Lead Stories.