Κύπρος: Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει αλλοδαπούς στη Χλώρακα να πετάνε πέτρες

You are currently viewing Κύπρος: Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει αλλοδαπούς στη Χλώρακα να πετάνε πέτρες

Μεγάλη διάδοση είχε στο Facebook μια εικόνα “αλλοδαπών” να πετάνε πέτρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Χλώρακα της Κύπρου.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Εξέγερση αλλοδαπών (που πετάνε πέτρες) στη Χλωρακα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία προέρχεται από φοιτητική διαδήλωση στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2016.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της 14ης Αυγούστου 2023, άτομα που διαμένουν σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα – και στο οποίο η παροχή ρεύματος έχει αποκοπεί – συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ζητώντας νέο χώρο στέγασης που να τους παρέχει τις απαιτούμενες διευκολύνσεις. Οι διαμαρτυρόμενοι ακολούθησαν πορεία προς το κέντρο της Χλώρακας όπου στεγάζονται τα γραφεία της Κοινοτικής Αρχής, ενώ κάποιοι εξ αυτών φώναζαν συνθήματα. Στο σημείο κλήθηκαν περίπου 10 περιπολικά της ΑΔΕ Πάφου ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, επικρατεί ησυχία. Η διαμαρτυρία των ενοίκων του συγκροτήματος των διαμερισμάτων στη Χλώρακα, έληξε ομαλά.

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τη Χλώρακα. Έχει τραβηχτεί στις 16 Οκτωβρίου 2016 στη Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα, δείχνει φοιτητές να διαμαρτύρονται πετώντας πέτρες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του κόστους των φοιτητικών διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Wits στο Γιοχάνεσμπουργκ, στα πλαίσια του κινήματος FeesMustFall.

Το #FeesMustfall (μτφ: Τα δίδακτρα πρέπει να πέσουν) ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας φοιτητών που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου 2015 στη Νότια Αφρική. Οι στόχοι του κινήματος ήταν να σταματήσουν οι αυξήσεις των διδάκτρων καθώς και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand και εξαπλώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και στο Πανεπιστήμιο Rhodes, πριν να εξαπλωθούν γρήγορα σε άλλα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το Πανεπιστήμιο Wits. Παρόλο που αρχικά απολαμβάνοντας σημαντική δημόσια υποστήριξη, το κίνημα διαμαρτυρίας άρχισε να χάνει τη δημόσια συμπάθεια όταν οι διαμαρτυρίες άρχισαν να στρέφονται βίαιες.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε πως η φωτογραφία των “αλλοδαπών” που πετούν πέτρες, δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στη Χλώρακα. Η φωτογραφία προέρχεται από φοιτητική διαδήλωση στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2016.

Σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus