Παραπληροφόρηση περί «κατασκευασμένης συναίνεσης» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

You are currently viewing Παραπληροφόρηση περί «κατασκευασμένης συναίνεσης» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στο Twitter ένα άρθρο που επικαλείται μια επιστήμονα που υποστηρίζει πως η λεγόμενη επιστημονική συναίνεση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, είναι κατασκευασμένη.

Παράδειγμα ανάρτησης στο προφίλ της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά:

Ο ισχυρισμός αναφέρει:

Συνέντευξη της Judith Curry στον John Stossel, για την NYP
«Είναι μια κατασκευασμένη συναίνεση», μου λέει η κλιματολόγος Τζούντιθ Κάρι.
Λέει ότι οι επιστήμονες έχουν ένα κίνητρο να μεγαλοποιήσουν τον κίνδυνο για να κυνηγήσουν τη «δόξα και την περιουσία».
Ξέρει για αυτό γιατί κάποτε εξέπεμψε συναγερμό για την κλιματική αλλαγή. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αγάπησαν όταν δημοσίευσε μια μελέτη που φαινόταν να δείχνει μια δραματική αύξηση στην ένταση του τυφώνα.

Τι ισχύει

Η Judith Curry είναι Αμερικανίδα κλιματολόγος και πρώην πρόεδρος της Σχολής της Γήινων και των Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia. H Curry έχει συμβάλει σημαντικά στον τομέα της επιστήμης του κλίματος και ίδρυσε το δίκτυο εφαρμογών προβλέψεων για το κλίμα. Έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνες σχετικά με θέματα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και έχει συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το θέμα. Τουλάχιστον από το 2010, άρχισε να δέχεται κριτική για τις θέσεις της.

Το 2017 τελείωσε η ακαδημαϊκή της καριέρα. Παράλληλα, ξεκίνησε πιο σθεναρά να διατυπώνει αντιεπιστημονικές θέσεις, όπως ο υπό εξέταση ισχυρισμός περί “κατασκευασμένης” συναίνεσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αν και αρχικά ήταν ένθερμη υποστηρικτής της ανθρωπογεννούς κλιματικής αλλαγής, πλέον την παρουσιάζει διαστρεβλώνοντας, ή κάνοντας επιλεκτική παράθεση δεδομένων (παράδειγμα εδώ). Πρακτικά, η Curry δεν αρνείται την κλιματική αλλαγή, αλλά υποβαθμίζει το ρόλο της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτή και αμφισβητεί τα κλιματικά μοντέλα για το ποσοστό της ανόδου της θερμοκρασίας.

Η Curry έγινε ευρύτερα γνωστή το 2005, όταν δημοσίευσε μελέτη στο περιοδικό Science Magazine ότι οι τυφώνες ήταν πιθανό να γίνουν πιο έντονοι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Πλέον, δέχεται ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι καταστροφική, αλλά η υπερθέρμανση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από ευρέως αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα. Οι απόψεις της εκφράζονται κυρίως μέσω της ιστοσελίδας της Climate Etc, που δημοσιεύει συχνά ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς. Η Curry έχει παραδεχτεί στο παρελθόν πως έχει λάβει χρηματοδότηση από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή αφορά μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες και αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να είναι φυσικές λόγω αλλαγών στη δραστηριότητα του ήλιου ή μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων. Αλλά από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι φυσικές διεργασίες συνεισφέρουν ελάχιστα στη θέρμανση του πλανήτη.

Εκτός από αλλαγή στις θερμοκρασίες, αναμένονται αλλαγές στην υγρασία, τις βροχοπτώσεις (π.χ περισσότερες πλημμύρες), την ξηρασία (με συνέπειες όπως περισσότερες πυρκαγιές), τους ανέμους, τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τη στάθμη της θάλασσας, κ.ά.

Η επιστημονική κοινότητα έχει συναινέσει στη συντριπτική της πλειοψηφία πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται εξαιτίας αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται κατά κύριο λόγο από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή θα βρείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός περί “κατασκευασμένης συναίνεσης” στο θέμα της ανθρωπογεννούς κλιματικής αλλαγής, προέρχεται από επιστήμονα που δέχεται μεν την ύπαρξή της, αλλά αμφισβητεί τη βαρύτητά της, επικαλούμενη επιλεκτική παράθεση δεδομένων. Η επιστημονική συναίνεση είναι υπαρκτή και έχει αποφανθεί πως οι συνέπειες είναι ήδη ορατές και θα επιδεινωθούν στο μέλλον.