Δεν ισχύει πως 300 χιλιάδες γάτες έχουν πεθάνει από τον ιό FIP στην Κύπρο

You are currently viewing Δεν ισχύει πως 300 χιλιάδες γάτες έχουν πεθάνει από τον ιό FIP στην Κύπρο

Πολύ μεγάλη διάδοση σε Κύπρο, Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό γνώρισε ο ισχυρισμός πως 300 χιλιάδες γάτες έχουν πεθάνει στην Κύπρο από τον Ιανουάριο λόγω του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας των αιλουροειδών (FIP). Ο ισχυρισμός δεν ισχύει.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατα δημοσιεύματα (12/7) όπως στο city.sigmalive.com κ.α. διαβάζουμε:

300 χιλιάδες γάτες έχουν πεθάνει στην Κύπρο από τον Ιανουάριο λόγω του FIP
Η Κύπρος κάνει αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τη νόσο που προσβάλλει τις γάτες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν μαζικά.
«Έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της «Cats PAWS Cyprus» και αντιπρόεδρος της «Cyprus Voice for Animals».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα στις 18 Μαΐου 2023 του alphanews.live, όπου αναφέρει, δίχως όμως να παραθέτει πηγή του ισχυρισμού, τα παρακάτω:

Πέραν των 300 χιλιάδων αιλουροειδών έχουν πεθάνει από τον κορωνοΐό της γάτας που εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη την Κύπρο

Το δημοσίευμα του city.sigmalive.com με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023
To δημοσίευμα του alphanews.live με ημερομηνία 18 Μαΐου 2023. Αν και απέχουν χρονικά 2 μήνες το ένα δημοσίευμα από το άλλο, αναφέρουν τον ίδιο αριθμό θανάτων

Άλλο δημοσίευμα με ημερομηνία 18 Μαΐου, αυτή τη φορά του Φilenews, αποδίδει τον αριθμό σε λεγόμενα “εθελοντών”:

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί ο κορωνοϊός της γάτας στην Κύπρο, με τους εθελοντές να αναφέρουν ότι πέθανε γύρω στο 30% των αδέσποτων αιλουροειδών, αριθμός που αναλογεί σε περίπου 300.000 ζώα.

Και συμπληρώνει:

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, κατήγγειλε ότι δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια από πλευράς τους κράτους για την αντιμετώπιση της νόσου. «Έχουμε χάσει περίπου το 30% των αδέσποτων γάτων παγκυπρίως. Είναι μεγάλος ο αριθμός διότι είναι πολύ σοβαρή και η αρρώστια», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό αναλογεί σε περίπου 300.000 ζώα. «Οι αδέσποτες γάτες σήμερα είναι λίγο περισσότερες από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο νησί, κοντά στο 1 εκατ.». Εξήγησε, παράλληλα, ότι αυτοί οι αριθμοί αποτελούν τις εκτιμήσεις των εθελοντών που σιτίζουν γάτες σε όλη την Κύπρο.

Επιστρέφοντας στο παρόν

Πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος ισχυρισμός πήρε διεθνείς διαστάσεις και μεταφέρθηκε και από γνωστά ΜΜΕ, όπως το France 24, ο The Telegraph, το Business Insider και η Daily Mail.

Το δημοσίευμα του Business Insider

Τι ισχύει

O ισχυρισμός εμφανίστηκε και σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμού του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στο Twitter, στις 11 Ιουλίου 2023:

Το tweet αναφέρει:

Ο FIP (λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών) έχει στοιχήσει τη ζωή 300.000 γατών στην Κύπρο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ακτιβιστές φιλόζωους που ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται τις δηλώσεις του κ. Αγιομαμίτη, που φέρεται να είπε πως έχουν πεθάνει 300 χιλιάδες γάτες από τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Αγιομαμίτης έκανε παρεμφερείς δηλώσεις και τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα της Cyprus Mail, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023, ο κ. Αγιομαμίτης προχώρησε σε νέες δηλώσεις:

… δήλωσε ότι τα λόγια του είχαν χαθεί στη μετάφραση. “Δεν θέλω να πανικοβληθούν οι άνθρωποι, οι γάτες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από το νησί“. Εξήγησε ότι υπάρχει μια πολύ γενική και υποθετική εκτίμηση ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο γάτες στο νησί. Υπολογίζοντας από εκεί, εάν εφαρμοστεί ποσοστό θνησιμότητας 20-30 % των μολυσμένων ζώων, ο αριθμός που προκύπτει είναι 300.000.

Με λίγα λόγια, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε δήλωσε πως έχουν πεθάνει 300 χιλιάδες γάτες στην Κύπρο, αλλά μίλησε για εκτίμηση.

Επικοινωνήσαμε μέσω Facebook με τον κ. Αγιομαμίτη για να λάβουμε διευκρινιστική δήλωση, ωστόσο δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Δημοσίευμα του RIK News, με ημερομηνία επίσης 12 Ιουλίου, αναφέρει:

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν επιβεβαιώνουν είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον θάνατο τριακοσίων χιλιάδων γάτων στην Κύπρο, λόγω μεταδοτικής περιτονίτιδας.
Όπως ανέφερε στο πρωινό δρομολόγιο ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χαράλαμπος Πίπης, τα στοιχεία αυτά είναι στη βάση εικασιών, αφού δεν υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένος ο αριθμός των γάτων στην Κύπρο.

Κατόπιν, επικοινωνήσαμε με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ο οποίος μας απέστειλε σχετικό δελτίο τύπου:

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί εξαρχής την εξέλιξη των κρουσμάτων της Λοιμώδους Περιτονίτιδας της γάτας και θα ήθελε να ενημερώσει για τα εξής:
Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά αποκλειστικά τα αιλουροειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Ως προς την πορεία των κρουσμάτων η πρώτη σημαντική έξαρση των κρουσμάτων καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2023. Τα κρούσματα συνέχισαν την ανοδική πορεία μέχρι τον Απρίλιο 2023 ενώ έκτοτε, έχουν σταθεροποιητική τάση. Συγκεκριμένα, σε ερωτηματολόγιο που εκδόθηκε με σκοπό την δεύτερη καταγραφή της πορείας των κρουσμάτων (η πρώτη έγινε για το πρώτο τρίμηνο του 2023), η οποία αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023
έχει τα εξής ευρήματα:
– Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 32 κτηνιατρικές κλινικές Παγκύπρια.
– Καταγράφηκαν 1500 κλινικά περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας, τα οποία αναγόμενα με βάση τον συνολικό αριθμό κτηνιατρικών κλινικών Παγκύπρια μεταφράζονται σε περίπου 8000 κλινικά κρούσματα Λοιμώδους Περιτονίτιδας από τον Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023. Ο αριθμός αυτός είναι όντως αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (περίπου 2800 συνολικά κλινικά κρούσματα για το 2022, και 1350 κλινικά κρούσματα για το 2021).
– Με βάση τα παραπάνω, οι δηλώσεις περί τριακοσίων χιλιάδων (300000) θανάτων γατιών, οι οποίες αναμεταδοθήκαν από ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, είναι αβάσιμες, στηρίζονται σε εικασίες και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.
– Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους φορείς, όταν προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, να είναι διπλά προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να μπορούν, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, να στηρίξουν τα λεγόμενα τους.

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP) είναι μια επικίνδυνη ασθένεια που προσβάλλει τις γάτες και τα γατάκια και προκαλείται από έναν κοινό ιό που ονομάζεται κορονοϊός των αιλουροειδών. Μια γάτα ή ένα γατάκι που πάσχει από FIP θα παρουσιάσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως πυρετό, εμετό, απώλεια όρεξης, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις.


Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσιεύματα τον περασμένο Μάιο, ορισμένα εκ των οποίων επικαλούνται λεγόμενα του κ. Αγιομαμίτη. Κατόπιν ο ισχυρισμός επανεμφανίστηκε πριν λίγες ημέρες έπειτα από νέα δήλωση του κ. Ντίνου Αγιομαμίτη, ο οποίος φέρεται να είπε ξανά πως έχουν πεθάνει 300 χιλιάδες γάτες από τον ιό FIP στην Κύπρο. Κατόπιν, ο κ. Αγιομαμίτης μίλησε για παρανόηση των λεγομένων του. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό, ενώ ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, τον διαψεύδει κατηγορηματικά.