Καταπέλτης η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων για τη γιατρό που θεραπεύει το καρκίνο με χυμούς

You are currently viewing Καταπέλτης η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων για τη γιατρό που θεραπεύει το καρκίνο με χυμούς

Τον Δεκέμβριο του 2016, υπέπεσε στην αντίληψή μας η ιατρικού περιεχομένου ιστοσελίδα emedi,gr, η οποία ανήκει σε γνωστή Ελληνίδα ογκολόγο και διαπιστώσαμε πως βρίθει παραπληροφόρησης πάνω σε σοβαρά θέματα υγείας. Έκτοτε, φιλοξενήσαμε πολλά άρθρα, καταρρίπτοντας επιμέρους ιατρικούς ισχυρισμούς, που προωθούν εναλλακτικές προσεγγίσεις στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου. Μόλις πρόσφατα, η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, εξέδωσε δελτίο τύπου που κατακεραυνώνει την ογκολόγο Σαββούλα Μάλλιου-Κριαρά, επειδή παροτρύνει τους ασθενείς «να μην ακούνε τους ογκολόγους» και «να σταματήσουν να υποβάλλονται σε συμβατικές θεραπείες», γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Το δελτίο τύπου της ΕΟΠΕ, έχει ως εξής:


Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι αναφορές συναδέλφων ιατρών και απλών πολιτών στην Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) για αναρτήσεις και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, όπου αναπαράγονται οι θέσεις της κας. Σαββούλας Μάλλιου-Κριαρά

(ενδεικτικά URL: http://emedi.gr/ιατρικά-νέα/item/7096-ανησυχία-λόγω-της-στροφής-των-καρκινοπαθών-στην-εναλλακτική-ιατρική.html#.Wau4ychJbIU,

http://www.awakengr.com/trote-pikra-gia-na-therapefsete-ton-karkino/,

http://ngradio.gr/blog/autoiasi/4-5-2/).

Μεταξύ διαφημιστικού περιεχομένου και απλοποιημένων επιστημονικών δεδομένων διατυπώνονται αόριστες και μη τεκμηριωμένες κατηγορίες για την εταιρεία μας. Λίγο έως πολύ με μορφή διεθνούς συνωμοσίας, η ογκολογική κοινότητα φέρεται ως εκμεταλλευόμενη τους ασθενείς με καρκίνο στο όνομα του κέρδους με συνεργάτες τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις κυβερνήσεις. Πέρα από τις προφανείς υπερβολές και ανακρίβειες, παροτρύνονται ασθενείς «να μην ακούνε τους ογκολόγους» και «να σταματήσουν να υποβάλλονται σε συμβατικές θεραπείες», γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η Ε.Ο.Π.Ε. ως επιστημονική εταιρεία έχει ιστορία άνω των 30 ετών με διεθνή αναγνώριση σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Αποτελεί την επίσημα αναγνωρισμένη από την πολιτεία επιστημονική εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων. Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας είναι διεθνώς υπεύθυνη για την αντιμετώπιση ασθενών με κακοήθεις νεοπλασίες (κάθε μορφή καρκίνου). Αντίστοιχα στη χώρα μας με το Π.Δ. 204/1998 καθιερώθηκε ως περιλαμβάνουσα «τη διάγνωση, τη φαρμακευτική ή γενικότερα συντηρητική θεραπεία (χημειοθεραπεία), την υποστήριξη και το συντονισμό της συνολικής αγωγής των αρρώστων με κακοήθεις νεοπλασίες από την αρχή της διάγνωσης μέχρι της τελικής φάσης».

Η κα. Μάλλιου-Κριαρά διαγράφηκε από την εταιρεία μας το 2012 για αντιδεοντολογική συμπεριφορά που ερχόταν σε αντίθεση με τις αρχές και το καταστατικό της εταιρείας. Οι θέσεις της εταιρείας μας σχετικά με τα παραπάνω δημοσιεύματα έχουν γνωστοποιηθεί στο Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (Ι.Σ.Α.). Η Ε.Ο.Π.Ε. ως επιστημονική εταιρεία εγγυάται τη βέλτιστη ιατρική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, όπως αυτή προβλέπεται από τις βασικές αρχές κλινικής άσκησης της ιατρικής και τους διεθνείς κανόνες ορθής κλινικής πρακτικής (good clinical practice, GCP). Επιπλέον επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματος προάσπισης της εταιρείας από ανυπόστατες κατηγορίες και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε ορθή ογκολογική φροντίδα.

Δελτίο Τύπου ΕΟΠΕ


Το θέμα της κας Μάλλιου-Κριαρά, πήρε δημοσιότητα μέσα από τα σχετικά άρθρα μας και ειδικά την αναφορά μας στον ανυπόστατο ισχυρισμό πως ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί με την αγορά από το ηλεκτρονικό της κατάστημα ενός χυμού. Τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη κατασκευάστρια εταιρία στις ΗΠΑ που μας διευκρίνισε πως πρόκειται για παραβίαση της πολιτικής χρήσης του προϊόντος, διότι πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής και όχι φάρμακο. Ακόμη και η ίδια η εταιρία που κατασκευάζει το προϊόν μας ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας της ότι «οι (διαφημιστικοί) ισχυρισμοί δεν έχουν αξιολογηθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το προϊόν δεν προορίζεται για διάγνωση, αγωγή, θεραπεία ή πρόληψη ασθένειας«.

Μερικές ακόμη καταρρίψεις ψευδοεπιστημονικών άρθρων της κας Μάλλιου-Κριαρά

Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου

Προσοχή: Το emedi.gr ΔΕΝ είναι αξιόπιστη ιστοσελίδα υγείας

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Ο καρκίνος τρέφεται με ζάχαρη

Η ογκολόγος που θεραπεύει το καρκίνο με καμφορά

Η ομοιοπαθητική πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπείες

Βιταμίνη C κατά του καρκίνου; – Καταρρίπτεται

Σιρόπι σφενδάμου και διαττανθραρική σόδα για το καρκίνο;

Η ΕΟΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που “φωνάζουμε” εδώ και μήνες. Οι ισχυρισμοί της γιατρού Σαββούλας Μάλλιου Κριαρά, σχετικά με εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.