Ελληνίδα ογκολόγος (ΔΕΝ μπορεί να) θεραπεύει τον καρκίνο με χυμούς και συνιστά αποφυγή χημειοθεραπειών!

You are currently viewing Ελληνίδα ογκολόγος (ΔΕΝ μπορεί να) θεραπεύει τον καρκίνο με χυμούς και συνιστά αποφυγή χημειοθεραπειών!

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά στην Ελλάδα του 2017, υπάρχει γιατρός-ογκολόγος, που ισχυρίζεται πως θεραπεύει το καρκίνο με χυμούς!

Το παρόν άρθρο δεν στοχεύει στη στοχοποίηση ανθρώπων, αλλά στο να θίξει τα κακώς κείμενα στο θέμα της προάσπισης της δημόσιας υγείας και στην κατάρριψη ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών.

Ο λόγος για τη κα Σαββούλα Μάλιου-Κριαρά, το βιογραφικό της οποίας είναι ιδιαιτέρως πλούσιο.

Γεννήθηκα στα Ιωάννινα. Είμαι παντρεμένη με τον Πνευμονολόγο-Εντατικολόγο κι εξειδικευμένο στις Μεταμοσχεύσεις Πνεύμονος, ……….. με τον οποίο έχω 3 παιδιά. Είμαι τ.Στρατιωτικός Ιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικεύτηκα στο Νοσοκομείο ο Άγιος Σάββας στην ειδικότητα της Παθολογίας-Ογκολογίας. Είμαι Διδάκτωρ Του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ –ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ –European Certification in Medical Oncology –1ος Κύκλος Σπουδών, Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας –(Ερευνητικό Πρόγραμμα) με θέμα Ανάπτυξη μιας νέας μοριακής μεθόδου πρόβλεψης ανταπόκρισης καρκινικών κυττάρων μαστού σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα τ. Γενική γραμματέας ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ

Εμείς να προσθέσουμε πως η κα Κριαρά, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Θεραπεία καρκίνου με χυμούς…

Πρόσφατα ανακαλύψαμε τη πώληση μέσω διαδικτύου συμπληρώματος διατροφής που ισχυρίζεται πως θεραπεύει το καρκίνο. Συγκεκριμένα, στο eshop του “ιατρικού” πόρταλ emedi.gr, που διαχειρίζεται η κα Κριαρά, βρήκαμε ένα συμπλήρωμα διατροφής (χυμό), που σύμφωνα με τη περιγραφή, θεραπεύει το καρκίνο.

Ερχόμενοι στο σήμερα, διαπιστώνουμε πως ο ισχυρισμός για το προϊόν παραμένει με το μόνο που έχει άλλαξει να είναι η τιμή (προς τα πάνω).

Το πρόβλημα ωστόσο είναι, πως σε παλαιότερη έρευνά μας για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, είχαμε αποδείξει πως τα συστατικά του χυμού, δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν το καρκίνο. Επιπλέον, επικοινωνήσαμε με τη κατασκευάστρια εταιρία, η οποία ρητά μας απάντησε για “παραβίαση πολιτικής”.

Το “ιατρικό” της σάιτ, παρουσιάζεται ως portal στο τομέα της υγείας που, μεταξύ άλλων, ενημερώνει για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση παθήσεων.

 

Το πρόβλημα με τη κα Κριαρά δεν σταματά εδώ

Όπως προαναφέραμε, η κα Κριαρά, είναι διαχειρίστρια του “ιατρικού” ιστότοπου emedi.gr. Ο συγκεκριμένος χώρος, βρίθει ψευδοεπιστημονικών, ιατρικών ισχυρισμών, με δεκάδες άρθρα που φέρουν την υπογραφή της.

Για παράδειγμα:

α) Η ομοιοπαθητική είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για το καρκίνο. Η κατάρριψη του ισχυρισμού εδώ.

β) Φυτό της Κρήτης θεραπεύει το καρκίνο σε 12 ώρες.

γ) Θεραπεία καρκίνου με Iscador.

δ) Πως ο καρκίνος αυτοθεραπεύεται.

ε) Η σόδα φάρμακο κατά του καρκίνου. Η κατάρριψη των τριών ανωτέρω ισχυρισμών εδώ.

στ) Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία. Η κατάρριψη, εδώ.

 

Η κα Κριαρά, μας ενημερώνει σε άλλο άρθρο της, πως τα παιδιά με καρκίνο, δεν πρέπει να υποβάλλονται στις συμβατικές μεθόδους θεραπείας (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργείο).

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρίας όμως (όπως και κάθε σοβαρός οργανισμός υγείας), συνιστούν ως μοναδικές θεραπευτικές μεθόδους, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και το χειρουργείο. Επισημαίνει μάλιστα, πως ειδικά η χημειοθεραπεία, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα παιδιά, διότι είναι καρκίνοι που αναπτύσσονται γρήγορα και τα περισσότερα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, είναι σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν κύτταρα με γρήγορη ανάπτυξη, όπως τα καρκινικά. Πρέπει να επισημανθεί επίσης, πως η άνω των πέντε ετών επιβιωσιμότητα, βρίσκεται σήμερα στο 80%, σε σχέση με το 58% της δεκαετίας του ’70. Επομένως, είναι εξαιρετικά αυθαίρετος και επικίνδυνος ο ισχυρισμός (προερχόμενος από μια ογκολόγο)πως “Δεν πρέπει να γίνονται πρωτόκολλα χημειοθεραπείας στα παιδιά“.

 

Σύντομη αναδρομή

Η κα Κριαρά είχε σπεύσει να απαντήσει στο πρώτο άρθρο μας για την αντιεπιστημονικότητα της ιστοσελίδας της, με μια ανάρτηση που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τα επιχειρήματα όμως ήταν το ίδιο ψευδοεπιστημονικά με αυτά που αναφέραμε στο πρώτο άρθρο και τα καταρρίψαμε εκ νέου.

Μερικές ακόμη καταρρίψεις άρθρων της κας Κριαρά

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Ο καρκίνος τρέφεται με ζάχαρη

Η ομοιοπαθητική πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπείες

Σε άλλο άρθρο, διαβάζουμε “Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο“, όπου συνοψίζονται μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους για το καρκίνο, μαζί με μια συνταγή βοτάνων που μπορεί να τον προλάβει και να τον θεραπεύσει… Ζητά μάλιστα και τον ατομικό φάκελο του ασθενούς, προφανώς για “διάγνωση” εξ αποστάσεως,

Μερικοί από τους μύθους που παρατίθενται στο παραπάνω άρθρο, καταρρίπτονται στο άρθρο του Cancer Research UK και των Ελληνικών Hoaxes.

 

Όλα αυτά, τη στιγμή που στους όρους χρήσης διαβάζουμε: “Το Περιεχόμενο δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία“. Η ασυνέχεια μεταξύ των “ιατρικών” ισχυρισμών και προτροπών, με τους όρους χρήσης, είναι προφανής.

Σε άλλο σημείο των όρων χρήσης, διαβάζουμε:

Εάν κάποιος χρήστης ή επισκέπτης του emedi.gr βασιστεί σε οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται από το emedi.gr, το προσωπικό του χώρο στο emedi.gr, ή οποιονδήποτε εμφανίζεται στην Ιστοσελίδα, αυτό γίνεται με δική του προσωπική αποκλειστική ευθύνη.”

Το emedi.gr, οι συντάκτες του, οι προμηθευτές του ή τρίτα πρόσωπα που αναφέρονται στην Ιστοσελίδα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν υπεύθυνοι για οποιοδήποτε ζημία, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου που μπορεί να προκλήθηκε από την χρήση ή την λανθασμένη χρήση της Ιστοσελίδας ή του Περιεχομένου.

Είναι προφανέστατη η προσπάθεια αποποίησης ευθύνης από τις συνέπειες του περιεχομένου του ιστοτόπου της κας Κριαρά, ωστόσο, τα γραφόμενα σε αυτόν για “εναλλακτικές θεραπείες” καρκίνου και οι προτροπές σε πράξεις που αντίκεινται αυτές της συμβατικής-αποδεδειγμένης ιατρικής, δε δύναται να μετατοπίσουν το βάρος της ευθύνης στους αναγνώστες-ασθενείς.

 

Ερωτήματα

Πως είναι δυνατόν, μια ογκολόγος με σχετικά πλούσιο βιογραφικό, να ενστερνίζεται αντιεπιστημονικές ιατρικές αντιλήψεις;

Εφαρμόζει η κα Κριαρά, αυτές τις πρακτικές στο ιατρείο που διατηρεί;

Ποια η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος του οποίου είναι η κα Κριαρά, για τις αντιεπιστημονικές της θέσεις (που τις διατυπώνει εδώ και χρόνια) και ειδικότερα, για τον ισχυρισμό πως μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο με χυμούς και βότανα που πουλά από το eshop της;

Ποια η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις προτροπές μέλους του προς τους ασθενείς να αποφεύγουν τα κλασικά θεραπευτικά σχήματα, έναντι αναπόδεικτων “εναλλακτικών” θεωριών;