Δημιουργία ή Εξέλιξη; ο “Δρ” Μουρούτης απαντά…

You are currently viewing Δημιουργία ή Εξέλιξη; ο “Δρ” Μουρούτης απαντά…

Στο ερώτημα Δημιουργία ή Εξέλιξη, θα δούμε την άποψη του “γιατρού” χωρίς πτυχία Κων/νου Μουρούτη.

Ποια είναι η αλήθεια;

Θα μπορούσαμε να αναλώσουμε το άρθρο αποδομώντας την περίπτωση Μουρούτη. Αλλά επειδή αυτό το έχουμε κάνει ήδη, θα ασχοληθούμε με τον ισχυρισμό και τη προέλευσή του.

Ο “Δρ” Μουρούτης, ισχυρίζεται για μια ακόμη φορά ότι η Εξέλιξη είναι ένας μύθος και πως η Γη και οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από το Θεό κυριολεκτικά σε 6 ημέρες (Δημιουργισμός). Με βάση αυτή την αντίληψη, ο πλανήτης μας δεν υπάρχει για δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά για μερικές χιλιάδες και όλα τα πλάσματα που έζησαν σε αυτόν, ακόμη και οι δεινόσαυροι, συνυπήρξαν με τον άνθρωπο. Που βασίζει όμως αυτή την ιδέα ο “Δρ” Μουρούτης;

Η περίπτωση του Kent Hovind

Η ανάρτηση του “γιατρού” βασίζεται σε ένα βίντεο του ευαγγελιστή Kent Hovind. Ο τελευταίος είναι ένα αρκετά γνωστό όνομα στις ΗΠΑ, όχι για τη σοβαρότητά του, αλλά για τις τρελές θεωρίες που υποστηρίζει και που τον έχουν οδηγήσει στο περιθώριο ακόμη και από τους πιο “mainstream” οπαδούς του Δημιουργισμού.

Ο Hovind δημιούργησε τη “Θεωρία του Hovind” για να εξηγήσει πώς προκλήθηκε ο Κατακλυσμός και την απέδωσε στη πτώση ενός τεράστιου παγωμένου κομήτη. Στη συνέχεια, ο Hovind αγνόησε όλα τα επιστημονικά στοιχεία της παλαιοντολογίας, της γενετικής κτλ και το 2001, δημιούργησε το Dinosaur Adventure Land, ένα πάρκο ψυχαγωγίας στο πίσω μέρος του σπιτιού του.

Πριν από όλα αυτά, δημιούργησε μια θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ της Θεωρίας της Εξέλιξης, του κομμουνισμού και της νέας τάξης πραγμάτων. Σε αυτήν πρόσθεσε και τη φορολόγηση, διότι δεν ήταν ευχαριστημένος με το να πληρώνει φόρους.

Τον Νοέμβριο του 2006, ο Hovind καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή σε 10 χρόνια φυλάκισης. Μετά την φυλάκιση του, ο γιος του Eric Hovind – ο οποίος, παρόλο που είναι δημιουργιστής, είναι σαφέστερα πιο προσγειωμένος στην πραγματικότητα – πήρε τον έλεγχο των επιχειρήσεων και τις μετονόμασε σε God Quest Inc και Creation Today (εκδοτικός οίκος). Ο Hovind αποφυλακίστηκε στις 8 Ιουλίου 2015 με τριετή αναστολή.

Τα έσοδα του Hovind υπολογίζονταν στα 1,6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό που ανέβηκε στα 2 εκατομμύρια λίγο αργότερα. To 2007, η σύζυγός του Jo, καταδικάστηκε επειδή εξαργύρωσε 200 επιταγές (όλες λίγο κάτω από το όριο των 10.000) συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη φορολόγηση. Καθόλου άσχημα για κάποιον που “διδάσκει” το λόγο του Θεού. Επομένως η επίκληση σε αυτό το άτομο από τον “Δρ” Μουρούτη, μόνο ως γκάφα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όσον αφορά την θρησκοληπτική – αντιεπιστημονική θεώρηση του “γιατρού” για τον Δημιουργισμό vs Θεωρία της Εξέλιξης, δεν υπάρχει άλλος που μπορεί να τα εξηγήσει καλύτερα, από τον The Mad Sc1ent1st:

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; (οι 3 θεωρίες)

Ως δημιουργισμός, εννοείται η θρησκευτική πίστη πως το σύμπαν και η ζωή δημιουργήθηκε εκ του μηδενός από μια θεϊκή οντότητα, απορρίπτοντας κατά αυτό τον τρόπο τις γνωστές επιστημονικές εξηγήσεις σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και ειδικότερα την εξελικτική βιολογία. Ο αποκλεισμός του δημιουργισμού από την επιστήμη ήταν και ο λόγος προώθησης του ευφυούς σχεδίου σαν εναλλακτικής επιστημονικής προσέγγισης για να επανεισαχθεί ο δημιουργισμός σαν επιστημονική αναζήτηση.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, το είδος δεν είναι σταθερό κι αναλλοίωτο. Όλα τα είδη των φυτών και των ζώων, που έζησαν πάνω στη Γη ή που εξακολουθούν να ζουν, είναι το αποτέλεσμα της ασταμάτητης μεταβολής, της εξέλιξης από μια ή ελάχιστες υποτυπώδεις αρχικές μορφές. Στο βιβλίο »Η γένεση των ειδών με τη φυσική επιλογή» του Κάρολου Δαρβίνου που κυκλοφόρησε το 1859, διατυπώνεται η εξελικτική θεωρία, αλλιώς γνωστή και ως «δαρβινισμός».

«Επιστήμη της Δημιουργίας» και ψευδοεπιστήμη

Οι δημιουργιστές δεν είναι επιστήμονες γιατί υποθέτουν ότι οι ερμηνείες τους της Βίβλου δεν μπορούν να είναι λάθος. Προβάλλουν τις απόψεις τους ως αλάνθαστες. Συνεπώς, όταν τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με τη δική τους θεώρηση της Βίβλου, τότε τα δεδομένα πρέπει να είναι λανθασμένα. Η μόνη επιστημονική έρευνα που κάνουν έχει σκοπό να δείξει ότι κάποια εξελικτική διαδικασία είναι λάθος. Οι δημιουργιστές δεν βλέπουν το λόγο να ελέγξουν την ισχύ των θεωριών τους μιας και τους τις έχει αποκαλύψει ο Θεός. Η άμεμπτη βεβαιότητα δεν είναι δείγμα της επιστήμης. Οι επιστημονικές θεωρίες μπορούν να είναι λάθος. Ισχυρισμοί περί του αλάθητου και του απολύτου της αλήθειας, δεν χαρακτηρίζουν την επιστήμη αλλά την ψευδοεπιστήμη.

Αυτό που είναι πιο αποκαλυπτικό για την παντελή έλλειψη επιστημονικού ενδιαφέροντος των δημιουργιστών, είναι η αβίαστη αποδοχή από μέρους τους ακόμη και των πιο εξωφρενικών ισχυρισμών, αρκεί να έρχονται σε αντιπαράθεση με τις παραδοσιακές απόψεις της επιστήμης και της εξέλιξης. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε στοιχείο φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη ότι οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι ζούσαν μαζί, είναι ευπρόσδεκτη από τους δημιουργιστές. Και ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζονται τον δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο, δείχνει είτε τεράστια επιστημονική ανικανότητα είτε εσκεμμένη διαστρέβλωση. Ισχυρίζονται ότι η εξέλιξη των ειδών παραβιάζει το δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο, που «ορίζει ότι σε μακροσκοπικό επίπεδο διεργασιών πολλών σωμάτων, η εντροπία ενός κλειστού συστήματος δεν μπορεί να μειωθεί (Stenger )».

Είναι προφανές πως τα επιστημονικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της Εξέλιξης και για αυτό το λόγο, όλες οι μεγάλες θρησκείες, προσαρμόζουν ανάλογα τα δόγματά τους, ελλείψη αντεπιχειρημάτων και για να μην καταλήξουν στο περιθώριο. Όσοι ακόμη ακολουθούν τον δογματικό Δημιουργισμό, έχουν καταλήξει προ πολλού στο περιθώριο, πολλές φορές και από τους ίδιους τους δημιουργιστές.

Πηγές

https://rationalwiki.org/wiki/Kent_Hovind#Little_Red_Riding_Hovind_and_the_Big_Bad_IRS

https://www.forbes.com/sites/peterjreilly/2015/12/23/did-you-hear-the-one-about-bernie-sanders-and-kent-hovind-walking-into-a-tax-blog/#36660ad453fa

https://www.csicop.org/si/show/stupid_dino_tricks_a_visit_to_kent_hovindrsquos_dinosaur_adventure_land

https://creation.com/maintaining-creationist-integrity-response-to-kent-hovind