ΔΕΝ είναι αλήθεια πως οι Αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο

You are currently viewing ΔΕΝ είναι αλήθεια πως οι Αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο

Πρόκειται για μια ιστορία που αναδημοσιεύεται ανα διαστήματα και υποστηρίζει πως οι Αρχαίοι δεν ασθενούσαν από καρκίνο.

Στο pronews.gr και makeleio.gr πρόσφατα και στο newsbomb.gr κτλ παλιότερα, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο ισχυρισμός διαψεύδεται από την ίδια τη λέξη “καρκίνος“. Αν και περιπτώσεις της ασθένειας έχουν καταγραφεί στην Αρχαία Αίγυπτο ήδη από το 3.000 πΧ, ήταν ο Ιπποκράτης ο πρώτος που χρησιμοποίησε τις λέξεις “καρκίνος” και “καρκίνωμα”, για να περιγράψει μη ελκώδεις σχηματισμούς και ελκώδεις όγκους που παρατήρησε στο δέρμα, τη μύτη και το γυναικείο στήθος. Η επιλογή των συγκεκριμένων λέξεων, πιθανότατα έγινε διότι καρκίνος σήμαινε καβούρι και με αυτό το τρόπο ο Ιπποκράτης ήθελα να περιγράψει τα άκρα ορισμένων όγκων (αγγεία) που αναπτύσσονται σαν “δάκτυλα” ή πλοκάμια, περίπου όπως τα πόδια του καβουριού.

Ο Γαληνός κατά τον δεύτερο μΧ αιώνα, ήταν ο πρώτος που αναφέρει τη λέξη “όγκος” για να περιγράψει το οίδημα ή πρήξιμο που προκαλεί μια κακοήθεια.

Ο καρκίνος συνοδεύει την ανθρωπότητα από την απαρχή της και δεν είναι εφεύρημα της Big Pharma ή σκοτεινών κέντρων εξουσίας που θέλουν να ελέγξουν το πληθυσμό. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 προϊστορικοί σκελετοί ανθρώπων σε μουσεία ανά το κόσμο με εμφανή σημάδια καρκίνου στα οστά. Προφανώς οι προγονοί μας δεν υπέφεραν μόνο από καρκίνους στα κόκαλα, αλλά λόγω αλλοίωσης των ιστών, είναι αδύνατος ο εντοπισμός οποιασδήποτε άλλης μορφής. Σημειωτέων, οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται γεωμετρικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Προφανώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 35 δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες καρκινογένεσης με κάποιον που θα ζήσει μέχρι τα 80. Στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στους ανθρώπους, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα. Πριν 150 χρόνια ένας ασθενής απλά πέθαινε από άγνωστη αιτία. Σήμερα, τα συμπτώματα και η παθολογία του καρκίνου είναι γνωστή και σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από τους γιατρούς.