Ισχυρισμός: Μια ομάδα καλόκαρδων ανθρώπων φροντίζει τα πλάσματα του ωκεανού, η αγάπη θεραπεύει.
Συμπέρασμα: Το βίντεο αποτελεί προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν πολλαπλές αλλοιώσεις τόσο στα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων και των ζώων που απεικονίζονται, όσο και στις συμπεριφορές τους, ενώ ο δημιουργός του βίντεο φαίνεται να έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά βίντεο που έγιναν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον λογαριασμό του στο Instagram. Παρόμοια βίντεο έχουν καταρριφθεί από διάφορους οργανισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.
Τι ισχύει
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται σκηνές διασωστών να καθαρίζουν πεταλίδες που έχουν προσκολληθεί πάνω σε φάλαινες καθώς και να διασώσουν διάφορα άλλα ζώα, όπως πολικές αρκούδες, οι οποίες έχουν παγιδευτεί σε κηλίδες πετρελαίου. Το παρόν βίντεο εντοπίστηκε πρόσφατα και σε ελληνόφωνα ΜΚΔ.
Παρατηρώντας προσεκτικά το βίντεο εντοπίσαμε αρκετές σκηνές, οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία που υποδηλώνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, η γούνα της πολικής αρκούδας στο παρακάτω απόσπασμα φαίνεται τεχνητή και το βλέμμα της στερείται εκφραστικότητας, όπως σε πολλές περιπτώσεις απεικόνισης ζώων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης η αντανάκλαση του πλοίου στο νερό και φωτισμός εγείρουν υποψίες.

Αρκετές αλλοιώσεις παρατηρούνται και στα άκρα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων που απεικονίζονται. Στα παρακάτω πλάνα φαίνεται πως η πολική αρκούδα έχει έξι δάχτυλα στην πατούσα της, ενώ το χέρι της διασώστριας όπως φαίνεται στη φωτογραφία με τη φάλαινα είναι ξεκάθαρα παραμορφωμένο και το μέγεθος του αντίχειρα είναι αρκετά μεγάλο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δάχτυλα.


Μια ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη ότι το βίντεο δεν είναι πραγματικό αποτελεί η παρακάτω σκηνή, όπου απεικονίζεται μια διασώστρια να κρατά μια μικρή πολική αρκούδα με γυμνά χέρια και στο αμέσως επόμενο πλάνο που την αφήνει στο έδαφος, τα χέρια της καλύπτονται από γάντια.


Στη συνέχεια αναζητήσαμε το προφίλ του δημιουργού, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο βίντεο “WHALE_CLEANING_WONDERS3” και ανακαλύψαμε ότι το προφίλ του στο Instagram είναι γεμάτο με παρόμοια δημοσιευμένα βίντεο τα οποία έγιναν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Παρόμοιοι σχετικοί ισχυρισμοί και βίντεο έχουν καταρριφθεί πρόσφατα από διάφορους οργανισμούς, όπως το Reuters και το Chek NEWS.
Συμπέρασμα
Το βίντεο αποτελεί προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν πολλαπλές αλλοιώσεις τόσο στα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων και των ζώων που απεικονίζονται, όσο και στις συμπεριφορές τους, ενώ ο δημιουργός του βίντεο φαίνεται να έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά βίντεο που έγιναν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον λογαριασμό του στο Instagram. Παρόμοια βίντεο έχουν καταρριφθεί από διάφορους οργανισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.