Παραπληροφόρηση από Κ. Βελόπουλο και Μ. Δεναξά για τη σπορά νεφών και την κλιματική αλλαγή

You are currently viewing Παραπληροφόρηση από Κ. Βελόπουλο και Μ. Δεναξά για τη σπορά νεφών και την κλιματική αλλαγή

Αναρτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου και της Μαρίας Δεναξά στο X, επικαλούνται παλιότερο βίντεο για ένα τοπικό καιρικό φαινόμενο που προκαλείται γύρω από αεροδρόμια από αεροσκάφη και το παρουσιάζουν με παραπλανητικό τρόπο για να αμφισβητήσουν την κλιματική αλλαγή.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Κοίτα να δεις μια “κλιματική” αλλαγή ε; Ο Αμερικανός μετεωρολόγος εξηγεί πώς οι σύντομες τοπικές χιονοπτώσεις, ήταν αποτέλεσμα της “σποράς νεφών” που προκαλούν τα αεροπλάνα που απογειώνονται από το αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο μετεωρολόγος του ABC 7 δεν μίλησε κυριολεκτικά για σπορά νεφών, αλλά για ένα γνωστό μικρό τοπικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διέλευση αεροσκαφών σε αεροδρόμια όταν επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Δεν συνδύασε το φαινόμενο που περιγράφει με τη μη ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Η ανάρτηση στο προφίλ του Κυριάκου Βελόπουλου στο X:

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε και στο προφίλ της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε σε λογαριασμούς στο X που δημοσιεύουν συνωμοσιολογικό περιεχόμενο, στις 17 Απριλίου 2024. Την επόμενη ημέρα άρχισε να κυκλοφορεί και στο ελληνόφωνο διαδίκτυο. Τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος, όσο και η Μαρία Δεναξά, έχουν παραπληροφορήσει επανειλημμένως στο παρελθόν.

Ο ισχυρισμός βασίζεται στα λεγόμενα του Larry Mowry, μετεωρολόγου του ABC7, που προβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2023. Μιλά για “σπορά σύννεφων” και πώς τα αεροπλάνα που απογειώνονται από το αεροδρόμιο O’Hare βοήθησαν να τροφοδοτήσουν σύντομες και μικρές ριπές χιονιού. Ακολουθεί το βίντεο:

Ο Mowry δεν αναφέρεται στην πρακτική της σποράς νεφών (για αυτό το βάζει σε εισαγωγικά), αλλά σε ένα γνωστό φαινόμενο που το αποκαλεί “plane effect snow” και προκαλεί μικρής κλίμακας αλλαγές στη βροχόπτωση και κυρίως τη χιονόπτωση, σε πολύ τοπικό επίπεδο και πολύ μικρή ένταση. Σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του, η “σπορά” αφορά μικροσωματίδια από την εξάτμιση του κινητήρα που βοηθούν στη συμπύκνωση των σταγονιδίων για να πέσουν στο έδαφος. Ο Mowry μάλιστα έχει μιλήσει για τις αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην περιοχή του Σικάγο.

Το ζήτημα της σποράς των νεφών για την πρόκληση τεχνητής βροχής βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής αυτές τις ημέρες εξαιτίας των πρωτόγνωρων βροχοπτώσεων στο Ντουμπάι. Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν τις πλημμύρες στη σπορά νεφών, ωστόσο, αυτό ο ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος.

Το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ, περιοχές γύρω από εμπορικά αεροδρόμια όπως το Heathrow του Λονδίνου και το Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγου βιώνουν περισσότερη βροχή και χιόνι όταν απογειώνονται τα αεροπλάνα. Αυτό συμβαίνει υπό ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, όταν για παράδειγμα στρώματα σύννεφων με θερμοκρασίες περίπου -15 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερες. Όταν τα αεροπλάνα πετούν μέσα από αυτά τα στρώματα σύννεφων, οι άκρες των εσωτερικών πτερυγίων των κινητήρων τους κάνουν τον περιβάλλοντα αέρα να διογκώνεται γρήγορα και να παγώνει (αλλαγή πίεσης). Τα σταγονίδια νερού στη συνέχεια παγώνουν σε σωματίδια πάγου και μετατρέπονται σε χιόνι ή βροχή καθώς πέφτουν στο έδαφος. Παρόμοιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί από τις άκρες των πτερύγων όταν διέρχονται μέσα από παρόμοιες καιρικές συνθήκες, όταν τα αεροσκάφη περνούν από στρώματα βροχής και χιονιού.

Η σπορά των νεφών είναι μια διαδικασία τροποποίησης του καιρού σε τοπικό επίπεδο, για την πρόκληση βροχής, τη μείωση του χαλαζιού και τη διάλυση νεφών. Η διαδικασία περιλαμβάνει το διασκορπισμό ουσιών στον αέρα που δρουν ως συμπυκνωτές υγρασίας (υγροσκοπία). Οι πιο κοινές ουσίες είναι άλατα όπως το ιωδιούχο άργυρο (συνήθως), ιωδιούχο κάλιο. Χρησιμοποιείται επίσης ξηρός πάγος (κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα). Έτσι, τα σταγονίδια υγρασίας συμπυκνώνονται σε σταγόνες ή νιφάδες και πέφτουν στη Γη.

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή αφορά μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες και αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να είναι φυσικές λόγω αλλαγών στη δραστηριότητα του ήλιου ή μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων. Αλλά από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι φυσικές διεργασίες συνεισφέρουν ελάχιστα στη θέρμανση του πλανήτη.

Εκτός από αλλαγή στις θερμοκρασίες, αναμένονται αλλαγές στην υγρασία, τις βροχοπτώσεις (π.χ περισσότερες πλημμύρες), την ξηρασία (με συνέπειες όπως περισσότερες πυρκαγιές), τους ανέμους, τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τη στάθμη της θάλασσας, κ.ά.

Η επιστημονική κοινότητα έχει συναινέσει στη συντριπτική της πλειοψηφία πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται εξαιτίας αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται κατά κύριο λόγο από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή θα βρείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Ο μετεωρολόγος του ABC 7 δεν μίλησε κυριολεκτικά για σπορά νεφών, αλλά για ένα γνωστό μικρό τοπικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διέλευση αεροσκαφών σε αεροδρόμια όταν επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες. Δεν συνδύασε το φαινόμενο που περιγράφει με τη μη ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.