Οι πλημμύρες στο Ντουμπάι δεν προκλήθηκαν από “σπορά σύννεφων”

You are currently viewing Οι πλημμύρες στο Ντουμπάι δεν προκλήθηκαν από “σπορά σύννεφων”

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η σπορά νεφών προκάλεσε τις πρωτόγνωρες πλημμύρες στο Ντουμπάι

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει πως οι πλημμύρες στο Ντουμπάι προκλήθηκαν από τη σπορά των σύννεφων. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή και χαρακτηρίζουν τους σχετικούς ισχυρισμούς ως ανακριβείς και παραπλανητικούς.

Το είδαμε στο ethnos.gr, katohika. gr, creta24.gr, okmag.gr, e-thessalia.gr

Τον ισχυρισμό αναπαρήγαγε και ο τομεάρχης ενέργειας, περιβάλλοντος και υποδομών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Μιχάλης Χριστοδουλίδης:

Τι ισχύει

πλημμύρες που έπληξαν το Ντουμπάι την Τρίτη (16/4/2024) ήταν πρωτόγνωρες για την περιοχή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η χώρα γνώρισε τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 ετών, ενώ το Ντουμπάι δέχθηκε βροχή περισσότερο απ΄ όση πέφτει σε έναν χρόνο στην περιοχή. Αν και οι ισχυρές βροχοπτώσεις δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμφανίζονται, ωστόσο, περιοδικά, κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων χειμερινών μηνών, όπως συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η σπορά των νεφών είναι μια διαδικασία τροποποίησης του καιρού σε τοπικό επίπεδο, για την πρόκληση βροχής, τη μείωση του χαλαζιού και τη διάλυση νεφών. Η διαδικασία περιλαμβάνει το διασκορπισμό ουσιών στον αέρα που δρουν ως συμπυκνωτές υγρασίας (υγροσκοπία). Οι πιο κοινές ουσίες είναι άλατα όπως το ιωδιούχο άργυρο (συνήθως), ιωδιούχο κάλιο. Χρησιμοποιείται επίσης ξηρός πάγος (κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα). Έτσι, τα σταγονίδια υγρασίας συμπυκνώνονται σε σταγόνες ή νιφάδες και πέφτουν στη Γη.

Παλιότερα είχε γίνει γνωστό πως μετά από χρόνια έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει τεχνητή βροχή χωρίς χημικά. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα στόλο από μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) που εκτόξευσαν ηλεκτρικές εκκενώσεις στα σύννεφα, δημιουργώντας βροχή.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τις πλημμύρες στο Ντουμπάι στην κλιματική αλλαγή. Η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο Reuters ότι οι βροχοπτώσεις γίνονται πολύ πιο έντονες σε όλο τον κόσμο καθώς το κλίμα θερμαίνεται, επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Πρόσθεσε ότι είναι παραπλανητικό να μιλάμε για σπορά νεφών ως αιτία των ισχυρών βροχοπτώσεων. Ο κλιματολόγος Daniel Swain είπε πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές αιτίες των ακραίων βροχοπτώσεων που έσπασαν το ρεκόρ αυτή την εβδομάδα στο Ντουμπάι και σε τμήματα της Αραβικής Χερσονήσου. Έπαιξε ρόλο η σπορά των νεφών; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Ο Dim Coumou, καθηγητής σε θέματα ακραίων κλιματικών φαινομένων στο Vrije Universiteit Amsterdam, δήλωσε πως οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονη αύξηση με την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ισχυρό ανοδικό ρεύμα στις καταιγίδες, ενισχύεται σε έναν θερμότερο περιβάλλον, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ο Maarten Ambaum, καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε ότι η σπορά σύννεφων στα Εμιράτα, χρησιμοποιείται για σύννεφα που κανονικά δεν παράγουν βροχή και δεν μπορεί να αναπτύξει μια πολύ σοβαρή καταιγίδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM) των ΗΑΕ, δήλωσε πως δεν υπήρξαν επιχειρήσεις σποράς νεφών πριν ή κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Ο Omar Al Yazeedi, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του NCM, δήλωσε: “Δεν συμμετείχαμε σε επιχειρήσεις σποράς κατά τη διάρκεια αυτών των καιρικών φαινομένων. Η ουσία της σποράς σύννεφων έγκειται στη στόχευση των σύννεφων σε προηγούμενο στάδιο, πριν από την βροχόπτωση. Η εμπλοκή σε δραστηριότητες σποράς κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού σεναρίου καταιγίδας θα ήταν μάταιη.” Η σπορά σύννεφων δεν μπορεί να παράγει περισσότερο νερό, αλλά βοηθά να πέσει αυτό που ήδη υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική σε περιόδους ξηρασίας.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει πως οι πλημμύρες στο Ντουμπάι προκλήθηκαν από τη σπορά των σύννεφων. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή και χαρακτηρίζουν τους σχετικούς ισχυρισμούς ως ανακριβείς και παραπλανητικούς.