Αυτοματοποιημένη Αναρχία: Η Άνοδος των Κακόβουλων Bots στο Διαδίκτυο

You are currently viewing Αυτοματοποιημένη Αναρχία: Η Άνοδος των Κακόβουλων Bots στο Διαδίκτυο

Chris Kremidas-Courtney
Senior Advisor, Defend Democracy
Senior Advisor, Greece Fact Check

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Κακόβουλων Bots του 2024 της Imperva, τα αυτοματοποιημένα bots βρέθηκαν υπεύθυνα για το 49,6% όλης της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο. Πάνω από το μισό αυτών ταξινομήθηκαν ως “κακόβουλα bots”. Το 2023, οι άνθρωποι αποτελούσαν το 50,4% της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, σημειώνοντας μείωση κατά σχεδόν 2% από το 2022.

Τι είναι τα Bots; Ένα bot είναι μια εφαρμογή λογισμικού που εκτελεί επαναλαμβανόμενες αυτοματοποιημένες εργασίες. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από ευρετήριαση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης, παρακολούθηση απόδοσης ιστότοπων ή αλληλεπίδραση με έναν πελάτη μέσω chatbot. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα κοινωνικό bot που αλληλεπιδρά με ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Imperva ορίζει τα κακά bots ως εφαρμογές λογισμικού που εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες με κακόβουλη πρόθεση. Αυτό περιλαμβάνει ενέργειες όπως επιθέσεις άρνησης υπηρεσίων, ανάκτηση περιεχομένου, κατάληψη λογαριασμών, απάτη με πιστωτικές κάρτες, δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών, διάδοση παραπληροφόρησης και spam σχόλια.

Η κυκλοφορία κακόβουλων bots αυξήθηκε το 2023, φτάνοντας το 32% της συνολικής κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2% από το 2022. Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα κακόβουλα bots κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στις βιομηχανίες λόγω επιθέσεων στους ιστότοπους, τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών και τις εφαρμογές.

Προειδοποιητικά σημάδια για την Ευρώπη.
Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τις χώρες μεμονωμένα, μερικά μέλη της ΕΕ έχουν ακόμα περισσότερη κυκλοφορία bots. Η Ιρλανδία είχε τους πιο ανησυχητικούς αριθμούς με το 71,4% όλης της κυκλοφορίας του διαδικτύου να είναι κακόβουλα bots, με μόνο 26,6% να οφείλεται σε ανθρώπινη κυκλοφορία και 2% “καλά” bots. Λίγο πίσω ήταν η Γερμανία, όπου τα κακόβουλα bots ανήλθαν στο 67,5% της κυκλοφορίας του διαδικτύου, οι άνθρωποι μόνο στο 25,5% και τα καλά bots στο 7%.

Με άλλα λόγια, τα κακόβουλα bots υπερτερούν τον αριθμό των ανθρώπων κατά 2:1 στην κυκλοφορία του διαδικτύου της Ιρλανδίας και της Γερμανίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι αποτελούσαν μόνο το 38,4% της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, ενώ τα κακόβουλα bots απορροφούσαν το 35% της κυκλοφορίας και τα καλά bots το 26,2%. Η Αυστραλία τα πήγε πολύ καλύτερα με ποσοστά κυκλοφορίας στο διαδίκτυο να αφορούν ανθρώπους με 63,7%, 30,2% κακόβουλα bots και 6,1% καλά bots.

Η Κίνα ήταν επίσης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο για την ανθρώπινη κυκλοφορία στο διαδίκτυο στο 56,2%, αλλά χειρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο για τα κακόβουλα bots στο 39,7% με 4,1% καλά bots.

Η έρευνα αποδίδει την αύξηση της κυκλοφορίας των bots στην τεχνητή νοημοσύνη με την πρόσφατη υιοθέτηση της γεννετικής τεχνητής νοημοσύνης (που παράγει νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο) και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων με αποτέλεσμα ο αριθμός των απλών bots να αυξηθεί στο 39,6% το 2023, με άνοδο 5% από το 2022. Αυτά τα απλά bots κυμαίνονται από εκείνα που σχεδιάστηκαν για να ανακτούν δεδομένα από ιστοσελίδες μέχρι αυτόματα web crawlers (ανιχνευτές ιστού).

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν ότι το 11% των προσπαθειών σύνδεσης στο διαδίκτυο αποδίδονταν σε επιθέσεις κατάληψης λογαριασμών, με τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων να επικεντρώνεται στον κλάδο της τραπεζικής.

Τα bots έχουν επίσης έντονη παρουσία στη διανομή και ενίσχυση της παραπληροφόρησης, και έχουμε δει την επίδρασή τους σε πρόσφατες εκλογικές εκστρατείες σε δημοκρατικές χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια τάση όπου οι άνθρωποι σύντομα θα είναι λιγότεροι στο διαδίκτυο από σε σχέση με τα bots με την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης, η πρόκληση να προστατεύσουμε τον ψηφιακό μας χώρο γίνεται πιο επιτακτική.

Μόλις πριν μια εβδομάδα, μια νέα έρευνα από το Democracy Reporting International παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία για το πώς τα bots που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τις προσεχείς εκλογές της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, το European Digital Media Observatory (EDMO) αποκάλυψε δίκτυα bots που διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προς όφελος της Ρωσίας. Ενώ αυτές οι δυναμικές δεν είναι καινούργιες, η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την εμβέλειά τους και την έντασή τους. Πράγματι, μια πρόσφατη έκθεση της Europol έδειξε ότι “το 90% του περιεχομένου στο διαδίκτυο ενδέχεται να είναι συνθετικά δημιουργημένο έως το 2026.” Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να αναμένεται από τους πολίτες να διακρίνουν την αλήθεια από τη φαντασία σε τέτοια σενάρια. Η πιθανή επίδραση στις κοινωνίες και στον τρόπο που διοικούνται θα μπορούσε να επηρεαστεί βαθιά.