Ο Κλάους Σβαμπ δεν πέθανε ούτε βρίσκεται σε νοσοκομείο

You are currently viewing Ο Κλάους Σβαμπ δεν πέθανε ούτε βρίσκεται σε νοσοκομείο

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός προέρχεται από ιστοσελίδα που δημοσιεύει σατιρικό περιεχόμενο και διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του WEF. Δεν υπάρχει καμία άλλη απόδειξη ότι ισχύει.

Παραδείγματα:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός πως ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Κλάους Σβαμπ (Klaus Schwab) βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας και ενδεχομένως έχει πεθάνει, κυκλοφόρησε τουλάχιστον από τις 15 Απριλίου 2024. Ο Σβαμπ αποτελεί συχνά στόχο θεωριών συνωμοσίας, πολλές από αυτές τις έχουμε καταρρίψει.

Η “είδηση” περί εισαγωγής του Σβαμπ σε νοσοκομείο, προέρχεται από την ιστοσελίδα weeklycrier.com, σε σχετικό άρθρο με ημερομηνία 14 Απριλίου 2024, για την οποία δεν παραθέτει καμία πηγή. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, στις 18 Ιανουαρίου 2024. Η “είδηση” δεν υπάρχει σε κανένα άλλο αξιόπιστο διεθνές ΜΜΕ. Αν ήταν αληθινή, θα είχε γίνει γνωστή από την παγκόσμια ειδησεογραφία.

Στην ενότητα “Σχετικά με Εμάς”, το Weekly Crier αναφέρει πως προσπαθεί να προσφέρει αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και σατιρικά και κωμικά άρθρα. Με βάση τα παραπάνω, το σχετικό άρθρο αποτελεί προϊόν σάτιρας.

Η ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο τύπου του WEF Yann Zopf, ο οποίος διέψευσε τους σχετικούς ισχυρισμούς για την υγεία του Σβαμπ. Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε επίσης από τον ιταλικό οργανισμό ελέγχου γεγονότων Facta.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από ιστοσελίδα που δημοσιεύει σατιρικό περιεχόμενο και διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του WEF. Δεν υπάρχει καμία άλλη απόδειξη ότι ισχύει.