Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με τη βοήθεια φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η κορη του Ναβάλνι σε εκδήλωση που παρέθεσε ο ουκρανός πρέσβης στις ΗΠΑ…😁

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εικονιζόμενη γυναίκα με το “αποκαλυπτικό φόρεμα” δεν είναι η κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι αλλά μια γυναίκα από τη Ρωσία που ονομάζεται Svetlana Glebova (Светлана Глебова) από την Αγία Πετρούπολη. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018.

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε επίσης σε ιστοσελίδες και σε κανάλι στο Telegram που δημοσιεύει αποκλειστικά φιλορωσικό παραπλανητικό περιεχόμενο. Πρόκειται για το κανάλι “leblorikzov”, που στο X (Twitter) χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς “laralara” και “laralara2”, με τους οποίους έχουν ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν.

Τι ισχύει

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές. Υπήρξε ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, αλλά και στα εγχώρια και διεθνή μέσα για την κριτική που ασκούσε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο (Γερμανία), το Σεπτέμβριο του 2020, έπειτα από δηλητηρίαση με το νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichoc, ενώ βρισκόταν στη Ρωσία. Παρέμεινε στη Γερμανία μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2021 και όταν επέστρεψε στη Ρωσία συνελήφθη και βρισκόταν έκτοτε και μέχρι το θάνατό του υπό κράτηση.

Μετά το θάνατό του, παρατηρήθηκε έντονη παραπληροφόρηση που στόχευε κυρίως τη σύζυγό του. Εσχάτως, στο στόχαστρο βρέθηκε και η κόρη του Ντάσα Ναβάλναγια, που γεννήθηκε το 2002 και είναι 23 ετών.

Όσον αφορά την υπό εξέταση εικόνα, αναθέσαμε στους φοιτητές να κάνουν αντίστροφη αναζήτηση μέσω Google Lens. Διαπίστωσαν πως κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις αρχές του 2018, γεγονός που σημαίνει πως εάν εικονίζεται η Ντάσα, θα έπρεπε τότε να ήταν 17 ετών. Σε αναρτήσεις από εκείνη την εποχή, βλέπουμε την ίδια φωτογραφία να κυκλοφορεί με τον ισχυρισμό πως δείχνει μια Ρωσίδα δικηγόρο ονόματι Milana Skorobogatova (το αρνήθηκε), ενώ άλλες αναρτήσεις υποστηρίζουν πως δείχνει την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας, Anna Sergeeva.

Σύμφωνα με τη μηχανή αντίστροφης αναζήτησης εικόνας TinEye, η φωτογραφία φαίνεται να κυκλοφορεί από τον Απρίλιο του 2017, με την εικονιζόμενη να ονομάζεται Svetlana Glebova (Светлана Глебова).

Στην πορεία βρέθηκαν και άλλες αναρτήσεις, με μια εξ αυτών να αναφέρει πως η εικονιζόμενη όντως ονομάζεται Svetlana Glebova και είναι μια Ρωσίδα κομμώτρια και αισθητικός από την Αγία Πετρούπολη.

Στη συνέχεια, απομονώσαμε μια φράση από την παραπάνω ανάρτηση. Χρησιμοποιήσαμε τη φράση “На фото Светлана Глебова – член Союза парикмахеров и косметологов Санкт-Петербурга” που μεταφράζεται σε “Στη φωτογραφία η Svetlana Glebova μέλος της Ένωσης Κομμωτών και Αισθητικών της Αγίας Πετρούπολης”. Αναζητήσαμε αυτή τη φράση (στα ρωσικά) στην Google και και στην ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex και οδηγηθήκαμε σε μια άλλη ανάρτηση στο X, με την ίδια περίπου περιγραφή και το ίδιο όνομα. Εδώ μπορούμε να δούμε την ίδια γυναίκα, με το ίδιο φόρεμα, σε φωτογραφία τραβηγμένη από άλλη οπτική γωνία, που μας επιτρέπει να δούμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της.

Είναι σαφές πως πρόκειται για την ίδια γυναίκα, διότι το φόρεμα, το δέσιμο των μαλλιών και τα σκουλαρίκια είναι ακριβώς τα ίδια. Μπορείτε να δείτε τη σύγκριση στο παρακάτω κολάζ. Η Svetlana Glebova έχει έντονη παρουσία στα ΜΚΔ (παράδειγμα εδώ και εδώ) Αρκετά πιθανό είναι επίσης η αρχική υπό εξέταση εικόνα να έχει υποστεί επεξεργασία για να δείχνει πιο “προκλητική”:

Ανακαλύψαμε επίσης μια ακόμη φωτογραφία της ίδια γυναίκας με το ίδιο φόρεμα όπου φαίνεται καθαρά το πρόσωπό της:

Ακολουθεί φωτογραφία της Ντάσα Ναβάλναγια:

Συμπέρασμα

Η εικονιζόμενη γυναίκα με το αποκαλυπτικό φόρεμα δεν είναι η κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι αλλά μια γυναίκα από τη Ρωσία που ονομάζεται Svetlana Glebova (Светлана Глебова) από την Αγία Πετρούπολη. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2018.