Ο Ντ. Τραμπ δεν είπε “Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν έργο των Ηνωμένων Πολιτειών!”

You are currently viewing Ο Ντ. Τραμπ δεν είπε “Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν έργο των Ηνωμένων Πολιτειών!”

Κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν έργο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ντόναλντ Τραμπ: “Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν έργο των Ηνωμένων Πολιτειών! Μου έκλεισαν το στόμα για 4 χρόνια, αλλά τώρα λέω συνέχεια, δεν έγινε επίθεση στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είπε πως οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αναφέρθηκε στην πολιτική του, που σύμφωνα με τον ίδιο, απέτρεψε επιθέσεις όπως αυτής της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος.

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε αρχικά σε ανάρτηση στο Facebook, κατόπιν σε δημοσίευμα στο press-gr.com και στο Χ (πρώην Twitter), από το δημοσιογράφο Ανδρέα Καψαμπέλη.

Τι ισχύει

Στα πλαίσια του προεκλογικού του αγώνα για την υποψηφιότητα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην πόλη Laconia του New Hampshire, όπου μίλησε σε πλήθος υποστηρικτών του. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Μπορείτε να δείτε την ομιλία στο παρακάτω βίντεο:

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε στη μη ύπαρξη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη θητεία του. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στην πολιτική “Trump travel ban“, που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιανουαρίου 2017, με σκοπό την εμπόδιση εισόδου τρομοκρατών στις ΗΠΑ, στρεφόμενη κατά ατόμων που προέρχονταν από μουσουλμανικές χώρες και τη Βόρεια Κορέα.

Στην ομιλία του (24:10), αναφέρει πως εξαιτίας των μέτρων που έλαβε, δεν υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις όπως η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου), που έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ισχυριζόμενος πως “μας (σ.σ. τις ΗΠΑ) κράτησε ασφαλείς” (αυτό ωστόσο δεν ισχύει). Είπε επίσης πως κράτησε “κλειστό το στόμα του”, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κέρδισε τη νίκη (κατά της τρομοκρατίας) πρόωρα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πολιτικής του, είπε:

“…είχαμε το Trump travel ban, θέλαμε να σταματήσουμε την τρομοκρατία από το να μπει στη χώρα μας, αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω για αυτό γιατί δεν ήθελα να το κάνω και να συμβεί κάτι την επόμενη μέρα

Και συνεχίζει:

Δεν είχαμε επιθέσεις. Δεν είχαμε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Δεν θα είχαμε επιθέσεις σαν αυτές που έχετε δει και που σίγουρα έχετε δει και σε άλλες χώρες. Και παρεμπιπτόντως, τώρα εμπλεκόμαστε πάλι στη Μέση Ανατολή. Δείτε τι συμβαίνει, εμπλεκόμαστε, πάλι με τη Μέση Ανατολή, ξοδέψαμε 9 τρισ. δολάρια…”

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν, δύο στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και ένα στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Μετά τις επιθέσεις, κυκλοφορήσαν πολλές ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας.

Συμπέρασμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είπε πως οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αναφέρθηκε στην πολιτική του, που σύμφωνα με τον ίδιο, απέτρεψε επιθέσεις όπως αυτής της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος.