Η Εσθονία δεν γνωστοποίησε στον ΠΟΥ ότι απορρίπτει τη Συνθήκη για την Πανδημία και τις τροποποιήσεις των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών

You are currently viewing Η Εσθονία δεν γνωστοποίησε στον ΠΟΥ ότι απορρίπτει τη Συνθήκη για την Πανδημία και τις τροποποιήσεις των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Εσθονία γνωστοποιεί στον ΠΟΥ ότι απορρίπτει τη Συνθήκη για την Πανδημία και τις τροποποιήσεις των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για επιστολή που έστειλαν 11 μέλη του Εσθονικού Κοινοβουλίου στον ΠΟΥ. Δεν αντιπροσωπεύουν την Εσθονία, ενώ επιστολή της Πρόεδρου της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Εσθονικού Κοινοβουλίου προς τον ΠΟΥ, διέψευσε πως έχει αντιρρήσεις για τις διαπραγματεύσεις για τη διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση έναντι των πανδημιών.

Το είδαμε επίσης στο triklopodia.gr, childrenshealthdefense.eu/el/, apollodoros.substack.com.

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Expose News, στις 25/11/2023. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που ιδρύθηκε το 2020 και σύμφωνα με το Media Bias/Fact Check, δημοσιεύει θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς. Έχουμε ξανά στο παρελθόν διαψεύσει ισχυρισμούς της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (παραδείγματα εδώ και εδώ).

Στις 22 Νοεμβρίου 2023, 11 μέλη του Εσθονικού Κοινοβουλίου (Riigikogu), από σύνολο 101 μελών, έστειλαν επιστολή στον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, υποστηρίζοντας πως η Εσθονία με βάση το Άρθρο 22 του ΠΟΥ, απορρίπτει τη (προτεινόμενη) Διεθνή Συνθήκη για την Πρόληψη και την Ετοιμότητα έναντι Πανδημίων και τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, μια σειρά κανόνων που έχουν σχεδιαστεί και θεσπιστεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Η τελευταία αναθεώρηση έλαβε χώρα το 2005.

Επικοινωνήσαμε με την οικογενειακή γιατρό, επικοινωνιολόγο της επιστήμης και βουλευτή της Εσθονικής Βουλής, Karmen Joller, σχετικά με τον υπό εξέταση ισχυρισμό. Αφού μας ενημέρωσε ότι ο ισχυρισμός δεν ισχύει, μας παρέπεμψε σε επιστολή της αρμόδιας Πρόεδρου της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Εσθονικού Κοινοβουλίου, Liisa-Ly Pakosta, προς τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκ μέρους της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Εθνικού Κοινοβουλίου Riigikogu, πρέπει να αντικρούσω τις πληροφορίες που περιέχονται στην επιστολή που σας στάλθηκε από έντεκα μέλη του Riigikogu (22.11.2023 αριθ. 3-8/23-156/1). Δυστυχώς, η επιστολή, η οποία απλώς αντανακλά την ατομική γνώμη μεμονωμένων μελών του Κοινοβουλίου, δίνει την εντύπωση ότι εστάλη για λογαριασμό μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ή του ίδιου του κοινοβουλίου.
Επιβεβαιώνω ότι η Δημοκρατία της Εσθονίας δεν έχει αντιρρήσεις για τις διαπραγματεύσεις για τη διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση έναντι των πανδημιών, ούτε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις συμπληρωματικές τροποποιήσεις του διεθνούς κανονισμού υγείας (IHR, 2005).
Σύμφωνα με τον νόμο περί διαδικασιών και εσωτερικών κανόνων του Riigikogu, η Επιτροπή Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Riigikogu είναι μια μόνιμη επιτροπή που διατηρεί τον ρόλο λήψης αποφάσεων στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Riigikogu.

Ακολουθεί η επιστολή της Πρόεδρου της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Εσθονικού Κοινοβουλίου προς τον ΠΟΥ:

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως 11 βουλευτές, προέρχονται από το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το Κεντρώο Κόμμα, αμφότερα λαϊκιστικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Είναι προφανές ωστόσο πως τα 11 μέλη του Κοινοβουλίου, δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη χώρα ή ολόκληρο το Κοινοβούλιο των 101 μελών. Αντιθέτως, η Εσθονική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει την αρμοδιότητα για τις διαπραγματεύσεις τέτοιου είδους συνθηκών, όπως εν προκειμένω της διεθνούς συμφωνίας για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση έναντι των πανδημιών, που βρίσκεται υπό εξέταση και δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη. Το πιο πρόσφατο προσχέδιο βρίσκεται εδώ.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για επιστολή που έστειλαν 11 μέλη του Εσθονικού Κοινοβουλίου στον ΠΟΥ. Δεν αντιπροσωπεύουν την Εσθονία, ενώ επιστολή της Πρόεδρου της Επιτροπής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Εσθονικού Κοινοβουλίου προς τον ΠΟΥ, διέψευσε πως έχει αντιρρήσεις για τις διαπραγματεύσεις για τη διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση έναντι των πανδημιών.