Παραπληροφόρηση για ελεύθερο επαγγελματία που έστειλε εξώδικο στη ΔΟΥ Καλαμάτας για να μη βάλει POS

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για ελεύθερο επαγγελματία που έστειλε εξώδικο στη ΔΟΥ Καλαμάτας για να μη βάλει POS

Μεγάλη διάδοση στα ΜΚΔ έχουν αναρτήσεις που αναφέρονται σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που παρέδωσε εξώδικη διαμαρτυρία στην εφορία Καλαμάτας για τη μη αποδοχή χρήσης POS.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ελεύθερος επαγγελματίας παρέδωσε χθες εξώδικο στην εφορία Καλαμάτας για να μην βάλει POS.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ το 2017 και δεν συνέβη “χθες”. Σχετικά εξώδικα δεν επιβάλουν καμία υποχρέωση σε ΔΟΥ, ούτε έχουν ακυρωτική ισχύ. Η εγκατάσταση POS ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση των υπόχρεων επισύρει πρόστιμο.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Το είδαμε επίσης σε ιστοσελίδες όπως lumi-news.gr, choratouaxoritou.gr, xanthitimes.gr, greeknewsondemand.com

Τι ισχύει

Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες, υποχρεώθηκαν να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση POS επεκτάθηκε σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων (ΚΑΔ), οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στο καθεστώς.

Ο ισχυρισμός που εξετάζουμε είναι παραπλανητικός για δυο λόγους:

Αρχικά, αναφέρεται πως το περιστατικό συνέβη “χθες”. Στην πραγματικότητα, η σχετική “είδηση” κυκλοφόρησε σε δημοσιεύματα τις 27 Ιουλίου 2017. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, ένας επαγγελματίας από την Καλαμάτα, έστειλε εξώδικο κατά της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS στην τοπική εφορία, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος αρνείται να εγκαταστήσει το μηχάνημα, το οποίο καθιστά υποχρεωτικό το ΥΠΟΙΚ. Ο επιχειρηματίας έκανε αυθαίρετη επίκληση στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως είναι παράνομο να μπαίνουν “συνεταίροι” οι τράπεζες στον ήδη ισχνό τζίρο του.

Ο δεύτερος λόγος που ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι παραπλανητικός, είναι πως οι αναρτήσεις αφήνουν να εννοηθεί πως με αυτή τη φερόμενη πράξη, ο ελεύθερος επαγγελματίας πέτυχε να αποφύγει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στην επιχείρησή του. Ωστόσο, το εξώδικο δεν γεννά καμία υποχρέωση για τη ΔΟΥ, ούτε έχει οποιαδήποτε ακυρωτική ισχύ απέναντι σε ενέργειες της ΑΑΔΕ. Βάσει λοιπόν των σχετικών κανονισμών, η εγκατάσταση POS ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση των υπόχρεων επισύρει πρόστιμο. Στους υπόχρεους που δεν συμμορφώνονται εντός των οριζόμενων προθεσμιών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ το 2017 και δεν συνέβη “χθες”. Σχετικά εξώδικα δεν επιβάλουν καμία υποχρέωση σε ΔΟΥ, ούτε έχουν ακυρωτική ισχύ. Η εγκατάσταση POS ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση των υπόχρεων επισύρει πρόστιμο.