ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Παραπληροφόρηση για ελεύθερο επαγγελματία που έστειλε εξώδικο στη ΔΟΥ Καλαμάτας για να μη βάλει POS

You are currently viewing ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Παραπληροφόρηση για ελεύθερο επαγγελματία που έστειλε εξώδικο στη ΔΟΥ Καλαμάτας για να μη βάλει POS

Το άρθρο μας ενημερώθηκε στις 20/1/2024 με σχετική επισήμανση στο τέλος.

Μεγάλη διάδοση στα ΜΚΔ έχουν αναρτήσεις που αναφέρονται σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που παρέδωσε εξώδικη διαμαρτυρία στην εφορία Καλαμάτας για τη μη αποδοχή χρήσης POS.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ελεύθερος επαγγελματίας παρέδωσε χθες εξώδικο στην εφορία Καλαμάτας για να μην βάλει POS.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ το 2017 και δεν συνέβη “χθες”. Σχετικά εξώδικα δεν επιβάλουν καμία υποχρέωση σε ΔΟΥ, ούτε έχουν ακυρωτική ισχύ. Η εγκατάσταση POS ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση των υπόχρεων επισύρει πρόστιμο.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Το είδαμε επίσης σε ιστοσελίδες όπως lumi-news.gr, choratouaxoritou.gr, xanthitimes.gr, greeknewsondemand.com

Τι ισχύει

Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες από 85 επαγγελματικές κατηγορίες, υποχρεώθηκαν να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση POS επεκτάθηκε σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων (ΚΑΔ), οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στο καθεστώς.

Αρχικά, αναφέρεται πως το περιστατικό συνέβη “χθες”. Στην πραγματικότητα, η σχετική “είδηση” κυκλοφόρησε σε δημοσιεύματα τις 27 Ιουλίου 2017. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, ένας επαγγελματίας από την Καλαμάτα, έστειλε εξώδικο κατά της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS στην τοπική εφορία, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος αρνείται να εγκαταστήσει το μηχάνημα, το οποίο καθιστά υποχρεωτικό το ΥΠΟΙΚ. Ο επιχειρηματίας έκανε αυθαίρετη επίκληση στο Σύνταγμα (άρθρο 4), διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως είναι παράνομο να μπαίνουν “συνεταίροι” οι τράπεζες στον ήδη ισχνό τζίρο του. Το εξώδικο πρωτοκολλήθηκε και παρελήφθη από την Οικονομική Υπηρεσία της Καλαμάτας.

Βάσει λοιπόν των σχετικών κανονισμών, η εγκατάσταση POS ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση των υπόχρεων επισύρει πρόστιμο. Στους υπόχρεους που δεν συμμορφώνονται εντός των οριζόμενων προθεσμιών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ το 2017 και δεν συνέβη “χθες”. Η εγκατάσταση POS ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική και η μη συμμόρφωση των υπόχρεων επισύρει πρόστιμο.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ 20/1/2024: Στο άρθρο μας δεν γίνεται απόλυτα αντιληπτό από τον αναγνώστη πως υπάρχει και άλλος λόγος που ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Δημιουργήθηκε σε αναγνώστη μας, που επικοινώνησε μαζί μας, η εντύπωση πως με αυτή την πράξη, ο ελεύθερος επαγγελματίας πέτυχε να αποφύγει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στην επιχείρησή του. Ωστόσο, το εξώδικο δεν γεννά καμία υποχρέωση για τη ΔΟΥ, ούτε έχει οποιαδήποτε ακυρωτική ισχύ απέναντι σε ενέργειες της ΑΑΔΕ. Το εξώδικο είναι ένα νομικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται από ένα αντίδικο μέρος σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέσω δικαστικού επιμελητή. Αυτό που διασφαλίζεται είναι ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο παραλήπτης έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του εξωδίκου. Το εξώδικο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποτελεί την βάση της αρχής μιας δικαστικής διαδικασίας ή μπορεί να αποτελεί όργανο άσκησης πίεσης στον παραλήπτη για τη λύση της διαμάχης. Το εξώδικο δεν ρυθμίζεται από έναν ενιαίο νόμο στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που αναφέρονται στο εξώδικο σε διάφορους νόμους, όπως ο Αστικός Κώδικας, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας. Με απλά λόγια, τέτοιου είδους εξώδικα δεν επιβάλουν καμία υποχρέωση σε ΔΟΥ, ούτε έχουν ακυρωτική ισχύ.