Παραπληροφόρηση από Περιφερειακή Σύμβουλο για γλυπτό στη Νέα Υόρκη

You are currently viewing Παραπληροφόρηση από Περιφερειακή Σύμβουλο για γλυπτό στη Νέα Υόρκη

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, όπου μέλη ομάδας ορθόδοξων Εβραίων έσκαψε τούνελ σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκαν διάφοροι συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αυτό το “γλυπτό” που δείχνει ενα ερπετό να τραβάει ένα παιδί στον υπόνομο, βρίσκεται στο Μπρούκλιν. Ξέρετε εκεί που βρέθηκαν και οι υπόνομοι της συναγωγής. Η αλήθεια είναι πως δεν κρύβονται πια στόχος είναι τα παιδιά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το γλυπτό εκτίθεται δημόσια από το 2001. Δείχνει δυο ανθρώπους, με τον έναν να βρίσκεται στα σαγόνια αλιγάτορα που βγαίνει από υπόνομο. Αναφέρεται στον αστικό μύθο περί ύπαρξης αλιγατόρων στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, που επιτίθενται σε ανθρώπους. Δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν του τούνελ στη συναγωγή του Chabad-Lubavitch.

Τι ισχύει

Η Ιωάννα Καραδήμα εξελέγη πρόσφατα περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό “Μάχη για την Αττική”, με επικεφαλής τον Φίλλιπο Καμπούρη, με τη στήριξη του κόμματος “Εθνικό Μέτωπο“.

Στις 8 Ιανουαρίου 2023, έγινε γνωστό πως μια ομάδα ορθόδοξων Εβραίων (από το Χασιδιτικό κίνημα Chabad-Lubavitch), έσκαβαν τούνελ για να συνδέσουν το υπόγειο απ’ όπου ξεκίνησαν, με το παρακείμενο κτίριο της συναγωγής. Μετά την ανακάλυψη του τούνελ, η ηγεσία της συναγωγής κάλεσε μηχανικούς για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο κτίριο και τη στατικότητά του ενώ τη Δευτέρα έφτασαν μπετονιέρες για κλείσουν το τούνελ. Η ομάδα των ορθόδοξων άρχισε τότε να γκρεμίζουν ξύλινα πάνελ και δοκούς στήριξης καθώς προσπαθούσαν να μπουν στη σήραγγα για να εμποδίσουν το κλείσιμο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η συγκεκριμένη συναγωγή στο 770 Eastern Parkway, είναι το αρχηγείο του Chabad-Lubavitch.

Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένα μέλη του κινήματος βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της συναγωγής, λόγω διαφωνιών σχετικά με το ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου. Το τούνελ ανακαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με τους New York Times, ο σκοπός των τούνελ ήταν να ξεκινήσει παράνομη επέκταση της συναγωγής, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει λόγω διαφόρων νομικών διαφορών που αφορούν το κτίριο. Τα άτομα που προχώρησαν στην παράνομη διάνοιξη του τούνελ, ανήκουν σε παρακλάδι του Chabad-Lubavitch, που θεωρούν πως ο “μεσσίας” ήταν ένας ηγέτης του κινήματος, ο ραβίνος Menachem Mendel Schneerson, που απεβίωσε το 1994. Συνελήφθησαν 9 άτομα, ηλικίας από 19 έως 22 ετών.

Κατόπιν, άρχισαν να κυκλοφορούν ισχυρισμοί, πως το τούνελ, μήκους περίπου 15 μέτρων, ήταν ένα είδος στοάς όπου Εβραίοι επιδίδονταν σε παράνομες πράξεις με παιδιά.

Όσον αφορά το γλυπτό που επικαλείται η κ. Καραδήμα, έχει φιλοτεχνηθεί από τον Tom Otterness, στα πλαίσια της σειράς έργων Life Underground, που εκτίθενται σε δημόσια σημεία από το 2001.

Βρίσκονται στον σταθμό μετρό στην 14th Street/Eighth Avenue, στη Νέα Υόρκη.

Ένα από τα μεγαλύτερα γλυπτά απεικονίζει έναν αλιγάτορα να βγαίνει από υπόνομο, φορώντας κοστούμι και γραβάτα. Ο άνθρωπος, φορώντας επίσης κοστούμι και γραβάτα, αγωνίζεται να ξεφύγει από τα σαγόνια του. Πιο δίπλα στέκεται μια άλλη φιγούρα με τα χέρια πίσω από τη μέση και παρακολουθεί τη σκηνή. Το γλυπτό αναφέρεται στον αστικό μύθο που κυκλοφορεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και υποστηρίζει πως αλιγάτορες και κροκόδειλοι ζουν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης και ενίοτε επιτίθενται σε ανθρώπους.

Συμπέρασμα

Το γλυπτό εκτίθεται δημόσια από το 2001. Δείχνει δυο ανθρώπους, με τον έναν να βρίσκεται στα σαγόνια αλιγάτορα που βγαίνει από υπόνομο. Αναφέρεται στον αστικό μύθο περί ύπαρξης αλιγατόρων στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, που επιτίθενται σε ανθρώπους. Δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν του τούνελ στη συναγωγή του Chabad-Lubavitch.