Η Pfizer δεν μηνύει την Πολωνία επειδή δεν εξανάγκασε τον πληθυσμό της να εμβολιαστεί

You are currently viewing Η Pfizer δεν μηνύει την Πολωνία επειδή δεν εξανάγκασε τον πληθυσμό της να εμβολιαστεί

Μια σειρά από άρθρα και αναρτήσεις που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζουν πως η φαρμακευτική εταιρία Pfizer μηνύει την Πολωνία επειδή δεν εξανάγκασε τον πληθυσμό της να εμβολιαστεί.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Pfizer μηνύει την Πολωνία επειδή δεν εξανάγκασε το πληθυσμό της να εμβολιαστεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Πολωνία αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό που της αντιστοιχεί, επειδή μειώθηκαν οι εμβολιαστικές ανάγκες εξαιτίας της υποχώρησης της πανδημίας και επειδή επικαλέστηκε αύξηση δαπανών εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε σε ιστοσελίδες όπως το katohika.gr, anazitiseis.gr, choratouaxoritou.gr, karditsastakra.com και oparlapipas.gr.

Στις αναρτήσεις διαβάζουμε:

Η Pfizer μηνύει την Πολωνία επειδή δεν εξανάγκασε το πληθυσμό της να εμβολιαστεί.
Η Pfizer έχει ξεκινήσει αγωγή κατά της Δημοκρατίας της Πολωνίας για φερόμενη παραβίαση της σύμβασης εμβολιασμού για τον COVID-19, απαιτώντας πληρωμή 6 δισεκατομμυρίων PLN (1,37 δισεκατομμύρια USD) επειδή δεν παρότρυνε αρκετό πληθυσμό να εμβολιαστεί παρά τη θέλησή του.

Τι ισχύει

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της πολωνικής κυβέρνησης, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει για 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Biontech. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραγγείλει 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με προαίρεση για άλλες τόσες ως το τέλος του 2023, σε συνεννόηση και για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών. Ωστόσο, η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν ανάμεσα στις χώρες που πίεσαν την ΕΕ να τροποποιήσει το συμβόλαιο (ως το 2026) με την Pfizer. Η ΕΕ αποφάσισε αν μην ασκήσει την προαίρεση, διότι οι ανάγκες για εμβολιασμούς έχουν μειωθεί, μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Και ενώ η προαίρεση δεν δεσμεύει την ΕΕ, η αρχική παραγγελία είναι δεσμευτική ως προς την εξόφλησή της, παρά το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα δόσεων.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο Politico:

“Η Pfizer και η BionTech επιδιώκουν να θέσουν την Πολωνία προ των ευθυνών της, για τις δεσμεύσεις της για τις παραγγελίες εμβολίων κατά της Covid-19 που έκανε η πολωνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της σύμβασής τους για την παροχή εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπογράφηκε τον Μάιο του 2021”.

Απαντώντας στο γιατί η Πολωνία απέτυχε να εκπληρώσει τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επικαλέστηκε «ανωτέρα δύναμη», συγκεκριμένα τον πόλεμο που υποκινήθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ο Morawiecki ισχυρίστηκε ότι το υψηλό κόστος της Πολωνίας που προέρχεται από την ένοπλη σύγκρουση και την εισροή προσφύγων, υποχρέωσε τη χώρα να παραιτηθεί από τη σύμβαση με την Pfizer. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση δεν έγινε αποδεκτή από την Pfizer κατά τη διάρκεια των ετήσιων διαπραγματεύσεων με την πολωνική κυβέρνηση. Η υπόθεση θα δικαστεί στις Βρυξέλλες, με την πρώτη ακρόαση να λαμβάνει χώρα στις 6 Δεκεμβρίου, επειδή η σύμβαση υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπέρασμα

Η Pfizer μηνύει την Πολωνία επειδή δεν εξανάγκασε τον πληθυσμό της να εμβολιαστεί, αλλά επειδή η Πολωνία αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό που της αντιστοιχεί, επειδή μειώθηκαν οι εμβολιαστικές ανάγκες εξαιτίας της υποχώρησης της πανδημίας και επειδή επικαλέστηκε αύξηση δαπανών εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.