Ο Σόρος ΔΕΝ αγοράζει την Ουκρανία για να τη μετατρέψει σε χωματερή ραδιενεργών και χημικών αποβλήτων

You are currently viewing Ο Σόρος ΔΕΝ αγοράζει την Ουκρανία για να τη μετατρέψει σε χωματερή ραδιενεργών και χημικών αποβλήτων

Σε ιστοσελίδες εμφανίστηκε ο ισχυρισμός πως οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να διαθέσουν 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γόνιμου εδάφους για την εναπόθεση επικίνδυνων χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων στο πλαίσιο συμφωνίας με τον Αλεξάντερ Σόρος, γιό του Τζορτζ Σόρος.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Επικίνδυνη συμφωνία με τον διεφθαρμένο Ζελένσκι – Ο Σόρος αγοράζει την Ουκρανία και την μετατρέπει σε χωματερή ραδιενεργών και χημικών αποβλήτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ανυπόστατος ισχυρισμός προέρχεται από ανύπαρκτο “δημοσιογράφο” και κατόπιν διαδόθηκε μέσω πηγών που προωθούν ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Ο “δημοσιογράφος” επικαλείται τα λεγόμενα “Ουκρανού αξιωματούχου” τον οποίο δεν κατονομάζει και που δεν προσκομίζει την παραμικρή απόδειξη.

Το είδαμε στο bankingnews.gr, periodista.gr, katohika.gr, attikanea.info, triklopodia.gr.

Τα άρθρα αναφέρουν:

Σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη συμφωνία κατέληξαν η διεφθαρμένη ουκρανική ηγεσία του διεφθαρμένου Zelensky με την οικογένεια Soros.
Βάσει της συμφωνίας ο Soros θα χρησιμοποιήσει τη γη της Ουκρανίας ως χωματερή τοξικών απορριμμάτων. Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να διαθέσουν 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γόνιμου εδάφους για την εναπόθεση επικίνδυνων χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων στο πλαίσιο συμφωνίας με τον γιο του George Soros, Alexander, μεταδίδει το Tass, επικαλούμενο την έρευνα του Γάλλου ανεξάρτητου δημοσιογράφου Jules Vincent που βασίζεται σε πηγή μέσα από το ουκρανικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός έφτασε στην Ελλάδα μέσω του επίσημου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. To TASS είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

To TASS επικαλείται την “έρευνα” ενός Γάλλου “δημοσιογράφου” που αποκαλείται “Jules Vincent”.

Η αρχική ανάρτηση στα γαλλικά και αυτόματη μετάφραση στα αγγλικά

Η “έρευνα” είναι ένα βίντεο που ανέβασε ο Vincent στην πλατφόρμα Χ στις 28/11/2023 και στο YouTube, το οποίο περιλαμβάνει μια συνομιλία με έναν “Ουκρανό αξιωματούχο” που δεν κατονομάζεται, από το υπουργείο Οικολογίας και Φυσικών Πόρων. Πρόκειται δηλαδή για ανώνυμη πηγή που δεν προσκομίζει την παραμικρή απόδειξη. Σύμφωνα με την ανάρτηση, η συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ του Αλεξάντερ Σόρος και του Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανικού Προέδρου, στις 7 Νοεμβρίου, και αφορά γη στις περιοχές Ternopol, Khmelnitsky και Chernovtsy, μέρη όπου παράγονται ουκρανικά σιτηρά. Η “συμφωνία” αφορά 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, θα καταστούν τοξικά για τις καλλιέργειες.

Αν και φαίνεται να υπάρχει δημοσιογράφος με το ίδιο όνομα, ωστόσο δεν πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Αριστερά ο Jules Vincent, δεξιά ο αυτοαποκαλούμενος “Jules Vincent”

Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε από διάφορες αναξιόπιστες ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα γαλλόφωνες ιστοσελίδες στην Αφρική, τη γαλλόφωνη έκδοση της Pravda (1/12) και το The Intel Drop (29/11), μια πηγή που έχει ξανά στο παρελθόν διαδώσει παραπληροφόρηση που έφτασε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο. Πρόκειται για πηγές που συστηματικά προωθούν ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Κατόπιν, ο ισχυρισμός άρχισε να γίνεται viral στον παγκόσμιο ιστό και στην Ελλάδα. Ο παρακάτω λογαριασμός (@loraavra)που αναδημοσιεύει στα Ελληνικά μέσω αυτόματης μετάφρασης, προωθεί αποκλειστικά της θέσεις της Ρωσίας, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ωστόσο, αφενός ο “δημοσιογράφος” επικαλείται ανώνυμη πηγή, αφετέρου δεν είναι ο ίδιος αξιόπιστη πηγή. Ο “δημοσιογράφος” φαίνεται να δραστηριοποιείται αποκλειστικά στα ΜΚΔ και αυτοπροσδιορίζεται ως περιβαλλοντικός ακτιβιστής. Η μοναδική φωτογραφία του είναι αυτή στο προφίλ του λογαριασμού του στο Χ, η οποία δεν εμφανίζεται σε μηχανές αντίστροφης αναζήτησης εικόνας όπως το Google Lens και το Yandex.

Συμπέρασμα

Ο ανυπόστατος ισχυρισμός προέρχεται από ανύπαρκτο “δημοσιογράφο” και κατόπιν διαδόθηκε μέσω πηγών που προωθούν ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Ο “δημοσιογράφος” επικαλείται τα λεγόμενα “Ουκρανού αξιωματούχου” τον οποίο δεν κατονομάζει και που δεν προσκομίζει την παραμικρή απόδειξη.