Ο Μπιλ Γκέιτς δεν κόβει δένδρα για να τα θάψει με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή

You are currently viewing Ο Μπιλ Γκέιτς δεν κόβει δένδρα για να τα θάψει με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή

Μεγάλη διάδοση έχει στο X/Twitter μια ανάρτηση που υποστηρίζει πως ο Μπιλ Γκέιτς κόβει εκατομμύρια δένδρα και μετά τα θάβει, με πρόσχημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Μπιλ Γκέιτς στηρίζει ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κόβοντας δάση και θάβοντας εκατομμύρια δένδρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Μπιλ Γκέιτς δεν χρηματοδοτεί την κοπή δασών. Έχει παραχωρήσει χρήματα, όπως και άλλες εταιρίες, σε νεοφυή εταιρία που φιλοδοξεί να συλλέγει τη νεκρή βιομάζα που θα προέρχεται από κομμένα/νεκρά δένδρα και να τη θάβει, με σκοπό τον εκμηδενισμό των εκπομπών αερίων που προκαλεί εξαιτίας της σήψης και της καύσης της.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός παρουσιάστηκε από τον λογαριασμό “Dr. Anastasia Maria Loupis” που δημοσιεύει τακτικά αντιεπιστημονικές αναρτήσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει πάνω από μισό εκατομμύριο θεάσεις.

Μια νεοφυής εταιρία στην Καλιφόρνια, έχει προτείνει ένα απλό, αλλά πρωτοποριακό, σχέδιο για να εξασφαλίσει ότι τα νεκρά δέντρα δεν θα απελευθερώσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της αποσύνθεσής τους. Η Kodama Systems, μια εταιρεία διαχείρισης δασών που εδρεύει στην πόλη Sonora της Sierra Nevada, φιλοδοξεί να θάβει τη βιομάζα που συλλέγεται από τα δάση της Καλιφόρνια στην έρημο της Νεβάδα και να μελετήσει πόσο καλά αυτή η τεχνική εμποδίζει την απελευθέρωση των αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν την αλλαγή του κλίματος.

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 6,6 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο Breakthrough Energy του Μπιλ Γκέιτς, καθώς και από συναφείς επιχειρήσεις και άλλους επενδυτές.

Η Kodama αναπτύσσει μια τεχνολογική μέθοδο για τη συλλογή νεκρής βιομάζας από δάση που έχουν υποστεί σκόπιμη και σχεδιασμένη αραίωση (κομμένα/νεκρά δένδρα), αποθηκεύοντας τη σε αυτά που αποκαλεί “γεωλογικούς θόλους”, που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την αποσύνθεση και να παραμένουν ανθεκτικοί για μεγάλο διάστημα. Αυτό το μοντέλο αξιοποιεί τις ιδιωτικές επενδύσεις για να χρησιμεύσει ως οικονομικά αποδοτική, θετική για το κλίμα εναλλακτική λύση, σε σχέση με την καταστροφή αυτής της βιομάζας μέσω καύσης.

Οι αραιώσεις δασών γίνονται κατ’ εντολή της Αμερικανικής Δασικής Υπηρεσίας, με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών. Στοχεύει να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία σε έκταση 70 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών, κυρίως στην Καλιφόρνια, κατά την επόμενη δεκαετία. Θα εξάγει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο τόνους βιομάζας. Ένα μέρος αυτών των κομμένων δένδρων χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία ξυλείας, αλλά τα περισσότερα συσσωρεύονται και καίγονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η Kodama θέλει να θάψει τα υπολείμματα σε πήλινα θόλους που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν ξηρές και αναερόβιες συνθήκες και να προστατεύουν το ξύλο από τη σήψη ή την καύση. Κατά αυτό τον τρόπο, η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από νεκρή βιομάζα, σχεδόν θα εκμηδενίζεται.

Συμπέρασμα

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν χρηματοδοτεί την κοπή δασών. Έχει παραχωρήσει χρήματα, όπως και άλλες εταιρίες, σε νεοφυή εταιρία που φιλοδοξεί να συλλέγει τη νεκρή βιομάζα που θα προέρχεται από κομμένα/νεκρά δένδρα και να τη θάβει, με σκοπό τον εκμηδενισμό των εκπομπών αερίων που προκαλεί εξαιτίας της σήψης και της καύσης της.