Προϊόν λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης η φωτογραφία με τις ουρές “πλημμυροπαθών” που περιμένουν να πάρουν νερό

You are currently viewing Προϊόν λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης η φωτογραφία με τις ουρές “πλημμυροπαθών” που περιμένουν να πάρουν νερό

Διαδίδεται μια φωτογραφία που δείχνει ουρές ανθρώπων να περιμένουν να παραλάβουν φιάλες εμφιαλωμένου νερού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: (Ουρά) Στις πληγείσες περιοχές όσων περιμένουν να αγοράσουν υπερτιμημένες εξάδες εμφιαλωμένων νερών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία δεν είναι αληθινή. Έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα προφίλ του ψηφιακού δημιουργού Jo Di, σε Facebook και Twitter, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, με την εξής λεζάντα:

Τρεις μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί στην χώρα.
Στις πληγείσες περιοχές όσων περιμένουν να αγοράσουν υπερτιμημένες εξάδες εμφιαλωμένων νερών και στις υπόλοιπες περιοχές αυτών που τρέχουν να προλάβουν να βγάλουν ταυτότητες για να γλιτώσουν το “τσιπάκι” & αυτών που τρέχουν να προλάβουν να βγάλουν εισιτήριο χωρίς επιστροφή για να γλιτώσουν μια και καλή από το Ραγιαδιστάν…

Ο δημιουργός της φωτογραφίας, στην ανάρτησή του στο Twitter (X) δεν αναφέρει το σημείο που έχει τραβηχτεί, ποια ημερομηνία ή οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία. Εμμέσως πλην σαφώς όμως, λέει πως είναι από Ελλάδα.

Στην αντίστοιχη ανάρτηση στο Facebook, ο Jo Di αναφέρει σε σχόλια (όχι στο κείμενο της ανάρτησης), έπειτα από ερωτήσεις χρηστών πως η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ελέγξαμε τη φωτογραφία με το εργαλείο AI or Not, που βοηθάει στην ανίχνευση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με AI. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, η εικόνα είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Την ίδια στιγμή, η υπό εξέταση φωτογραφία δεν κυκλοφορεί σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Ο Jo Di που δημιούργησε τη φωτογραφία, δεν αναφέρει στις αναρτήσεις του ότι είναι προϊόν AI, παράπονο σε απαντήσεις δυο σχολίων στο Facebook, αλλά όχι στο Twitter. Στα κείμενα των αναρτήσεων, παρουσιάζεται ως αληθινή.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία των “πλημμυροπαθών” να περιμένουν σε ουρές για να παραλάβουν εμφιαλωμένο νερό δεν είναι αληθινή, αλλά δημιουργήθηκε με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, από τον ψηφιακό δημιουργό Jo Di.