Η κόρη του Κλάους Σβαμπ δεν είπε “μόνιμα κλιματικά lockdowns έρχονται, είτε σας αρέσει είτε όχι”

You are currently viewing Η κόρη του Κλάους Σβαμπ δεν είπε “μόνιμα κλιματικά lockdowns έρχονται, είτε σας αρέσει είτε όχι”

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η Νικόλ Σβαμπ, κόρη του Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) δήλωσε πως θα επιβληθούν “κλιματικοί περιορισμοί”.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Νικόλ Σβαμπ δήλωσε πως θα επιβληθούν “κλιματικοί περιορισμοί”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη συζήτηση που επικαλούνται τα υπό εξέταση άρθρα, αναφέρθηκε σε πράγματα όπως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση της φύσης. Σε κανένα σημείο δεν μίλησε για κλιματικά lockdown

Στα katohika.gr, newsalamina.net, triklopodia.gr, taxalia.blogspot.com, choratouaxoritou.gr, oparlapipas.gr, amazonios.net διαβάζουμε:

Η κόρη του Klaus Schwab: «Έρχονται μόνιμοι κλιματικοί περιορισμοί – είτε σας αρέσει είτε όχι»
Η κόρη του ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, καυχήθηκε ότι έρχονται μόνιμοι «κλειματικοί περιορισμοί», είτε αρέσει στους ανθρώπους είτε όχι.
Σύμφωνα με τη Nicole Schwab, η πανδημία του COVID ήταν μια «τεράστια ευκαιρία» για να δοκιμαστεί πώς το κοινό θα συμμορφωνόταν με τα σχέδια του WEF για την έναρξη της ατζέντας του Great Reset.

Τι ισχύει

H πηγή του ισχυρισμού, σύμφωνα με τα ελληνικά δημοσιεύματα, προέρχεται από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 30/7/2023, στην ιστοσελίδα thepeoplesvoice.tv, που ασχολείται με θέματα που παραπληροφορούν συστηματικά τους αναγνώστες. Πρόκειται για μια “μετεξέλιξη” (ίδιοι συντελεστές) του News Punch και του YourNewsWire, ιστοσελίδων που δημοσιεύουν αποκλειστικά ψευδείς ειδήσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Media Bias/Fact Check, το The Peoples Voice χαρακτηρίζεται από:

Εξαιρετική προκατάληψη (ακροδεξιό περιεχόμενο), συνεπής προώθηση προπαγάνδας/θεωριών συνωμοσίας, δεν παραθέτει αξιόπιστες πηγές, έχει πλήρη έλλειψη διαφάνειας και δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις, με σκοπό το κέρδος ή την άσκηση επιρροής.

Το The Peoples Voice επικαλείται δηλώσεις της Νικόλ Σβαμπ:

Αυτή η κρίση (σ.σ. πανδημία Covid-19) μας έδειξε ότι πρώτα απ ‘όλα, τα πράγματα μπορούν να μετατοπιστούν πολύ γρήγορα όταν σκεφτούμε και αισθανθούμε την άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα μέσα διαβίωσής μας. Και δεύτερον, αυτό το σύστημα που είχαμε πριν, δεν είναι βιώσιμο. Το βλέπω λοιπόν ως μια τεράστια ευκαιρία για να έχουμε αυτή τη μεγάλη επανεκκίνηση και να χρησιμοποιήσουμε τις τεράστιες ροές των χρημάτων, να χρησιμοποιήσουν τους αυξημένους μοχλούς πίεσης που έχουν σήμερα οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής με τρόπο που δεν ήταν δυνατόν πριν, για να δημιουργηθεί μια αλλαγή που είναι δεν είναι βαθμιαία, αλλά που μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και μπορούμε να πούμε, ότι αυτή είναι η στιγμή που πραγματικά αρχίσαμε να τοποθετούμε τη φύση στον πυρήνα της οικονομίας.

Η Νικόλ Σβαμπ είπε και άλλα πράγματα που δεν τα παραθέτει το The Peoples Voice, στη συγκεκριμένη συζήτηση, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αποκατάσταση της φύσης. Σε κανένα σημείο δεν μίλησε για κλιματικά lockdown:

Από το ανωτέρω απόσπασμα, βλέπουμε πως δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε κλιματικά lockdowns. Επίσης, αναζητώντας κάποια σχετική είδηση χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά σε αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά. Βρήκαμε μόνο ένα άρθρο του Snopes, που καταρρίπτει τον ισχυρισμό.

Τα “κλιματικά lockdowns”, έχουν συνδεθεί επίσης με θεωρίες συνωμοσίας εναντίον των πόλεων των 15 λεπτών, για τις οποίες έχουμε γράψει εδώ.

Η ιδέα για τις πόλεις των 15 λεπτών αναπτύχθηκε από έναν πολεοδόμο στη Γαλλία, τον Carlos Moreno, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τα σχέδιά του επιδιώκουν να κάνουν τις γειτονιές πιο βιώσιμες και να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου για να περιορίσουν τη ρύπανση. Η πολεοδομική του ιδέα, δεν προβλέπει περιορισμούς μετακινήσεων, παρακολουθήσεις με ηλεκτρονικά μέσα, διαχωρισμό πλουσίων από φτωχούς κτλ, ούτε είναι δημιούργημα του Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως υποστηρίζουν διάφοροι συνωμοσιολόγοι.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως η Νικόλ Σβαμπ, ουδέποτε αναφέρθηκε σε κλιματικά lockdowns.

Συντάκτες: Θάνος Σιτίστας –