Παραπληροφόρηση από Βελόπουλο: Κυπριακά ΜΜΕ δεν μετάδωσαν πως συνελήφθησαν Αφγανοί εμπρηστές στη Ρόδο

You are currently viewing Παραπληροφόρηση από Βελόπουλο: Κυπριακά ΜΜΕ δεν μετάδωσαν πως συνελήφθησαν Αφγανοί εμπρηστές στη Ρόδο

Σε ομιλία του από το βήμα της Βουλής, σήμερα 27/7/2023, ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, ισχυρίστηκε πως μεγάλα κυπριακά ΜΜΕ, μετέδωσαν πως συνελήφθησαν 5 Αφγανοί για εμπρησμό στη Ρόδο:

Βγαίνουν από την Κύπρο όλα τα μέσα ενημερώσεως, το Σίγμα, το κρατικό, λένε οι Κύπριοι αδερφοί μας ότι συνελήφθησαν 5 Αφγανοί. 5 Αφγανοί για τις φωτιές στη Ρόδο. Όλα τα επίσημα ενημερωτικά σάιτ και κανάλια και ραδιόφωνα της Κύπρου, το αποκαλύπτουν. Τα δικά μας εδώ τίποτα. Γιατί;”

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μεγάλα κυπριακά ΜΜΕ, μετέδωσαν πως συνελήφθησαν 5 Αφγανοί για εμπρησμό στη Ρόδο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε κανένα μεγάλο ΜΜΕ της Κύπρου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για αυτόν τον ισχυρισμό.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε χθες, 26/7/2023 από την ιστοσελίδα indobserver.gr και κατόπιν αναπαράχθηκε αυτούσιος από το greeknewsondemand.com. Και οι δυο ιστοσελίδες, αναπαράγουν συχνά ανυπόστατο συνωμοσιολογικό περιεχόμενο (παράδειγμα εδώ και εδώ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι προαναφερθείσες ιστοσελίδες:

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΕΔΙΔΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 5 ΤΟΥΡΚΟΥΣ-ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ! ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΙΕΦΥΓΑΝ! ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ…ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ!
Πέραν από μία φωτό κι ένα βίντεο με καταγγελία Δημάρχου το οποίο μεταδώθηκε εδώ, όλα τα υπόλοιπα τα μαθαίνουμε από την Κύπρο. Μας είπαν λοιπόν ότι: “Φίλε έμαθα από Κύπρο πως στην Ρόδο έπιασαν 5 Τούρκους- Αφγανούς που πετούσαν μπουκάλια με βενζίνη, εδώ στο Ελλαδιστάν μούγκα στην στρούγκα. Υπήρξαν και άλλοι που διέφυγαν όμως!!!!” Προφανώς χάριν της…ελληνοτουρκικής φιλίας σιωπούν κυβέρνηση και ΜΜΕ!

Όπως διαβάζουμε, τα υπό εξέταση άρθρα επικαλούνται κάποια ανώνυμη πηγή που δεν παραθέτει καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό.

Ο κ. Βελόπουλος, είπε στη Βουλή πως πολλά μεγάλα κυπριακά ΜΜΕ, όπως το “Σίγμα” (Sigma Live), αλλά και το “κρατικό”, ανέφεραν την είδηση. Ωστόσο, ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για εμπρηστές στη Ρόδο.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία σε καμία άλλη ενημερωτική ιστοσελίδα, είτε κυπριακή, είτε ελληνική.

Όσον αφορά την επίκληση από τις ιστοσελίδες στον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, έγινε γνωστό πως υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για εμπρησμό στο νησί, ωστόσο δεν ταυτοποίησε του δράστες, ούτε είπε αν πρόκειται για ημεδαπούς ή αλλοδαπούς.

Τέλος, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία φωτογραφία που να δείχνει άτομο ή άτομα να βάζουν φωτιά στη Ρόδο.

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, δεν ισχύει πως τα Κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για Αφγανούς εμπρηστές στη Ρόδο.