Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει εκκένωση ελικοπτέρων λόγω των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία δεν δείχνει εκκένωση ελικοπτέρων λόγω των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο

Πάνω από 2.700 κοινοποιήσεις έχει μια φωτογραφία στο Facebook που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει την εκκένωση ελικοπτέρων από την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο εξαιτίας των πυρκαγιών και τον εκρήξεων. Ωστόσο, η φωτογραφία είναι άσχετη με τα πρόσφατα γεγονότα.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Εκκένωση ελικοπτέρων από την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο εξαιτίας των πυρκαγιών και τον εκρήξεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία προέρχεται από παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τη στιγμή της λήψης του ανωτέρω στιγμιότυπου οθόνης, η φωτογραφία είχε πάνω από 1.800 κοινοποιήσεις. Πλέον έχει ξεπεράσει τις 2.700
Η εικόνα διαδόθηκε και στο Twitter

Τι ισχύει

Η φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν από τρεις ημέρες στη Μαγνησία, έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις το απόγευμα της Πέμπτης 27/7/2023, όταν προκλήθηκαν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την 111 Πτέρυγα Μάχης, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Λίγη ώρα αργότερα, δόθηκε εντολή για προληπτική μεταφορά αριθμού αεροσκαφών από την 111 ΠΜ. Στη συγκεκριμένη μονάδα, επιχειρούν αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50, στις Μοίρες 330, 341 και 347. Στην 111 ΠΜ, δεν υπάρχει Μοίρα ελικοπτέρων.

Στην παρακάτω υπό εξέταση φωτογραφία, βλέπουμε ελικόπτερα διαφόρων τύπων, όπως AH-64A Apache, UH-1H Huey, NH-90 και CH-47 Chinook. Βλέπουμε επίσης και ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, που παραλήφθηκαν το 2019. Όλοι οι προαναφερθέντες τύποι ελικοπτέρων επιχειρούν με την Αεροπορία Στρατού και όχι την Πολεμική Αεροπορία. Κανείς εξ αυτών των τύπων δεν εδρεύει στην 111 ΠΜ.

Πολλοί σχολιαστές της ανάρτησης, επεσήμαναν πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ένας χρήστης παρέθεσε την παρακάτω φωτογραφία, στην οποία έχουμε επισημάνει κάποια εδαφικά χαρακτηριστικά με κόκκινα βέλη.

Εάν δούμε ένα βίντεο της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη, θα διαπιστώσουμε πως οι ιπτάμενοι σχηματισμοί είναι παρόμοιοι (όχι ίδιοι), αλλά τραβηγμένοι από άλλη γωνία λήψης. Μπορούμε επίσης να δούμε τα ίδια εδαφικά χαρακτηριστικά (προβολείς γηπέδου) που επισημαίνουμε με κόκκινα βέλη.

Η πρώτη από τις παρακάτω φωτογραφίες προέρχεται από το βίντεο της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη είναι το κάτω μέρος της υπό εξέταση φωτογραφίες. Και στις δυο, τα εδαφικά χαρακτηριστικά που επισημαίνονται με τα βέλη, είναι ακριβώς ίδια.

Απευθυνθήκαμε στον αμυντικό αναλυτή Απόλλωνα Λεονταρίτη, ο οποίος μας δήλωσε:

Δεν ξέρω αν είναι του 2015 αλλά είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι είναι από παρέλαση και έχει υποστεί επεξεργασία στα χρώματα. 100%. Το έφτιαξαν για fake news.

Αναζητώντας περαιτέρω τη φωτογραφία, τη βρήκαμε και στο Twitter, όπου επίσης έγινε viral, με τον χρήστη να διευκρινίζει σε δεύτερο χρόνο ότι είναι από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη:

Σε νεότερο tweet, ισχυρίζεται πως αυτός την έχει τραβήξει:

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν δείχνει εκκένωση ελικοπτέρων λόγω της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο. Προέρχεται από παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.