Ο βράχος του Πλίμουθ δεν αποτελεί απόδειξη πως δεν ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας

You are currently viewing Ο βράχος του Πλίμουθ δεν αποτελεί απόδειξη πως δεν ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας

Σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο σε ελληνικούς, όσο και σε κυπριακούς λογαριασμούς, εμφανίστηκε εικόνα της πέτρας του Πλίμουθ, με τον ισχυρισμό πως η θέση στην οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται από το 1620, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Η πέτρα, ή βράχος του Πλίμουθ, βρίσκεται στην ακτή του λιμανιού του Πλίμουθ, στη Μασαχουσέτη και φέρεται να σηματοδοτεί το ακριβές σημείο όπου το πλοίο Mayflower αποβίβασε τους επιβάτες του (γνωστοί και ως “Προσκυνητές“), στις 16 Δεκεμβρίου 1620, όπου σχημάτισαν τον πρώτο μόνιμο αγγλικό οικισμό στη Νέα Αγγλία. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1715 ως “μεγάλος βράχος”. Ωστόσο, πέρασαν 121 χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων Προσκυνητών στο Πλίμουθ, όταν έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά που συνέδεε το βράχο με τον τόπο αποβίβασης των Προσκυνητών, μέσω της μαρτυρίας ενός 94χρονου άνδρα.

Το 1774 έγινε προσπάθεια ανασκαφής και μεταφοράς της, αλλά έσπασε σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι τοποθετήθηκε στην πλατεία της πόλης στο κέντρο του Πλίμουθ. Το 1880, το κύριο μισό του βράχου ανασκάφηκε από την προβλήτα και το σπασμένο κομμάτι επανασυνδέθηκε σε αυτό. Τότε ήταν που αναγράφηκε η ημερομηνία “1620” στον βράχο. Το 1920, ο βράχος μεταφέρθηκε προσωρινά έτσι ώστε να γίνει αναδιαμόρφωση της προκυμαίας, σύμφωνα με ένα σχέδιο του αρχιτέκτονα Arthur Shurcliff, που περιλάμβανε παραθαλάσσιο περίπατο. Ο βράχος επεστράφει στο ίδιο σημείο, αλλά σε επίπεδο πάνω από τη στάθμη του νερού. Το ορατό 1/3 μέρος του βράχου ζυγίζει περίπου 4 τόνους. Το κάτω τμήμα (κάτω από την άμμο) ζυγίζει περίπου 6 τόνους. Ο βράχος όπως υπάρχει σήμερα εκτιμάται ότι είναι μόνο περίπου 1/3 έως 1/2 του αρχικού μεγέθους του.

Ανάλογα με την παλίρροια, ο βράχος μπορεί να βρεθεί σχεδόν κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες (εκεί που βρίσκεται και το Πλίμουθ) υπερβαίνουν τον παγκόσμιο μέσο όρο, με τα επίπεδα της θάλασσας να αυξάνονται κατά περίπου 30,5 εκατοστά από το 1900. Μεταξύ 1921 και 2014, τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης (περίπου 60 χλμ από το Πλίμουθ) κατά 0,29 εκατοστά ετησίως, φτάνοντας συνολικά τα 29 εκατοστά σε 100 χρόνια. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Συμπέρασμα

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην ευρύτερη περιοχή του Πλίμουθ, έχει καταγραφεί με βάση επίσημες μετρήσεις. Ο βράχος του Πλίμουθ έχει μετακινηθεί το παρελθόν, επομένως δεν βρίσκεται στο αρχικό σημείο που τοποθετήθηκε το 1620.