Φωτογραφία δεν δείχνει πολεμικά πλοία της Αυστραλίας να μπλοκάρουν πλοίο με “λαθρομετανάστες”

You are currently viewing Φωτογραφία δεν δείχνει πολεμικά πλοία της Αυστραλίας να μπλοκάρουν πλοίο με “λαθρομετανάστες”

Μεγάλη διάδοση σε Ελλάδα και Κύπρο έχει μια φωτογραφία που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει “Aυστραλεζικα πολεμικά μπλοκάρουν πλοίο με λαθρομετανάστες.Οι λάθρο απελαύνονται επιτόπου,οι διακινητες συλλαμβάνονται και το πλοίο πάει για σκραπ“. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Παράδειγμα ανάρτησης:

Τι ισχύει

Για να διαπιστώσουμε από πότε κυκλοφορεί η υπό εξέταση φωτογραφία, την ψάξαμε χρησιμοποιώντας τη μηχανή αντίστροφης αναζήτησης εικόνας TinEye. Διαπιστώσαμε πως κυκλοφορεί από το 2012.

Εκείνη τη χρονιά, υπήρξε αυξημένη διαμάχη για την κυριότητα του συμπλέγματος νησιών Σενκάκου (τα οποία οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαόγιου) στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το 2011, η Κίνα ανακοίνωσε την επέκταση της Ζώνης Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Άμυνας (ADIZ), επικαλύπτοντας μέρος από εκείνη της Ιαπωνίας και καλύπτοντας τα αμφισβητούμενα νησιά, τα οποία διεκδικούνται επίσης και από την Ταϊβάν.

Οι Ζώνες Αναγνώρισης Αντιαεροπορικής Άμυνας Ιαπωνίας, Κίνας, Νότιας Κορέας και Ταϊβάν (2021)
Τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας

Όσον αφορά την υπό εξέταση φωτογραφία, το σκάφος στο κέντρο, έχει εγκλωβιστεί από δυο περιπολικά σκάφη της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής [τα JCG Muzuki (PS 11) και JCG Nobaru (PS 16)], αφού κάποιοι Κινέζοι ακτιβιστές αποβιβάστηκαν από το σκάφος στη νησίδα Ουοτσούρι, ένα από τα νησιά του Σενκάκου στις 15 Αυγούστου 2012 και τοποθέτησαν σημαίες της Κίνας και της Ταϊβάν.

Yomiuri Shimbum/AFP/Getty Images

Τα 14 άτομα είχαν ταξιδέψει με σκάφος από το Χονγκ Κονγκ στα αμφισβητούμενα νησιά που ελέγχονται από την Ιαπωνία. Οι 14 απελάθηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν δείχνει “Aυστραλεζικα πολεμικά μπλοκάρουν πλοίο με λαθρομετανάστες“, αλλά σκάφος που μετέφερε Κινέζους ακτιβιστές στα νησιά Σενκάκου, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, που εγκλωβίστηκε από σκάφη της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής.