Τι ισχύει με τους δήθεν 63 θανάτους Ελλήνων από τα εμβόλια κατά της COVID-19

You are currently viewing Τι ισχύει με τους δήθεν 63 θανάτους Ελλήνων από τα εμβόλια κατά της COVID-19

Δεκάδες ιστοσελίδες μετέφεραν με λανθασμένο τρόπο την ανακοίνωση του ΕΟΦ, σχετικά με τη λίστα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για παράδειγμα, το είδαμε στο pronews.gr, makeleio.gr και πολλά ακόμη.

Σε αυτά τα δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Επίσημη ομολογία από τον ΕΟΦ: Τα πειραματικά εμβόλια Covid-19 σκότωσαν τουλάχιστον 63 Έλληνες μέχρι το 2022! – 49 από της Pfizer
Εδώ και χρόνια έλεγαν ότι τα εμβόλια Covid-19 ήταν «ασφαλή» – Ποιοι έλεγαν ψέματα τόσο καιρό;
Μετά από δύο χρόνια κοροϊδίας και διαβεβαιώσεων από «ειδικούς» και κυβέρνηση για την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έδωσε στη δημοσιότητα, όλα τα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο «διαφήμιζαν» στη χώρα μας ως το πιο ασφαλή και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες.

Τι ισχύει

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 4.547.117 δόσεις με όλα τα εμβόλια έναντι της Covid-19, εκ ων οποίων: 4.050.772 με το Comirnaty (όλα τα εμβόλια) 278.123 με το Spikevax (όλα τα εμβόλια) 118.128 με το Jcovden 9.094 με το Nuvaxovid.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), συγκεντρώνει πληροφορίες για πιθανές παρενέργειες φάρμακων (ανεπιθύμητες ενέργειες), μέσω του συστήματος της “Κίτρινης Κάρτας“, μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, στην οποία, οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι ασθενείς έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα (υπόδειγμα εδώ) κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια. Σημειώνεται ότι κατά την παραλαβή τους οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών αξιολογούνται απο επαγγελματίες υγείας, εισάγονται στην εθνική βάση και προωθούνται στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης (EudraVigilance), και μέσω αυτής στη βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Vigibase WHO-UMC) για περαιτέρω αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα προσωπικό δεδομένο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΦ, την οποία επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης χρησιμοποιείται για τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών, σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, και την εισήγηση για πιθανή λήψη μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης ο ΕΟΦ καταχωρεί στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνονται στην Ελληνική Επικράτεια και οι οποίες αναφέρονται αυθόρμητα από ασθενείς ή από επαγγελματίες του τομέα της υγείας με την Κίτρινη Κάρτα.

Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία σχετικά με αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών συνιστούν ιατρικά συμβάντα που αναφέρονται αυθόρμητα είτε από πολίτη είτε από επαγγελματία του τομέα της υγείας μετά τη χορήγηση του εμβολίου και δεν σχετίζονται ή δεν έχουν προκληθεί απαραίτητα από το εμβόλιο. Τα ιατρικά συμβάντα που αναφέρονται μπορεί να έχουν προκληθεί από άλλη νόσο ή να συνδέονται με τη συγχορήγηση άλλων φαρμάκων κατά το χρόνο του εμβολιασμού.

Οι αναφορές σε θανάτους που αναφέρθηκαν στον ΕΟΦ, ανέρχονται σε 63, όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα:

Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο γράφημα, ο ΕΟΦ αναφέρει πως μόνο δυο περιστατικά έχουν πιθανότητα και όχι βεβαιότητα συσχέτισης με τα εμβόλια.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα (ο ΕΟΦ στην Ελλάδα) και το σύστημα επιτήρησης EudraVigilance της ΕΕ, είναι υποχρεωμένα να καταγράφουν όλες τις αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτές οι αναφορές ανταποκρίνονται σε πραγματικά γεγονότα. Δηλαδή η χορήγηση ενός φαρμάκου, δεν σημαίνει πως απαραίτητα προκάλεσε κάποια παρενέργεια. Ο χρονικός συσχετισμός εμβολιασμού με υποτιθέμενη παρενέργεια, δεν σημαίνει αιτιώδη συνάφεια.

Συμπέρασμα

Από τις 4.547.117 δόσεις με όλα τα εμβόλια έναντι της Covid-19 (για το 2022), έχουν αναφερθεί 63 πιθανές περιπτώσεις θανάτου, ως παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, μόνο για δυο εξ αυτών των περιπτώσεων, υπάρχει πιθανότητα και όχι βεβαιότητα να σχετίζονται με το εμβόλιο.