Τι ισχύει για τη σβάστικα στη σημαία της φιλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας

You are currently viewing Τι ισχύει για τη σβάστικα στη σημαία της φιλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια φωτογραφία που δείχνει μια σβάστικα σε σημαία της φιλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πλαισιώνεται με τον έμμεσο ισχυρισμό πως είναι ναζιστικό σύμβολο. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Με αφορμή την αποδοχή ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στις αρχές Απριλίου, άρχισε να εντείνεται εκ νέου η παραπληροφόρηση για το ναζιστικό παρελθόν της χώρας, που είχε αρχίσει με την αίτηση ένταξής της πριν ένα χρόνο. Η επιθυμία της Φιλανδίας να ενταχθεί στους κόλπους της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας, προέκυψε έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πλέον, η Φιλανδία απολαμβάνει τα προνόμια του Άρθρου 5, που επιτάσσει τη στρατιωτική συνδρομή όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχτεί εισβολή.

Στην προκειμένη περίπτωση, η φωτογραφία είναι από το 2015 και απεικονίζει σημαία της Αεροπορικής Διοίκησης της Καρελίας, με έδρα το Βόρειο Σάβο και περιοχή ευθύνης τον νότιο και ανατολικό εναέριο χώρο της Φιλανδίας.

Η σβάστικα τέθηκε επίσημα σε χρήση μετά από εντολή του Ανώτατου Διοικητή Καρλ Γκούσταβ Εμίλ Μάνερχαϊμ στις 18 Μαρτίου 1918, πριν αποκτήσει οποιοδήποτε συσχετισμό με τους Ναζί, κάτι που συνέβη από το 1920 και έπειτα.

Αρχικά, τα φτερά του αεροπλάνου είχαν τα εμβλήματα της σχολής πτήσης Thulin. Πριν πετάξουν στη Φινλανδία, τα σήματα καλύφθηκαν ζωγραφίζοντας έναν λευκό κύκλο πάνω τους. Ο Έρικ Φον Ρόζεν είχε ζωγραφίσει το προσωπικό του τυχερό σύμβολο, μια μπλε σβάστικα, στη μέση του κύκλου, όταν δώρισε το πρώτο αεροσκάφος στη Φινλανδία. Κατόπιν, υιοθετήθηκε ως το επίσημο σήμα της φιλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Φον Ρόζεν, είδε αρχικά το σύμβολο σε πέτρες ρούνους στο Γκότλαντ, ενώ ήταν ακόμη μαθητής. Γνωρίζοντας ότι το σύμβολο σήμαινε καλή τύχη για τους Βίκινγκς, χρησιμοποίησε το σύμβολο και το έβαλε σε όλες τις αποσκευές του όταν πήγε σε μια ερευνητική αποστολή στη Νότια Αμερική το 1901.

Το πρώτο αεροσκάφος της φιλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας που δωρήθηκε από τον Έρικ Φον Ρόζεν (Πηγή)

Η Φινλανδική Αεροπορία (FAF) άλλαξε τα διακριτικά των αεροσκαφών που έμοιαζαν με τη σβάστικα του Τρίτου Ράιχ, μετά το 1944. Ωστόσο, εξακολουθούσε να εμφανίζεται σε ορισμένες μονάδες, εμβλήματα, σημαίες και στολές. Το 2020, το BBC ανέφερε ότι η FAF “ήσυχα σταμάτησε” να χρησιμοποιεί το σύμβολο στο έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συμπέρασμα

Η σβάστικα που εμφανιζόταν σε σημαίες της φιλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας, δε σχετίζεται με τον Ναζισμό. Αποτελεί σύμβολο του πρωτοπόρου της Αεροπορίας, Έρικ Φον Ρόζεν, εμπνευσμένο από αρχαίο σύμβολο, που εν τέλει υιοθετήθηκε επισήμως το 1918, πριν χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο από τους Ναζί.