Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν σκηνοθετημένη επίθεση στην Μπούτσα

You are currently viewing Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν σκηνοθετημένη επίθεση στην Μπούτσα

Μεγάλη διάδοση έχουν στο Twitter μια σειρά από φωτογραφίες, που συνοδεύονται από τον ισχυρισμό πως δείχνουν το αιματηρό αποτέλεσμα μια επίθεσης στην Μπούτσα. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Τι ισχύει

Στις εικόνες, υποτίθεται πως βλέπουμε Ουκρανούς να προσποιούνται πως έχουν τραυματιστεί, έπειτα από ρωσική επίθεση στην Μπούτσα. Οι “ηθοποιοί”, υποτίθεται ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στην Google, διαπιστώνουμε πως οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, αναρτήθηκαν και από τη ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον ίδιο ισχυρισμό, στις 29/11/2022.

H ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει πολλές φορές στο παρελθόν διατυπώσει ψευδείς ισχυρισμούς, στα πλαίσια της προπαγάνδας για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία. H εξελισσόμενη προπαγάνδα μέσω της παραπληροφόρησης, είναι μέρος του υβριδικού πολέμου που δέχεται η Ουκρανία και η Δύση γενικότερα.

Πριν την ανάρτηση του κολάζ από τη ρωσική πρεσβεία, οι φωτογραφίες είχαν γίνει viral, μέσω φιλορωσικών λογαριασμών στο Twitter.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Hoax Eye, οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν για πρώτη φορά στον λογαριασμό deathkitty_999 στο Instagram, τον Ιούνιο του 2016, όπως και άλλες ανάλογες.

Η διαχειρίστρια του λογαριασμού είναι η Ludmila Pautec (Людмила Паутець), η οποία είναι νοσοκόμα που έχει εκπαιδευτεί να δρα σε εμπόλεμες ζώνες, στην οργάνωση Повернись живим (Come Back Alive), που μεταξύ άλλων, προσφέρει εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Ludmila Pautec σε ανάρτηση της οργάνωσης Повернись живим

Οι υπό εξέταση φωτογραφίες, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκπαιδευτική δράση που έλαβε χώρα το 2016 και δεν έχει καμία σχέση με τον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η μία εκ των επίμαχων φωτογραφιών, με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2016
Άλλες φωτογραφίες από τον λογαριασμό της Ludmila Pautec

Τον ισχυρισμό έχουν καταρρίψει πολλές οργανώσεις διασταύρωσης ειδήσεων, όπως το Myth Detector, το Reuters και το PolitiFact.

Συμπέρασμα

Οι υπό εξέταση φωτογραφίες δεν δείχνουν “ηθοποιούς” να προσπαθούν να παραπλανήσουν, υποδυόμενοι τους τραυματίες, έπειτα από ρωσική επίθεση στην Μπούτσα. Στην πραγματικότητα, αναρτήθηκαν για πρώτη φορά το 2016, στον λογαριασμό χρήστριας του Instagram, που αναλαμβάνει να εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες στην παροχή πρώτων βοηθειών.