Ανακριβής ανάλυση εκτιμά πως οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά $148 δισ.

You are currently viewing Ανακριβής ανάλυση εκτιμά πως οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά $148 δισ.

Δημοσιεύματα επικαλούνται μια “έκθεση”, σύμφωνα με την οποία, τα εμβόλια κατά της COVID-19, έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά $148 δισ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το είδαμε στο theepochtimes.gr, theflagreport.com.

Ο ισχυρισμός αναφέρει:

Ανάλυση για βλάβες των εμβολίων: Η οικονομική ζημία ανέρχεται σε 148 δισεκατομμύρια δολάρια, δεκάδες εκατομμύρια τραυματίες
Μια νέα έκθεση εκτιμά ότι οι ζημιές από το εμβόλιο COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 οδήγησαν σε πάνω από 26 εκατομμύρια τραυματισμούς με κόστος σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία.
Τα τρανταχτά στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση της Phinance Technologies, μιας παγκόσμιας εταιρείας μακροοικονομικών επενδύσεων που συνιδρύθηκε από τον πρώην διαχειριστή χαρτοφυλακίου της BlackRock, Εντουαρντ Ντάουντ.

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τις πηγές του ισχυρισμού, για να καθορίσουμε την αξιοπιστία τους. Ο ισχυρισμός έφτασε στην Ελλάδα, μέσω της ιστοσελίδας “The Epoch Times“. Είναι ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, με έδρα τη Νέα Υόρκη και παραρτήματα σε 35 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. To “The Epoch Times“, προβάλει το κινεζικό πνευματικό κίνημα “Falun Gong“, που έχει απαγορευτεί και διώκεται στην Κίνα. Προβάλλουν συχνά αντιεμβολιαστική ρητορική, ψευδοεπιστήμη και θεωρίες συνωμοσίας, όπως οι QAnon. Θεωρείται πως έχει ακροδεξιό προσανατολισμό και επιρροή στην Ευρώπη, ενώ ως πηγή, θεωρείται αναξιόπιστη.

Όσον αφορά την “έκθεση“, αυτή προέρχεται από την Phinance Technologies και δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους (peer-reviewed), για να καθοριστεί η εγκυρότητά της. Η Phinance Technologies, είναι μια “παγκόσμια μακροοικονομική εναλλακτική εταιρεία επενδύσεων” και στελεχώνεται από τρία άτομα, με ειδίκευση στη φυσική τα μαθηματικά και την οικονομία. Κανείς τους δεν έχει ιατρικό υπόβαθρο, ή γνώση στο αντικείμενο των επιδημιολογικών μελετών. Ο ένας εκ των στελεχών και επικεφαλής της Phinance Technologies, είναι ο Ed Dowd, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου επενδύσεων στην BlackRock και έγινε γνωστός όταν δημοσιεύτηκε το βιβλίο του “Cause Unknown” · The Epidemic of Sudden Deaths in 2021 & 2022“. Σε αυτό, επιχειρεί να συσχετίσει την αύξηση θανάτων, με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ο Dowd, έχει διατυπώσει στο παρελθόν τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τα εμβόλια προκαλούν αύξηση τους θανάτους. Για παράδειγμα, είχε ψευδώς ισχυριστεί πως έχει παρατηρηθεί αύξηση 84% σε θανάτους ατόμων 25-44 και πως υπήρξαν 61 χιλιάδες επιπλέον θάνατοι στο ίδιο ηλικιακό εύρος, το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συνεπώς, η έκθεση δεν έχει ελεγχθεί για την αξιοπιστία της και οι συγγραφείς, δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.

Τι λένε τα νούμερα

Επίσημα και διασταυρωμένα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν πως για την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2020, έως 31 Ιουλίου 2021, χάρη στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, υπήρξαν τα παρακάτω οφέλη:

Οι εκτιμήσεις μας υποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 σχετίστηκαν με μειώσεις περίπου 25,32 εκατομμυρίων κρουσμάτων, 1,38 εκατομμυρίων νοσηλειών και 213.000 θανάτων. Τα συνολικά οφέλη για την υγεία υπολογίζονται σε 2,95 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των θανάτων (2,45 τρισεκατομμύρια δολάρια), των νοσηλειών (354,14 δισεκατομμύρια δολάρια) και των κρουσμάτων (139,96 δισεκατομμύρια δολάρια).

Μια πιο στοχευμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA στις 21 Νοεμβρίου 2022, εξέτασε τα οικονομικά οφέλη που προέκυψαν από τους εμβολιασμούς στη Νέα Υόρκη:

Η μελέτη υπολόγισε ότι η συνολική καθαρή εξοικονόμηση που αποδίδεται στον εμβολιασμό ήταν 51,77 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου 2022 και εξέτασε το οικονομικό όφελος από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε:

Υπολογίζεται ότι το 2021, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο κατά της COVID-19 στις ΗΠΑ [σ.σ. Pfizer-BioNTech], απέτρεψε 8,7 εκατομμύρια συμπτωματικά κρούσματα του ιού, καθώς και 690.000 νοσηλείες και περισσότερους από 110.000 θανάτους. Το εμβόλιο πιστώνεται επίσης ότι εξοικονόμησε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης και πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πως οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά $148 δισ., δεν βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές και στοιχεία. Αντιθέτως, δεδομένα που έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί, αναφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη από τους εμβολιασμούς.