Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης η εικόνα του Julian Assange

You are currently viewing Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης η εικόνα του Julian Assange

Μεγάλη διάδοση στο διαδίκτυο έχει γνωρίσει μια φωτογραφία του ιδρυτή των Wikileaks, Julian Assange, να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Ωστόσο, η εικόνα είναι δημιουργία προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Τι ισχύει

Αρχικά, κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνα, χρησιμοποιώντας την Google, το TinEye και τη Yandex. Οι δυο τελευταίες μηχανές αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, δεν μας έδωσαν κάποιο αποτέλεσμα, γεγονός που σημαίνει πως η υπό εξέταση φωτογραφία, είναι πολύ πρόσφατη. Αφού δοκιμάσαμε χρονική παραμετροποίηση αναζήτησης της εικόνας στην Google μας έδωσε αποτελέσματα μετά τις 30/3/2023, ενώ πριν τις 29/3/2023, η εικόνα δεν κυκλοφορεί. Άρα η εικόνα, ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 30/3/2023.

Στην εικόνα, μπορούμε να δούμε ένα λογότυπο που γράφει “Photo property of E”.

Η φωτογραφία δημιουργήθηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Twitter, από τον χρήστη “The Errant Friend“, που υπογράφει κάποιες από τις φωτογραφίες του, με το γράμμα “Ε” και δηλώνει υποστηρικτής του Assange. Μάλιστα, στις 17/3/2023, είχε δημιουργήσει και ανεβάσει μια ακόμη κατασκευασμένη φωτογραφία του Assange.

Όπως η πρώτη, ούτε και αυτή εμφανίζεται σε ενημερωτικές σελίδες, αλλά μόνο σε κοινωνικά δίκτυα. Εάν οι φωτογραφίες ήταν γνήσιες, θα είχαν γίνει είδηση σε όλο τον κόσμο, δεδομένης της δημοφιλίας του Julian Assange.

Για να ερευνήσουμε περαιτέρω τη γνησιότητα της φωτογραφίας, χρησιμοποιήσαμε ένα εργαλείο τύπου “GAN detector”, που διευκολύνει την αναγνώριση φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Το εργαλείο μας λέει πως η εικόνα έχει πιθανότατα δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

Για να βεβαιωθούμε όμως, θα πρέπει να εξετάσουμε την εικόνα για ατέλειες και στοιχεία που κανονικά θα πρέπει να απουσιάζουν. Το πρώτο στοιχείο, είναι το σκουλαρίκι στη μύτη. Υπάρχει ασυμμετρία στα μάτια και μια εσοχή στον τοίχο που δεν φαίνεται να έχει κάποια χρήση. Τέλος, υπάρχουν χρώματα που φαίνεται πως δεν ταιριάζουν. (Εδώ μπορείτε αν βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό για την αναγνώριση ψεύτικων εικόνων).

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση εικόνα είναι ψεύτικη και παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο συμπέρασμα πως έχει κατασκευαστεί με εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ, 3/4/2023: Η Stella Assange, σύζυγος του Julian Assange, δήλωσε στο TF1 ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη και δημιουργήθηκε με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ, 3/4/2023: Η Bild, μίλησε με τον δημιουργό της φωτογραφίας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι την κατασκεύασε:

Η πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω μια εικόνα βασισμένη στα τεκμηριωμένα γεγονότα γύρω από τον Τζούλιαν. Μετά τη σύλληψή του, ουσιαστικά του απαγορεύτηκε η δημόσια εμφάνιση, ακόμη και στις δικές του δίκες. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό δεν μπορεί να δει τι του έχει γίνει, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για την κατάπτωσή του ψυχικά και σωματικά.

Το Twitter προχώρησε σε σχετική επισήμανση, χρησιμοποιώντας το άρθρο της Bild, όπως μπορούμε να δούμε κάτω από την κοινοποίησή της από διάφορους λογαριασμούς, όπως αυτός του Βουλευτή και Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του κόμματος ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδη.