Παραπληροφόρηση περί δήθεν παραδοχής του FDA και CDC για την πρόκληση εγκεφαλικών από τα επαναληπτικά εμβόλια της Pfizer

You are currently viewing Παραπληροφόρηση περί δήθεν παραδοχής του FDA και CDC για την πρόκληση εγκεφαλικών από τα επαναληπτικά εμβόλια της Pfizer

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζουν πως το CDC και ο FDA, παραδέχτηκαν πως τα επαναληπτικά εμβόλια Covid της Pfizer προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Το είδαμε στο katohika.gr, aegeanews.gr, bankingnews.gr, primenews.press, choratouaxoritou.gr, newsalamina.net.

Τα άρθρα αναφέρουν:

Επίσημη παραδοχή – σοκ από CDC και FDA: Τα επαναληπτικά εμβόλια Covid της Pfizer προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια
Μια επισκόπηση του κινδύνου και της πρόληψης αποκαλύπτει την δυσάρεστη παρενέργεια του εμβολίου

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το Reuters, στις 13 Ιανουαρίου 2023, τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανακοίνωσαν ότι μια βάση δεδομένων CDC, για την ασφάλεια των εμβολίων, αποκάλυψε ένα πιθανό ζήτημα ασφάλειας στο οποίο άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στις επόμενες 21 ημέρες μετά τη λήψη της δισθενούς εμβολίου (κατά του αρχικού ιού και της παραλλαγής Όμικρον) της Pfizer/BioNTech, σε σύγκριση με το διάστημα μεταξύ 22 και 44 ημερών. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν ανιχνεύτηκαν παρόμοια ευρήματα για το εμβόλιο της Moderna, που επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA.

Η ανακοίνωση του CDC και του FDA, με τίτλο “Το CDC και ο FDA εντόπισαν προκαταρκτικό σήμα ασφάλειας του εμβολίου COVID-19 για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω“, αναφέρει:

Μετά τη διαθεσιμότητα και τη χρήση των ενημερωμένων (δισθενών) εμβολίων για την COVID-19, το Vaccine Safety Datalink (VSD) του CDC, ένα σύστημα επιτήρησης σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, έδειξε πως υπήρχαν στατιστικά κριτήρια για να προκαλέσουν πρόσθετη έρευνα για το εάν υπήρχε ανησυχία για την ασφάλεια για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν το δισθενές εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19. Η έρευνα ταχείας απόκρισης του σήματος στο VSD έθεσε το ερώτημα εάν άτομα 65 ετών και άνω που έχουν λάβει το δισθενές εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τις 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με τις επόμενες 22 -44 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Παρόλο που το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν ένα από τα συστήματα ασφαλείας μας, ανιχνεύουν ένα σήμα.
Δεν συνιστάται αλλαγή στην πρακτική του εμβολιασμού. Το CDC συνεχίζει να συνιστά σε όλους, ηλικίας 6 μηνών και άνω, να είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που είναι επί είναι του παρόντος κατάλληλα για να λάβουν ένα ενημερωμένο (δισθενές) εμβόλιο.

Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει:

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, κανένα άλλο σύστημα ασφαλείας δεν έχει δώσει παρόμοιο σήμα και πολλές μεταγενέστερες αναλύσεις δεν έχουν επικυρώσει αυτό το σήμα:
– Μια μεγάλη μελέτη ενημερωμένων (δισθενών) εμβολίων (από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna) με χρήση της βάσης δεδομένων Centres for Medicare και Medicaid Services δεν αποκάλυψε αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού
– Μια προκαταρκτική μελέτη που χρησιμοποιούσε τη βάση δεδομένων Veterans Affairs δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ένα ενημερωμένο (δισθενές) εμβόλιο
– Το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου (VAERS) που διαχειρίζεται το CDC και το FDA δεν έχει δει αύξηση στην αναφορά ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων μετά το ενημερωμένο (δισθενές) εμβόλιο
– Η παγκόσμια βάση δεδομένων ασφάλειας της Pfizer-BioNTech δεν έχει υποδείξει σήμα για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με το ενημερωμένο (δισθενές) εμβόλιο
– Άλλες χώρες δεν έχουν παρατηρήσει αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό με ενημερωμένα (δισθενή) εμβόλια

Η ανωτέρω ανακοίνωση που αποκάλυψε δημόσια, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, πιθανό πρόβλημα με το δισθενές εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, δεν εντόπισε κάποιου είδους αιτιώδους συνάφειας. Με απλά λόγια, δεν προκύπτει πως το δισθενές εμβόλιο, προκαλεί αύξηση του κινδύνου για ισχαιμικά εγκεφαλικά, σε άτομα άνω των 65 ετών. Αντιθέτως, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA:

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την (νόσηση με) COVID-19. Τα ευρήματα υποστηρίζουν τον εμβολιασμό, ειδικά για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αναφορικά με τα δεδομένα της ανακοίνωσης του FDA και του CDC, η Washington Post αναφέρει:

Μεταξύ περίπου 550.000 ατόμων 65 ετών και άνω που είχαν ήδη εμβολιαστεί και έλαβαν αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου της Pfizer, 130 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικά τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά την εμβολιασμό. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Συμπέρασμα

Το FDA και το CDC, δεν ανακοίνωσαν πως επαναληπτικά εμβόλια της Pfizer προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά ζήτησαν περισσότερη διερεύνηση. Επιμένουν στην ασφάλεια των εμβολιασμών. Σύμφωνα με μελέτες, ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την (νόσηση με) COVID-19. Από τα 550 χιλιάδες άτομα άνω των 65 ετών, καταγράφηκαν 130 εγκεφαλικά μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Κανείς δεν πέθανε.