Διαβάζοντας το όνομα της Pfizer ανάποδα ΔΕΝ παραπέμπει σε εβραϊκής προέλευσης θεό

You are currently viewing Διαβάζοντας το όνομα της Pfizer ανάποδα ΔΕΝ παραπέμπει σε εβραϊκής προέλευσης θεό

Κυκλοφορούν ισχυρισμοί πως διαβάζοντας το όνομα της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer ανάποδα (Rezifp), παραπέμπει στον εβραϊκής προέλευσης θεό της πανούκλας και του κάτω κόσμου. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Ο ισχυρισμός αναφέρει:

Διαβάστε ανάποδα την Pfizer και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται… Σατανικά πράγματα
Διαβάστε ανάποδα την Pfizer και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται… Σατανικά πράγματα.. Καθώς η φετινή παράσταση Grammys με τη χορηγία της Pfizer συνεχίζει να κυριαρχεί στη διαδικτυακή συνομιλία, οι ερευνητές του Διαδικτύου ανακάλυψαν ότι το όνομα «Pfizer» φαίνεται να σημαίνει κάτι σατανικό στα εβραϊκά.
«Γνωρίζετε ότι η Pfizer που γράφεται ανάποδα είναι Rezifp και είναι εβραϊκής προέλευσης που σημαίνει Resheph ή Burner, Θεός της πανούκλας και του κάτω κόσμου. Δεν είναι όλα τυχαία».

Τι ισχύει

Πρόκειται για έναν ψευδή, συνωμοσιολογικό ισχυρισμό, με αντισημιτική χροιά, που ξεκίνησε να εμφανίζεται σε λογαριασμούς με μεγάλη απήχηση στο Twitter.

Το ανωτέρω tweet, είχε 644 χιλιάδες θεάσεις, 1631 retweets, 136 quote tweets και 6.900 likes

Η προέλευση του ονόματος της Pfizer

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1849 στη Νέα Υόρκη από δύο Γερμανούς επιχειρηματίες, τον Charles Pfizer (1824-1906) και τον ξάδερφό του Charles F. Erhart (1821-1891). H εταιρία πήρε το όνομα του πρώτου ιδρυτή. Όταν ο Erhart πέθανε το 1891, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία συνεργασίας τους, η οποία όριζε ότι ο επιζών συνεργάτης θα μπορούσε να αγοράσει το μερίδιο του άλλου στην εταιρεία για το ήμισυ της αξίας του. Ο Pfizer άσκησε αμέσως αυτό το δικαίωμα, πληρώνοντας τους κληρονόμους του συνεργάτη του, 119.350 δολάρια, για το μερίδιο του Erhart. Έμεινε ως επικεφαλής της εταιρείας για 51 χρόνια, μέχρι το 1900.

Ο αναγραμματισμός της λέξης “Pfizer”

Η Pfizer, έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας, ακόμη και στην Ελλάδα, όπου ο αντισημιτισμός ευδοκιμεί, σύμφωνα με έρευνες.

Όσον αφορά τον αναγραμματισμό του ονόματος της Pfizer, δηλαδή το διάβασμά της ανάποδα, δεν υπάρχει καμία παραπομπή σε κάποιον θεό των Εβραίων. Η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει πως διαβάζοντας το όνομα ανάποδα, προκύπτει η λέξη το όνομα του “σατανικού”, εβραϊκής προέλευσης θεού της πανούκλας και του κάτω κόσμου Rezifp (Ρεζίφπ). Κατόπιν, γίνεται η αυθαίρετη σύνδεση του ονόματος Rezifp με τη θεότητα Resheph (Ρεζέφ). Είναι προφανές πως οι λέξεις/ονόματα Ρεζίφπ και Ρεζέφ, δεν προφέρονται το ίδιο.

Ο Reshephμ αρχικά λατρευόταν στο συριακό βασίλειο της Ebla, την τρίτη χιλιετία π.Χ., ο Resheph ήταν ένα από τα κύρια μέλη του τοπικού πάνθεον και συχνά συνδέεται με τον πόλεμο και διάφορες μάστιγες, όπως ο λοιμός. Στην Εβραϊκή Βίβλο, το όνομα αναφέρεται επτά φορέςκαι σημαίνει, μεταξύ άλλων, “φωτιά” και “κεραυνός”. Καθότι όμως η Εβραϊκή Βίβλος αναφέρεται στον Ιουδαϊσμό, που είναι μονοθεϊστική θρησκεία, ο Resheph δεν λατρευόταν ως θεός από τους Εβραίους.

Σύμφωνα με το Jewish Bible Quarterly, που ειδικεύεται σε βιβλικές σπουδές:

Ο Resheph αναφέρεται 7 φορές στην Εβραϊκή Βίβλο. Σε όλα τα γραπτά από την αρχαία Εγγύς Ανατολή, ο Resheph είναι το όνομα μιας θεότητας. Στην εβραϊκή Βίβλο, με την μονοθεϊστική πεποίθησή της, ο Resheph δεν είναι θεότητα και έχει αρκετές έννοιες, όπως” λοιμός”, “βέλος”, “κεραυνός” και “φωτιά”.

Συμπέρασμα

Η εταιρία Pfizer πήρε το όνομα του ενός εκ των δυο Γερμανών ιδρυτών της. Οι λέξεις/ονόματα Ρεζίφπ και Ρεζέφ, δεν προφέρονται το ίδιο.Εβραϊκή Βίβλος αναφέρεται στον Ιουδαϊσμό, που είναι μονοθεϊστική θρησκεία, ο Resheph δεν λατρευόταν ως θεός από τους Εβραίους