Ο σεισμός στην Τουρκία ΔΕΝ προκλήθηκε από “τεκτονικό όπλο”

You are currently viewing Ο σεισμός στην Τουρκία ΔΕΝ προκλήθηκε από “τεκτονικό όπλο”

Με αφορμή τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, κυκλοφόρησαν άρθρα που υποστηρίζουν πως προκλήθηκε από “τεκτονικό όπλο”. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Το είδαμε στο lumi-news.gr, katohika.gr, triklopodia.gr, priftisnews.blogspot.com.

Στα ανωτέρω άρθρα διαβάζουμε:

Ρωσία : Θα Μπορούσε Να Είναι Ο Σεισμός Τεκτονικό Όπλο Κατά Της Τουρκίας Από Τις ΗΠΑ;
Ρωσία : Θα Μπορούσε Να Είναι Ο Σεισμός Τεκτονικό Όπλο Κατά Της Τουρκίας Από Τις ΗΠΑ;.. ‘Ένα Ρωσικό δημοσίευμα, αλλά όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εμπλέκει τις ΗΠΑ, με τον μεγάλο σεισμό, που έγινε στην Τουρκία;

Τι ισχύει

Όπως εξηγήσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, ο σεισμός των 7,8 βαθμών Ρίχτερ, είχε επίκεντρο κοντά στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ακολούθησαν αρκετοί μεγάλοι μετασεισμοί. Η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ τριών συγκλινουσών πλακών (η αραβική, η αφρικανική και η ευρασιατική), γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη σεισμικότητα. Στο ανωτέρω, θα πρέπει να προσμετρηθεί η παλαιότητα των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή που χτύπησε ο σεισμός, αλλά και το μικρό εστιακό βάθος. Με απλά λόγια, ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία, ήταν αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.

Τεκτονικά όπλα

Τα τεκτονικά όπλα, είναι υποθετικές συσκευές που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς, είτε με τη χρήση υπόγειων πυρηνικών εκρήξεων, είτε με μια εφεύρεση του Νίκολα Τέσλα, που υποτίθεται ότι μπορεί να προκαλέσει ισχυρές ταλαντώσεις στον φλοιό της Γης. Ωστόσο, ουδέποτε κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί πως η εφεύρεση του Τέσλα, μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς.

Τα υπό εξέταση άρθρα, αναφέρουν πως η ύπαρξη αυτών των όπλων έχει επιβεβαιωθεί και επικαλούνται τον Σοβιετικό σεισμολόγο (για την ακρίβεια, γεωφυσικός, διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών), Alexei Nikolaev, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών. Ο Nikolaev, δεν επιβεβαίωσε πως υπάρχουν τεκτονικά όπλα. Αντιθέτως είχε πει:

“Ένα τεκτονικό ή σεισμικό όπλο θα ήταν η χρήση της συσσωρευμένης τεκτονικής ενέργειας των βαθύτερων στρωμάτων της Γης για να προκληθεί ένας καταστροφικός σεισμός. Το να θέτει κανείς ως στόχο να προκαλέσει σεισμό είναι εξαιρετικά αμφίβολο”.

Πυρηνικά όπλα και σεισμοί

Η Σοβιετική Ένωση και κατόπιν η Ρωσία, φέρεται να ερεύνησαν μέσω δυο προγραμμάτων (Mercury και Volcano) την πιθανότητα χρήσης υπογείων πυρηνικών εκρήξεων για την πρόκληση σεισμών. Την πιθανότητα ύπαρξης ενός τέτοιου τεκτονικού όπλου, είχε σχολιάσει ο επικεφαλής του εργαστηρίου παλμικής ενέργειας, στο Ινστιτούτο Υψηλών Θερμοκρασιών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Victor Novikov:

Όλες αυτές οι φήμες δεν προέκυψαν από το πουθενά. …Ως αποτέλεσμα των δοκιμών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των πειραμάτων ο αριθμός των ισχυρών σεισμών κοντά στην παλμική μαγνητοϋδροδυναμική γεννήτρια (MHD) μειώθηκε, ενώ ο αριθμός των ασθενών, αντίθετα, αυξήθηκε. …Δεν κατασκευάστηκε ως όπλο. …Μπορείς να προκαλέσεις σεισμό μόνο σε σημείο που είναι προετοιμασμένο από τη φύση. Αυτό θέτει χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς. Όσο για την ισχύ της έκρηξης, είναι επίσης αδύνατο να προκληθεί σεισμός χωρίς να φανεί. …Αν θέλετε να ταρακουνήσετε μια άλλη χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δεν σας αρκεί να γνωρίζετε τη θέση ενός επικίνδυνου τεκτονικού ρήγματος, πρέπει επίσης να ασκήσετε μια αρκετά ισχυρή επίδραση σε αυτό. Επομένως, η συζήτηση για κάποιο είδος σεισμικού όπλου είναι εικασία.

Για το θέμα της πρόκλησης σεισμών με τη χρήση πυρηνικών όπλων, το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS), αναφέρει:

Μια πυρηνική έκρηξη μπορεί να προκαλέσει σεισμό, ακόμη και μετασεισμό. Ωστόσο, οι σεισμοί που προκλήθηκαν από εκρήξεις ήταν πολύ μικρότεροι από την έκρηξη και η ακολουθία των μετασεισμών παράγει λιγότερους και μικρότερους μετασεισμούς από έναν σεισμό παρόμοιου μεγέθους. Δεν προκάλεσαν σεισμούς όλες οι εκρήξεις. Η εμβέλεια ενός πιθανού σεισμού που προκαλείται από έκρηξη περιορίζεται σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Η πιθανότητα μεγάλες πυρηνικές εκρήξεις, στο χώρο δοκιμών της Νεβάδα, να πυροδοτήσουν καταστροφικούς σεισμούς στην Καλιφόρνια, αναφέρθηκε δημόσια το 1969. Ως δοκιμή αυτής της πιθανότητας, συγκρίθηκαν ο ρυθμός εμφάνισης σεισμών στη βόρεια Καλιφόρνια (μέγεθος 3,5 και άνω) και οι γνωστοί χρόνοι που έλαβαν χώρα οι έξι μεγαλύτερες θερμοπυρηνικές δοκιμές (1965-1969). Ήταν προφανές ότι δεν σημειώθηκε αύξηση στη σεισμικότητα τις στιγμές των εκρήξεων. Οι μεγαλύτερες υπόγειες θερμοπυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ πυροδοτήθηκαν στο δυτικό άκρο των Αλεούτιων Νήσων στην Αμτσίτκα. Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν μια δοκιμή ισχύος πέντε μεγατόνων (κωδική ονομασία Cannikin) που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1971 με απελευθέρωση ενέργειας ισοδύναμη με σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ. Δεν προκάλεσε σεισμό στις σεισμικά ενεργές Αλεούτιες Νήσους.

Οι πυρηνικές δοκιμές που λαμβάνουν χώρα στο υπέδαφος, ενδέχεται σε σπάνιες περιπτώσεις να μην αφήσουν ραδιενεργά ίχνη, ανάλογα με το βάθος και την ισχύ της έκρηξης. Η απελευθέρωση ακτινοβολίας από μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη – ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως “εξαέρωση” – θα έδινε ενδείξεις για την τεχνική σύνθεση και το μέγεθος της συσκευής μιας χώρας και συνεπώς την πυρηνική της ικανότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές οι εκρήξεις δημιουργούν τοπικές δονήσεις μικρής ισχύος, σπηλαίωση και κατάρρευση τις επιφάνειας, που φαίνεται μέσω του κρατήρα που δημιουργείται. Επομένως, είναι αδύνατο να μην εντοπιστεί μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη.

Πηγή: BBC

Επιπλέον, το 1977 υπογράφτηκε και σήμερα συμπεριλαμβάνει 78 χώρες, η Σύμβαση για την Απαγόρευση της Στρατιωτικής ή Οποιασδήποτε Άλλης Εχθρικής Χρήσης Μέσων Επέμβασης στο Φυσικό Περιβάλλον. Απαγορεύει τη σκόπιμη χειραγώγηση των φυσικών διεργασιών, τη δυναμική, τη σύνθεση ή τη δομή της γης, συμπεριλαμβανομένων της χλωρίδας και της πανίδας, της λιθόσφαιρας, της υδρόσφαιρας και της ατμόσφαιρας ή του διαστήματος. Τόσο η Ρωσία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχουν τεκτονικά όπλα και ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσουν σεισμούς σε άλλες χώρες. Επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί θεωρητικά με αυτό το φαινόμενο, αποκλείουν τη χρήση του ως όπλο. Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS), επισημαίνει πως δεν είναι δυνατό να προκληθούν μεγάλοι σεισμοί με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Η Συνθήκη που διέπει τη χρήση του περιβάλλοντος για επιθετικούς σκοπούς, απαγορεύει τη χρήση τεκτονικών όπλων. Είναι αδύνατο να μην εντοπιστεί μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη. Μέχρι σήμερα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο, ή οποιαδήποτε άλλη, μη εκρηκτική συσκευή, για την πρόκληση σεισμών.