ΔΕΝ προέβλεψε η NASA ότι η Ελλάδα φέτος θα θαφτεί στο χιόνι

You are currently viewing ΔΕΝ προέβλεψε η NASA ότι η Ελλάδα φέτος θα θαφτεί στο χιόνι

Αληθεύει πως σύμφωνα με το έγκυρο Αμερικάνικο site πρόβλεψης καιρού,accuweather.com, η Ελλάδα θα σκεπαστεί από χιόνι για διάστημα 3-4 ημερών, μετά τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 28,29,30,31 Δεκεμβρίου και στις 1,2 Ιανουαρίου;

Το είδαμε στο pentapostagma.gr πρόσφατα και στο kontraseolous.gr, volcanotimes.gr και πολλά άλλα πριν λίγες εβδομάδες. Το ίδιο άρθρο, κυκλοφορεί ελαφρώς παραλλαγμένο (ως προς τις ημερομηνίες) και το έχουμε δει κατά καιρούς στο nataleme.grtromaktiko.blogspot.gramunanet.com κτλ.

Ακολουθεί η “παραλλαγμένη εκδοχή” του ίδιου άρθρου.

 

Είναι αλήθεια;

Η αρχική πηγή της πληροφορίας είναι άρθρο της ανύπαρκτης πλέον “μετεωρολογικής” ιστοσελίδας Greek Weather που κυκλοφόρησε το 2014 και έφτασε να αναπαραχθεί και από δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως το Κουτί της Πανδώρας.

 

Πρόκειται για έναν μύθο που ανακυκλώνεται τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια (με διάφορες παραλλαγές ως προς τις ημερομηνίες) όπως προκύπτει από σχετικό άρθρο από τα ellinikahoaxes.gr.

Η αρχική πηγή, δηλαδή το Greek-weather.Org, ήταν πασίγνωστο για τις τρομολαγνικές και ψευδείς προβλέψεις του, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Για να δώσει αξιοπιστία στις τρομολαγνικές δημοσιεύσεις του ο Άρης Κωνσταντινίδης διαχειριστής της σελίδας «greekweather» χρησιμοποιούσε και φωτογραφίες γνωστών μετεωρολόγων, όπως ο κύριος Κολυδάς. Έτσι χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του κυρίου Κολυδά και το κείμενο «ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ» για να ανεβάσει μια ανάρτηση που μιλούσε για θερμοκρασίες 47-48 βαθμών Κελσίου.

Ο κύριος Κολυδάς αντέδρασε άμεσα και έγραψε στο fb κοινοποιώντας για απόδειξη τις δύο παραπάνω εικόνες:
«Ενημερώστε φίλους και γνωστούς σας κοινοποιώντας την ανάρτησή αυτή, στην οποία ένα απο τα απαράδεκτα τρομοκαιρικά site το Greek Weather org, τοποθετεί την φωτογραφία μου για να δώσει «εγκυρότητα» σε ένα διαστρεβλωμένο ρεπορτάζ , για να τονίσει ένα «νέο καύσωνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους». 
Του έχουμε μαζέψει πολλά για τη γούνα του και θα ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες αποκατάστασης της αλήθειας.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδράει με τις τρομολαγνικές δημοσιεύσεις του Greek Weather org ο κύριος Κολυδάς. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και για τις προβλέψεις της Μεγάλης Βδομάδας του 2016.
Οργή μετεωρολόγων για τις δήθεν προβλέψεις για το Πάσχα.

http://ellinikahoaxes.gr/2017/07/10/kolydas-greek-weather/

Τι θα συμβεί τελικά φέτος;

Εξυπακούεται πως ούτε και φέτος υπάρχει πρόβλεψη από τη NASA ή το Accuweather (δεν σχετίζεται με τη NASA) για χιονάδες τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 28,29,30,31 Δεκεμβρίου και στις 1,2 Ιανουαρίου. Παρακάτω οι προβλέψεις για τις επίμαχες ημερομηνίες από το Accuweather για 4 μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).

Είναι προφανές πως οι παραπάνω προβλέψεις, αν και όχι αξιόπιστες λόγω πολλών ημερών που μεσολαβούν, δεν δείχνουν χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Συμπέρασμα

Ουδέποτε η NASA ή το Accuweather προέβλεψαν χιόνια για την Ελλάδα, ενώ η αρχική πηγή των άρθρων που ανακυκλώνονται τακτικά, ήταν το αναξιόπιστο Greek Weather, που δεν υπάρχει πλέον. Πρόκειται για ένα ψευδές δημοσίευμα που ανακυκλώνεται κάθε χρόνο ως επίκαιρο, ενώ αρχικά δημοσιεύτηκε το 2014. Ο ισχυρισμός πως σύμφωνα με τη NASA και το Accuweather, προβλέπεται βαρύς χιονίας στις 28,29,30,31 Δεκεμβρίου και στις 1,2 Ιανουαρίου, καταρρίπτεται.