Βιοσυντονισμός: Το σύγχρονο “νερό του Καματερού” – Μια τεράστια άγνωστη απάτη

You are currently viewing Βιοσυντονισμός: Το σύγχρονο “νερό του Καματερού” – Μια τεράστια άγνωστη απάτη

Σε νέο “νερό του Καματερού” τείνει να γίνει στη χώρα μας η ψευδοεπιστημονική “θεραπευτική” μέθοδος του βιοσυντονισμού. Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών και τον όγκο των επιστημονικών δεδομένων που καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμού των βιοσυντονιστών, οι τελευταίοι φαίνεται να έχουν βρει λαμπρό πεδίο δόξης στη χώρας μας. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν στη χώρα μας δεκάδες κέντρα που προσφέρουν “διάγνωση” και “θεραπεία” με βιοσυντονισμό, ενώ η παρουσία ατόμων στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα που προσφέρουν “ιατρικές” υπηρεσίες με βάση αυτή τη μέθοδο, είναι χωρίς προηγούμενο.

Βιοσυντονισμός: η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα ηλεκτρικά ρεύματα στο σώμα ενός ασθενούς καταγράφονται από μια ηλεκτρονική συσκευή και χρησιμοποιούνται για να διαγνωστούν τα πάντα – από αλλεργίες, μέχρι ορμονικές διαταραχές και καρκίνο. Όταν η συσκευή τεθεί σε λειτουργία θεραπείας, τα ηλεκτρικά σήματα “κανονικοποιούνται” και στέλνονται πίσω στο σώμα του ασθενούς

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν (Πηγές: Wikipediaabi-ev.de).

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί (παρα)ιατρικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα (ενδεικτικά δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Ακόμη και “ιατρικές” ιστοσελίδες, έχουν φιλοξενήσει σχετικά παραπλανητικά άρθρα.

Οι βιοσυντονιστές, δηλώνουν ανερυθρίαστα πως “πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και άλλες χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει και νομοθετικά το Βιοσυντονισμό ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος“. Η παραπάνω διατύπωση, είναι απόλυτα ψευδής.

Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες επίσημες και “ανεπίσημες” εταιρίες στη χώρα μας, που διαθέτουν προς πώληση “θεραπευτικές” συσκευές βιοσυντονισμού, συνοδευόμενες από επιθετικούς ισχυρισμούς, για δήθεν ίαση σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος. Διατείνονται μάλιστα πως ο βιοσυντονισμός είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιατρική μέθοδος. Εκτός από διάφορους πωλητές που δεν έχουν καμία ιατρική εξειδίκευση, στο χώρο έχουν δυστυχώς εισέλθει και πολλοί γιατροί, δίνοντας με αυτό το τρόπο κύρος σε μια ψευδοεπιστημονική μέθοδο. Πολλοί βιοσυντονιστές, υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Όπως προαναφέραμε, πολλοί γιατροί (ακόμη και ένας στρατιωτικός) -άγνωστο για ποιο λόγο- έχουν επιλέξει να προωθήσουν τον βιοσυντονισμό.

https://archive.is/tkEoD

Η εταιρία “Deta Elis” είναι μια από τις πιο γνωστές στη χώρα μας και φαίνεται να έχει δημιουργήσει δίκτυο και στη Κύπρο, ενώ διοργανώνει συστηματικά ομιλίες και παρουσιάσεις προϊόντων ανά την επικράτεια (πχ δείτε εδώ, εδώ και εδώ) . Υποστηρίζουν πως ο βιοσυντονισμός -μεταξύ άλλων-  έχει θεραπευτική δράση κατά του καρκίνου. Η “Deta Med” είναι επίσης αρκετά γνωστή και στην ιστοσελίδα της ισχυρίζεται πως ο βιοσυντονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια μιας ευρείας γκάμας ασθενειών. Κοινό πρόσωπο και των δυο είναι η κα Αλίνα Ρομασένκο, η οποία παρουσιάζεται ως μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδική στη μέθοδο του βιοσυντονισμού. Δηλώνει ως κατοικία την Αθήνα και εκτός από τις προηγούμενες εξειδικεύσεις, δηλώνει και “Nutriciologist”, που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος ως επιστημονικός όρος εξειδίκευσης.

Η κ. Ρομασένκο φαίνεται να παρουσιάζεται από τρίτους ως γιατρός, αν και δεν ανήκει στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Μάλιστα είναι και ακαδημαϊκός, αφού της απονεμήθηκε “τίτλος” από την ανύπαρκτη “Academy of Medical Technican Sciences” της Ρωσίας. H τελευταία φαίνεται να σχετίζεται με την OMICS Publishing Group, που θεωρείται εταιρία-απάτη στο χώρο των “επιστημονικών” δημοσιεύσεων,

Φυσικά, η περίπτωση της κας Ρομασένκο δεν είναι η μοναδική. Πρόσφατα αναφερθήκαμε στη περίπτωση του Δρ. Ιωάννη Δαύρου, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει το τίτλο του Διδάκτορος και υποστηρίζει πως οι χημειοθεραπείες ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου και ο βιοσυντονισμός τον θεραπεύει. Μια ακόμη περίπτωση είναι ο ορθοπεδικός χειρούργος Θεοχάρης Βασίλειος που υποστηρίζει πως ο βιοσυντονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά.

Η Biomedis είναι μια ακόμη εταιρία συσκευών βιοσυντονισμού που υποστηρίζει ψευδώς την θεραπευτική αξία της μεθόδου. Διοργάνωσαν μάλιστα Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοσυντονισμού!

1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοσυντονισμού

Το “1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοσυντονισμού“, οργανώθηκε από την εταιρία Biomedis και έλαβε χώρα στο Παράλιο Άστρος από τις 13 έως τις 20 Ιουνίου. Παρευρέθησαν πάνω από 300 άτομα από 30 χώρες τα οποία ενημερώθηκαν από εξειδικευμένους γιατρούς και επιστήμονες για τα οφέλη του Βιοσυντονισμού και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η εκδήλωση φαίνεται να είχε ως σπόνσορες -μεταξύ άλλων- τον Δήμο Τρίπολης και τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, αλλά και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Βράβευση του διευθύνοντα συμβούλου της Biomedis, Sergey Sokoviev από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Πέρα το γεγονότος πως ακούγονται και γράφονται οι ίδιοι ανακριβείς ισχυρισμοί περί θεραπειών και αναγνώρισης της μεθόδου του βιοσυντονισμού, τουλάχιστον ένας από τους κύριους ομιλητές, φαίνεται να έχει “ύποπτο” παρελθόν. Δεν αναφερόμαστε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Biomedis (δεν μας αφορά διότι είναι επιχειρηματίας), ούτε στον Δρ. Ιωάννη Δαύρο που ισχυρίζεται πως ο καρκίνος θεραπεύεται με βιοσυντονισμό. Ο δεύτερος τη σειρά ομιλητής, ονομάζεται Dr Temnikov Gennady Yakovlevich.

Όπως βλέπουμε στο βιογραφικό του, φέρεται να διδάσκει σε διάφορα άγνωστα “πανεπιστήμια” και “ακαδημίες” της Ρωσίας, ενώ όπως προκύπτει και από άλλα δημοσιεύματα, φαίνεται να φλερτάρει με το μεταφυσικό, έχοντας την ικανότητα να διαγιγνώσκει και να θεραπεύει ασθενείς, δια της αφής. Η επιστημονική επάρκεια του συγκεκριμένου βασικού ομιλητή, συνάδει με την επιστημονική εγκυρότητα του “1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιοσυντονισμού”, που πρακτικά ήταν επίδειξη προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και όχι έγκυρου επιστημονικού συνεδρίου.

Εξετάζουν παράνομα ασθενείς σε ξενοδοχείο των Χανίων

Σε δημοσίευμα της ΕΡΤ, διαβάζουμε “Ιατρικός Σύλλογος, εφιστά την προσοχή των Χανιωτών διότι σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει πρόσκληση για εξετάσεις σε ξενοδοχείο της πόλης με τη μέθοδο του «βιοσυντονισμού». Μιλώντας στο σταθμό μας η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Παρασκευή Ορφανουδάκη τόνισε ότι Όταν τέτοιες εξετάσεις γίνονται εκτός νόμιμων αδειοδοτημένων ιατρείων και χωρίς την άδεια του Ιατρικού Συλλόγου είναι παράνομες ενώ για την συγκεκριμένη για εξετάσεις μέσω της μεθόδου του «βιοσυντονισμού», ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγω για μη δοκιμασμένη ιατρική πρακτική.”

Τι λένε οι επίσημες αρχές υγείας;

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών Βιοσυντονισμού (Πηγη: mskcc.org)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες* και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

biosyntonismos.pdf

*Ως «εναλλακτικές», ορίζονται οι «θεραπείες» που ουδέποτε έχουν αποδείξει επιστημονικά την αξία τους. Δεν αποτελεί κανενός είδους αναγνώριση όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι βιοσυντονιστές.

Δελτίο τύπου Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΙΣΠ:

  1. Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.
  2. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
  3. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
  4. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.
  5. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

Ο Ι.Σ. Χανίων συνιστά στούς ασθενείς – πολίτες να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά αμφιλεγόμενες και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπείας. Ο θεράπων ιατρός τους είναι ο μόνος επιστημονικά υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που έχουν και ότι ο βιοσυντονισμός δεν αποτελεί δοκιμασμένη ιατρική πρακτική.

Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας

Ο ΙΣΚ συνιστά στην προσοχή των ασθενών σε περίπτωση που τους προτείνονται αμφιλεγόμενες και μη  επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι θεραπείας.

Δ. ΤΥΠΟΥ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης

Επιχείρηση “αεροπλανάκι” – το 2ο σκέλος της απάτης

Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για να επιτύχει. Οι συμμετέχοντες α) δίνουν χρήματα σ’ εκείνους που τους στρατολόγησαν και β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα. Πρόκειται για ένα είδος Πυραμίδας Ponzi.

Τι σχέση έχει αυτό με τον βιοσυντονισμό; Παρατηρούμε πως οι “εταιρίες” που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επιχειρούν να στρατολογήσουν “συνεργάτες”, για την προώθηση των συσκευών και αποκόμιση ποσοστιαίου κέρδους.

https://web.archive.org/web/20171202205317/http://deholding.gr/wp-content/uploads/2015/02/MARKRTING-PLAN-EL.pdf

Οι επιτήδειοι πίσω από την απάτη του βιοσυντονισμού, διοργανώνουν τακτικά events που σκοπό έχουν τη “στρατολόγηση” νέων μελών. Τα μέλη – ελάχιστοι εκ των οποίων έχουν τη παραμικρή ιατρική εξειδίκευση- αναλαμβάνουν να πουλήσουν τις “ιατρικές” συσκευές και να επεκτείνουν το δίκτυο, δημιουργώντας -εν αγνοία τους πολλές φορές- τη πυραμίδα που αναφέραμε. Οι κερδισμένοι σε χρήμα φυσικά είναι οι ελάχιστοι στη κορυφή της πυραμίδας, ενώ οι χαμένοι είναι όλα τα υπόλοιπα μέλη και κυρίως οι άνθρωποι που θα πειστούν να αγοράσουν τις συσκευές βιοσυντονισμού για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η απάτη του βιοσυντονισμού είναι όχι μόνο αναμφίβολη, αλλά και εξαιρετικά διαδεδομένη στη χώρα μας. Τα άτομα πίσω από αυτές τις εταιρίες έχουν ονοματεπώνυμο και πλαισιώνονται από “μαϊμού” θεραπευτές, αλλά και κανονικούς γιατρούς, που καταπατούν συστηματικά τον όρκο του Ιπποκράτη, στο βωμό του κέρδους. Όλοι οι ανωτέρω, φαίνεται να έχουν στήσει ένα σύστημα “πυραμίδα”, στρατολογώντας πωλητές με σκοπό τη πώληση συσκευών που συνοδεύονται από ανεδαφικούς ισχυρισμούς περί διάγνωσης και ίασης ασθενειών.

Το ζήτημα για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιο και οι αρχές οφείλουν να δράσουν άμεσα για να σπάσει το απόστημα της απάτης του βιοσυντονισμού, που γνωρίζει τεράστια εξάπλωση στην Ελλάδα.

Αντί επιλόγου

Μερικές χαρακτηριστικές σελίδες στο Facebook, ανθρώπων που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην εξάπλωση της πυραμίδας, ή είναι απλά μέλη.

http://archive.is/ye68k

http://archive.is/T80mT

http://archive.is/BeCmM

http://archive.is/4JRKy

http://archive.is/TOvPr

http://archive.is/MBa9S

http://archive.is/ZuNdZ

https://archive.is/LILpU

http://archive.is/uYEiC

https://archive.is/lEd8z

https://archive.is/ZrBPE

http://archive.is/wlNQL

http://archive.is/S9Sio

http://archive.is/2QysZ

http://archive.is/hjkO4

http://archive.is/NvmmW

http://archive.is/8rxsf

http://archive.is/oPoyZ

https://archive.is/fKYSe

https://archive.is/WnCw2

https://archive.is/5LzDh

https://web.archive.org/web/20171126124810/http://www.detamedeurope.com/index.php/el/doctors/energa-meli