Τι συμβαίνει όταν ο αντιεμβολιασμός επικρατεί της λογικής – Μέρος 1ο

You are currently viewing Τι συμβαίνει όταν ο αντιεμβολιασμός επικρατεί της λογικής – Μέρος 1ο

Η Ρουμανία ήταν μια χώρα με πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι πρόσφατα, φτάνοντας σε επίπεδο 94% το 2012. Ωστόσο, το 2017, η χώρα βιώνει μια μαζική επιδημία ιλαράς. Τουλάχιστον 6.600 κρούσματα και 29 επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Ο λόγος; Το 2016, η εμβολιαστική κάλυψη, έπεσε κάτω από 80%.

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Η Ρουμανία είχε κάλυψη στο εμβόλιο MMR (ερυθρά – παρωτίτιδα – ιλαρά) κατά 94% το 2012, όταν ξεκίνησε η τεράστια εκστρατεία των τοπικών antivaxxers, με επικεφαλείς ένα διάσημο τηλεοπτικό ζευγάρι, την Olivia Stir και τον Andy Moisesky και υποστηριζόμενοι από ορισμένες θρησκευτικές ομάδες. Η κάλυψη άρχισε να μειώνεται, στο 89% το 2014 και το 83% το 2015. Η εκτίμηση για το 2016 είναι κάτω από 80%, ακόμη και 70% σε ορισμένες περιοχές στα δυτικά της χώρας. Αυτές είναι ακριβώς οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο σήμερα από αυτή την επιδημία.


Παρόλο που η Ρουμανία μπορεί να είναι το πιο επίκαιρο παράδειγμα για την ώρα, η επιδημία έχει εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία έχει βιώσει σχεδόν 3000 περιπτώσεις (οι οποίες οδήγησαν σε περισσότερες από 1000 νοσηλείες). Το Βέλγιο και η Τσεχία ήρθαν αντιμέτωπες με περισσότερες από 100 περιπτώσεις έκαστη. Υπάρχουν επίσης θάνατοι που αναφέρθηκαν στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία (συνολικά 700 κρούσματα). Η αύξηση είναι τόσο μεγάλη που αφήνει ελάχιστο, αν υπάρχει, περιθώριο να πρόκειται για απλή σύμπτωση.

The hard facts

Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν είναι απλώς μια σύμπτωση και ότι όσοι ασκούν πιέσεις από την πλευρά του αντιεμβολιαστικού κινήματος πρέπει να θεωρηθούν ένοχοι για της νοσήσεις και τους θανάτους στη χώρα; Τα στοιχεία είναι συντριπτικά:


ΡουμανίαΤο 97% των νοσούντων και όλοι οι 29 νεκροί ήταν ανεμβολίαστοι.


Ιταλία – το 89% των ασθενών ήταν ανεμβολίαστοι και το 6% είχε λάβει μόνο μία δόση.


Βοσνία και Ερζεγοβίνη – Δεδομένου ότι αυτή η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι στατιστικές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Παρόλα αυτά, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις από το 2014, με περισσότερες από 550 νοσηλείες. Δυστυχώς, οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού ή θανάτων δεν είναι διαθέσιμα προς το παρόν.


Η Ευρώπη στο σύνολό της – Από όλες τις γνωστές περιπτώσεις που σχετίζονται με την κατάσταση εμβολιασμού στην ήπειρο (6133, που γνωρίζουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2017), το 88% ήταν μη εμβολιασμένοι, το 8% εμβολιάστηκε με μία δόση, το 3% εμβολιάστηκε με δύο ή περισσότερες δόσεις και 1% εμβολιάστηκαν με έναν άγνωστο αριθμό δόσεων. Από όλες τις περιπτώσεις, το 7% είχε άγνωστο καθεστώς εμβολιασμού.


Τα περισσότερα από τα θύματα προέρχονται από ομάδες υψηλού κινδύνου, που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν λόγω της μικρής ηλικίας τους ή της κατάστασης της υγείας τους. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, 13 μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους (ήταν πολύ μικρά για το εμβόλιο MMR) έπεσαν θύματα της ιλαράς. Μεταξύ των άλλων παραδειγμάτων, μια περίπτωση νεαρής γυναίκας με HIV. Εκτός αυτού, υπήρξαν περιπτώσεις που αφορούσαν παιδιά με διάφορες συν-νοσηρότητες. Στην Πορτογαλία, μια έφηβη είχε ιατρική αντενδείξη (αλλεργία), αλλά ήταν κατά τα άλλα υγιής. Στη Γερμανία, μια μητέρα τριών παιδιών, ηλικίας 37 ετών, πέθανε. Ένα μωρό ηλικίας 10 μηνών πέθανε στη Βουλγαρία. Στην Ελβετία, ένας νέος άνδρας που είχε λευχαιμία υπέκυψε στην ασθένεια.

Και ποια ήταν η απάντηση των αντιεμβολιαστών;

Μήπως δέχτηκαν τις ευθύνες τους για τη κατάσταση που επικρατεί στη Ρουμανία; Φυσικά και όχι. Ισχυρίζονται πως ο ιός εξαπλώθηκε από τους εμβολιασμένους (κάτι που είναι ψευδές, καθώς οι γονότυποι είναι διαφορετικοί). Υποστηρίζουν ότι η ιλαρά εξακολουθεί να είναι μια ακίνδυνη ασθένεια, και πως όλα τα θύματα ήταν «ήδη πολύ άρρωστα» (δεν ήταν) και θα πέθαιναν από ένα απλό κρύωμα (όχι μόνο ψευδής αλλά απαράδεκτος ισχυρισμός). Υπάρχει, φυσικά, μια ακόμη εξήγηση δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών του αντιεμβολιασμού. Ότι αυτή η επιδημία εξαπλώθηκε σκόπιμα (μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας).

Πηγή: examinus.org

Και φτάνουμε στην Ελλάδα

Το εγχώριο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είναι αρκετά ισχυρό. Διακινείται κυρίως μέσω κλειστών ομάδων στο facebook, συνωμοσιολογικών δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, αντιεπιστημονικά βιβλία και ομιλίες διαφόρων ειδικών με πλαστά πτυχία. Πέρα από κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους “αφυπνισμένους” και πιστεύουν άκριτα, κάθε συνωμοσιολογία που συνήθως έρχεται από το εξωτερικό, υπάρχουν και αυτοί που δε διστάζουν να ενδυθούν το μανδύα του σταυροφόρου κατά των εμβολίων, για προσωπικό όφελος. Το περασμένο Οκτώβριο, ένα βρέφος 50 ημερών, πέθανε από κοκκύτη, επειδή πιθανότατα ήρθε σε επαφή με άτομο που δεν είχε εμβολιαστεί (ανοσία αγέλης). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της φετινής περιόδου γρίπης, μέχρι και 26 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 91 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και μόνο το 21,4 % ήταν εμβολιασμένοι.

Γριπη 2016-17 ΚΕΕΛΠΝΟ

Κάποιοι όμως, δε βάζουν μυαλό

 

Σύνοψη

-Στη Ρουμανία, έχουμε 29 θανάτους από ιλαρά. Όλοι οι θανόντες ήταν ανεμβολίαστοι.

-Το αντιεμβολιαστικό κίνημα της Ρουμανίας, ευθύνεται εξ ολοκλήρου για τη κατάσταση που βιώνει η χώρα.

-Ο αντιεμβολιασμός στην Ελλάδα, κερδίζει δυναμική με κάθε μέρα που περνάει, βασιζόμενος σε ψεύτικες πληροφορίες που πολλές φορές διαδίδονται εσκεμμένα.

Αντί επιλόγου

Περισσότερα για την εγκληματική παραπληροφόρηση των εγχώριων αντιεμβολιαστών, θα βρείτε εδώ.

Δύο εξαιρετικές αναλύσεις για τους μύθους γύρω από τα εμβόλια, θα βρείτε εδώ και εδώ.

Στο δεύτερο μέρος, θα δούμε τι έγινε σε μια χώρα, όπου ο εξτρεμισμός και η δυσπιστία ενάντια στους γιατρούς, οδήγησε σε εμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας και άλλων σοβαρών ασθενειών.