ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνα ψεύδη για τα εμβόλια από γνωστή Ελληνίδα ογκολόγο

You are currently viewing ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνα ψεύδη για τα εμβόλια από γνωστή Ελληνίδα ογκολόγο

Για την ογκολόγο Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά που ισχυρίζεται πως θεραπεύει το καρκίνο με χυμούς και μαντζούνια, έχουμε ασχοληθεί εκτενώς στο παρελθόν. Πρόσφατα μάθαμε πως υποστηρίζει ότι τα εμβόλια προκαλούν καρκίνο. Το άκρον άωτον της υποκρισίας της κας Κριαρά είναι πως προσφέρει τη “λύση” και για αυτό το “πρόβλημα”, πουλώντας και πάλι χυμούς που υποτίθεται ότι αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τα δηλητήρια των εμβολίων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το 2013, η κα Κριάρα, δημοσίευσε στην “ιατρική” ιστοσελίδα της, το παρακάτω άρθρο, υποστηρίζοντας πως εκατομμύρια Αμερικανοί που έλαβαν το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, μολύνθηκαν από τον ιό SV 40, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στο καρκίνο.

Ποια είναι η πηγή της κας Κριαρά; Μήπως κάποιο σοβαρό ίδρυμα ή οργανισμός; Όχι, η πηγή είναι το συνωμοσιολογικό activistpost.com, που κάθε άλλο παρά αξιόπιστο μπορεί να θεωρηθεί.

Τι σχέση έχει ο ιός SV40 με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας;

Το 1960, διαπιστώθηκε πως τα νεφρικά κύτταρα του πιθήκου μακάκου που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία παρασκευής του εμβολίου, ήταν μολυσμένα με τον ιό SV40. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες και το 1961, διαπιστώθηκε πως ο ιός προκαλούσε καρκινογενέσεις σε ποντίκια.

http://ebm.sagepub.com/content/107/1/191

Μετέπειτα έρευνες ανακάλυψαν τον ιό σε όγκους διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του εγκεφάλου και των οστών. Ουδέποτε όμως κατάφεραν να συσχετίσουν τον ιό με τη πρόκληση ογκογένεσης.

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(03)00087-1/abstract

Αμέσως δόθηκε εντολή στις κατασκευάστριες εταιρίες, όπως εξαλείψουν το πρόβλημα με τις τυχόν επιμολύνσεις στις νέες παρτίδες εμβολίων κάτι που έγινε άμεσα.Έως το 1963, το ζήτημα είχε επιλυθεί οριστικά.

https://www.sciencebasedmedicine.org/another-antivaccine-zombie-meme-sv40-and-cancer-and-polio-oh-my/

Εντέλει, ο ιός υπήρξε στο ενέσιμο και πόσιμο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το 1955 έως το 1963. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα, περίπου 98 εκατομμύρια Αμερικανοί, έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις από τις συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων. Στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΣΔ και της Κίνας, τα μολυσμένα από SV40 εμβόλια, ενδέχεται να διατείθονταν μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Το National Cancer Institute, διεξήγαγε το 1998 μια τεράστια έρευνα, μελετώντας δεδομένα από το 1947 έως το 1993 και διαπίστωσε πως όσοι έλαβαν το επίμαχο εμβόλιο, δεν εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/187182

Ομοίως, μια άλλη μεγάλη έρευνα στη Σουηδία που εξέτασε στοιχεία από 700.000 άτομα, δεν ανακάλυψε συσχετισμό του εμβολίου με αυξημένα ποσοστά καρκίνων.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9776244

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βρέθηκαν ίχνη του ιού SV40 στα εμβόλια της πολιομυελίτιδας. Μέχρι τη πλήρη επίλυση του ζητήματος το 1963, εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η ιατρική κοινότητα θορυβημένη από τα ευρήματα, διεξήγαγε εκτεταμένες και πολύχρονες έρευνες για να διαπιστώσει εάν ο ιός προκαλεί καρκινογενέσεις σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα ήταν σαφώς αρνητικά. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν το περιστατικό για να προωθήσουν την αντιεμβολιαστική τους φρενίτιδα.

Ο αριθμός κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μειώθηκε >99% κατά τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή από 350.000 το 1988 σε 416 κρούσματα το 2013 και 74 το 2015.

Μέρος δεύτερο

Σε πιο πρόσφατο άρθρο της κας Κριαρά σχετικά με τα εμβόλια και το καρκίνο, διαβάζουμε:

Σύμφωνα με το άρθρο, τα εμβόλια περιέχουν τα παρακάτω τοξικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προκαλούν καρκίνο στα παιδιά. Ας τα δούμε ένα προς ένα και τι ισχύει.

Φορμαλδεΰδη

Η ποσότητα φορμαλδεΰδης που υπάρχει σε ορισμένα εμβόλια είναι εξαιρετικά μικρή σε σύγκριση με τη συγκέντρωση που απαντάται φυσιολογικά στο σώμα, που δεν δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια. Η φορμαλδεΰδη παράγεται φυσικά ως μέρος των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος για την παραγωγή ενέργειας και την κατασκευή των βασικών υλικών που απαιτούνται για σημαντικές διαδικασίες ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την παρασκευή αμινοξέων, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα.

Υδράργυρος

Τα εμβόλια δεν περιείχαν ποτέ υδράργυρο, αλλά θειομερσάλη (δείτε ακριβώς από κάτω)

Thimerosal

Η θειομερσάλη ή thimerosal είναι παράγωγο του αιθυλεστέρα του υδραργύρου. Περιέχει υδράργυρο σε ποσοστό περίπου 50% κατά βάρος. Από το 1930 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε αρκετά εμβόλια ως συντηρητικό. Αποσύρθηκε προληπτικά το 1999, μετά από κοινή σύσταση του FDA και της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, παρότι η εξέταση των μέχρι τότε δεδομένων δεν κατέδειξε κάτι ανησυχητικό. Ο λόγος ήταν ότι, απουσία τοξικοκινητικών δεδομένων για τον υδραργυρικό αιθυλεστέρα, στα πλαίσια της πολιτικής τους για τη μείωση της χρήσης υδραργύρου σε φάρμακα και τρόφιμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ αποφάσισαν να θεωρήσουν ότι η θειομερσάλη ακολουθούσε το προφίλ του μέθυλ-εστέρα του υδραργύρου, γνωστής νευροτοξίνης που προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο κυρίως μέσω της κατανάλωσης οστρακοειδών και μεγάλων ψαριών. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Η απόσυρση έγινε προληπτικά και δεν αποτελεί «ομολογία ενοχής», όπως τεχνηέντως αφήνεται να εννοηθεί. Αναφορικά με τον αυτισμό, τέτοια σύνδεση είναι βιολογικώς μη-εφικτή. Εντούτοις, πραγματοποιήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες για τη διερεύνηση πιθανής συσχέτισης, χωρίς αποτέλεσμα.

Αλουμίνιο (αργίλιο)

Το φωσφορικό αργίλιο και το υδροξείδιο του αργιλίου, όταν χορηγούνται ενδομυϊκά, διαλύονται στα α-υδροξυ καρβοξυλικά οξέα των διάμεσων υγρών και αποδίδονται στην κυκλοφορία με πολύ πιο αργό ρυθμό, από όπου απεκκρίνονται ταχέως στα ούρα. Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός των ενώσεων του αργιλίου στα εμβόλια με τη πρόκληση καρκίνου.

Polysorbate 80

Το Polysorbate 80 είναι ένα συνηθισμένο πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται σε διάφορα εμβόλια ως γαλακτωματοποιητής (για τη συγκράτηση των άλλων συστατικών). Σε σύγκριση με τη χρήση του σε τρόφιμα, υπάρχει πολύ λίγo polysorbate 80 σε εμβόλια και δεν υπάρχουν μελέτες που να το συνδέουν με καρκίνο.

Ανασυνδυασμένο DNA

Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί βακτηριακά ή ζυμομυκητικά κύτταρα για την παρασκευή του εμβολίου. Ένα μικρό κομμάτι DNA λαμβάνεται από τον ιό ή το βακτήριο για το οποίο θέλουμε να φτιάξουμε εμβόλιο. Αυτό εισάγεται σε άλλα κύτταρα για να τα κάνει να παράγουν μεγάλες ποσότητες δραστικού συστατικού για το εμβόλιο (συνήθως μόνο μία πρωτεΐνη ή σάκχαρο). Για παράδειγμα, για να γίνει το εμβόλιο ηπατίτιδας Β, μέρος του DNA από τον ιό της ηπατίτιδας Β εισάγεται στο DNA των κυττάρων μαγιάς. Αυτά τα κύτταρα είναι τότε ικανά να παράγουν μία από τις επιφανειακές πρωτεΐνες από τον ιό HepB, και αυτό καθαρίζεται και χρησιμοποιείται ως δραστικό συστατικό στο εμβόλιο. Οι πρωτεΐνες για το εμβόλιο HPV, τμήμα του εμβολίου MenB και του τμήματος της ηπατίτιδας Β του εμβολίου 6-σε-1 παράγονται χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική. Εξυπακούεται πως αυτή η τεχνική είναι δοκιμασμένη και δεν συσχετίζεται με τη πρόκληση καρκίνου.

Ιός SV40

Αναφερθήκαμε αναλυτικά στο πρώτο μέρος (δείτε πιο πάνω)

Γιατί η κα Μάλλιου Κριαρά κάνει αυτούς τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς;

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά μια ογκολόγος με διαπιστευτήρια όπως η κα Κριαρά, υποστηρίζει ψευδοεπιστημονικές αντιλήψεις που αγγίζουν τη συνωμοσιολογία. Όλως τυχαίως (:), στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, προσφέρει τη “λύση” για “…να κάνετε αποτοξίνωση, να διορθώσετε τυχόν βλάβες και να προλάβετε, αλλά και να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που πιθανό να σχετίζονται με τα εμβόλια στα οποία έχετε υποβληθεί.” Πως το πετυχαίνει αυτό; με 2 χυμούς και ένα προϊόν καθαρισμού του παχέος εντέρου!

Εξυπακούεται πως αυτά τα προϊόντα δεν κατασκευάστηκαν ποτέ για αυτό το σκοπό και οι ισχυρισμοί της κας Κριαρά είναι ψευδείς, αφενός διότι δεν υφίσταται συσσώρευση τοξινών στο σώμα από τα εμβόλια και αφετέρου, ακόμη και να υπήρχε, τα συγκεκριμένα συμπληρώματα -που πουλά έναντι διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου- δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο (αποτοξίνωση).

Το ελληνικό παράδοξο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μέλους του οποίου είναι η κα Κριαρά, γνωρίζει εδώ και αρκετούς μήνες τη δράση της. Το θέμα της ωστόσο, φαίνεται να έχει κολλήσει στις καλένδες της γραφειοκρατίας και ουδείς αρμόδιος έχει κάνει κάτι για να την περιορίσει. Δεδομένης της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δημόσιοι ψευδοεπιστιμονικοί ισχυρισμοί ενάντια στα εμβόλια από μια σχετικά γνωστή ογκολόγο, βοηθούν στη διάδοση της εμβολιοφοβίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η κα Κριαρά διαγράφτηκε από την Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ήδη από το 2012, εξαιτίας των εξωφρενικών ισχυρισμών της για τη θεραπεία του καρκίνου με “εναλλακτικά” (και φυσικά αναποτελεσματικά) μέσα.

Αντί επιλόγου

Ήδη από το 2013, η κα Κριαρά διαδίδει επικίνδυνα ψεύδη για τα εμβόλια (άραγε ο ΙΣΑ δεν το έχει πάρει χαμπάρι;). Εξυπακούεται πως οι ισχυρισμοί της, φτάνουν στις εγχώριες αντιεμβολιαστικές ομάδες με χιλιάδες μέλη, επιτείνοντας την υπάρχουσα αβάσιμη εμβολιοφοβία. Οι συνέπειες τέτοιων δράσεων είναι συντριπτικές για τη δημόσια υγεία.

Πηγές

https://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/

ellinikahoaxes.gr/2016/10/14/polio-sv40-cancer/

http://vk.ovg.ox.ac.uk/vaccine-ingredients

https://www.fda.gov/biologicsbloodvaccines/safetyavailability/vaccinesafety/ucm187810.htm

https://www.vaccines.gov/basics/safety/vaccine_ingredients/index.html

Μερικές ακόμη καταρρίψεις ψευδοεπιστημονικών άρθρων της κας Μάλλιου-Κριαρά

Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου

Προσοχή: Το emedi.gr ΔΕΝ είναι αξιόπιστη ιστοσελίδα υγείας

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Ο καρκίνος τρέφεται με ζάχαρη

Η ογκολόγος που θεραπεύει το καρκίνο με καμφορά

Η ομοιοπαθητική πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπείες

Βιταμίνη C κατά του καρκίνου; – Καταρρίπτεται

Σιρόπι σφενδάμου και διαττανθραρική σόδα για το καρκίνο;