Greece Fact Check

/ May 31, 2026
2026/05/31

Δεν “εξαφανίζουν” δέντρα στη Ρώμη για το δίκτυο Roma 5G

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η μαζική απομάκρυνση δέντρων στη Ρώμη δεν οφείλεται σε λόγους συντήρησης, ασφάλειας ή ασθενειών, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης του δικτύου Roma 5G.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα τελευταία χρόνια η Ρώμη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη γήρανση των δέντρων, τις ασθένειες και την ασφάλεια των πολιτών, με τις δημοτικές αρχές να έχουν απομακρύνει επανειλημμένως δέντρα που θεωρούνται επικίνδυνα λόγω εσωτερικής σήψης, προσβολών από έντομα, δομικής αστάθειας, ηλικίας και κινδύνου πτώσης. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κόβονται δένδρα για την ανάπτυξη του Roma 5G.

Ένα κείμενο με τίτλο “Ρώμη 5G: γιατί εξαφανίζονται τα δέντρα της πρωτεύουσας; Η αλήθεια πίσω από το ψηφιακό σήμα” έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες κοινοποιήσεις στο Facebook. Στο εκτενές κείμενο (στα Ελληνικά και στην αρχική εκδοχή του στα Ιταλικά), διατυπώνονται μια σειρά ισχυρισμών που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η μαζική απομάκρυνση δέντρων στη Ρώμη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης του δικτύου Roma 5G.

Τι ισχύει

Η Ρώμη ξεκίνησε το 2023, το έργο Roma 5G, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακών υποδομών στην Ευρώπη. Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 25 ετών και υλοποιείται μέσω της εταιρείας Smart City Roma, η οποία ελέγχεται πλέον κατά πλειοψηφία από την INWIT, τον μεγαλύτερο διαχειριστή τηλεπικοινωνιακών πύργων στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου της Ρώμης και της INWIT, και των λοιπών εταίρων όπως η Boldyn, το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών, μικροκεραιών (small cells), κάλυψη 4G και 5G στο μετρό, δημόσιο Wi-Fi, συστήματα βιντεοεπιτήρησης και αισθητήρες “έξυπνης πόλης”. Οι επίσημες περιγραφές του έργου δεν αναφέρουν πουθενά πρόγραμμα εκτεταμένης κοπής δέντρων ούτε χαρακτηρίζουν τα δέντρα ως εμπόδιο που πρέπει να απομακρυνθεί.

Οι αναρτήσεις παρουσιάζουν ως δεδομένο ότι η μείωση του αστικού πρασίνου συνδέεται άμεσα με το Roma 5G. Ωστόσο, δεν παραθέτει καμία σύμβαση, τεχνική μελέτη, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, περιβαλλοντική αξιολόγηση ή επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει τέτοια σχέση. Δεν παρουσιάζεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι κοπές δέντρων έγιναν για να εγκατασταθούν κεραίες 5G, η σύμβαση Roma 5G απαιτεί απομάκρυνση δέντρων, ο Δήμος Ρώμης ή η INWIT έχουν ανακοινώσει ότι τα δέντρα αποτελούν εμπόδιο για το έργο, ή ότι υπάρχει επίσημο πρόγραμμα αποψίλωσης συνδεδεμένο με το δίκτυο. Η απουσία τέτοιων αποδείξεων είναι βασικής σημασίας, επειδή ολόκληρο το επιχείρημα των αναρτήσεων βασίζεται σε αυτή την ανύπαρκτη σύνδεση.

Τα τελευταία χρόνια η Ρώμη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη γήρανση των δέντρων, τις ασθένειες και την ασφάλεια των πολιτών. Οι δημοτικές αρχές της Ρώμης έχουν απομακρύνει επανειλημμένως δέντρα που θεωρούνται επικίνδυνα λόγω εσωτερικής σήψης, προσβολών από έντομα, δομικής αστάθειας, ηλικίας και κινδύνου πτώσης. Το 2024 ο Δήμος της Ρώμης ανακοίνωσε την απομάκρυνση δεκάδων πεύκων στη Via Gregorio VII έπειτα από τεχνικές αξιολογήσεις που κατέταξαν τα δέντρα στις υψηλότερες κατηγορίες κινδύνου κατάρρευσης. Η αιτιολόγηση ήταν η δημόσια ασφάλεια και όχι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή του Λατίου (και η Ρώμη) έχει πληγεί από το έντομο Toumeyella parvicornis, το οποίο προκαλεί σοβαρές ζημιές στα πεύκα και πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία το 2014. Οι περιφερειακές αρχές έχουν εκδώσει επανειλημμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση της προσβολής που συμπεριλαμβάνει και κοπή δέντρων.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι τα κλαδιά ή η φυλλωσιά των δέντρων παρεμβάλλονται σε σημαντικό βαθμό στο σήμα 5G είναι παραπλανητικός. Είναι γνωστό ότι οι πυκνές φυλλωσιές μπορούν να προκαλέσουν κάποια εξασθένηση του σήματος, ιδιαίτερα σε υψηλότερες συχνότητες, όμως αυτό αποτελεί έναν συνήθη και προβλέψιμο παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία από τεχνικές μελέτες, οικονομικές αναλύσεις ή επίσημα έγγραφα του έργου Roma 5G που να δείχνουν ότι η φυλλωσιά των δένδρων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να “κλονίσει” το οικονομικό μοντέλο ενός παρόχου ή ολόκληρου του έργου. Αντίθετα, τα δίκτυα σχεδιάζονται εξαρχής ώστε να λειτουργούν σε πραγματικές αστικές συνθήκες, όπου η παρουσία δέντρων και φυλλωσιών θεωρείται δεδομένη.

Συμπέρασμα

Τα τελευταία χρόνια η Ρώμη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη γήρανση των δέντρων, τις ασθένειες και την ασφάλεια των πολιτών, με τις δημοτικές αρχές να έχουν απομακρύνει επανειλημμένως δέντρα που θεωρούνται επικίνδυνα λόγω εσωτερικής σήψης, προσβολών από έντομα, δομικής αστάθειας, ηλικίας και κινδύνου πτώσης. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κόβονται δένδρα για την ανάπτυξη του Roma 5G.

Αφήστε μια απάντηση