Ρωσική προπαγάνδα: Ο Ζελένσκι δεν υπέγραψε ναζιστική σημαία της 14ης Μεραρχίας SS Γαλικίας

You are currently viewing Ρωσική προπαγάνδα: Ο Ζελένσκι δεν υπέγραψε ναζιστική σημαία της 14ης Μεραρχίας SS Γαλικίας

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Zelensky υπογράφει αυτόγραφο πάνω στη σημαία της 14ης Μεραρχίας SS της Γαλικίας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η σημαία την οποία υπογράφει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν ανήκει σε ομάδα των Waffen-SS αλλά στην 103η Εδαφική Αμυντική Ταξιαρχία που συστάθηκε το 2018 και δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί.

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στο προφίλ του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού που συνεργάζεται με ελληνικό (OPEN) και κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό (ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Μόσχα), ενώ άρθρα του φιλοξενούνται σε διάφορες ιστοσελίδες.

Τι ισχύει

Για να διαπιστώσουμε τι αντιπροσωπεύει η σημαία, πήραμε στιγμιότυπο οθόνης από το ανωτέρω βίντεο και το γυρίσαμε ανάποδα:

Κατόπιν, εκτελέσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Διαπιστώσαμε πως η σημαία ανήκει στην 103η Εδαφική Αμυντική Ταξιαρχία (103-тя окрема бригада територіальної оборони) των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η συγκεκριμένη Μονάδα είναι νεοσύστατη και ιδρύθηκε το 2018 στην Λβιβ, ενώ λαμβάνει μέρος στις μάχες εναντίον της Ρωσίας. Ο θυρεός της είναι ο ακόλουθος:

Το υπό εξέταση βίντεο έχει δημοσιευτεί στις 3 Οκτωβρίου 2023 από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο προφίλ του στο Facebook, όπου αναφέρει πως επισκέφτηκε διάφορες Μονάδες, ανάμεσά τους την 103η Εδαφική Αμυντική Ταξιαρχία.

Η σημαία που υπέγραψε με αυτόγραφο ο Ζελένσκι, αποτελεί παραλλαγή του ανωτέρω θυρεού. Η παρακάτω φωτογραφία προέρχεται από το βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την επίσκεψη στην 103η Εδαφική Αμυντική Ταξιαρχία:

Άλλες Μονάδες από τη Λβίβ, όπως η 125η Εδαφική Αμυντική Ταξιαρχία, έχουν ανάλογους θυρεούς:

Ο θυρεός έχει εμπνευστεί από ένα σύμβολο που απεικονίζει ένα ρουθηρανικό λέοντα και είναι η σημαία -μεταξύ άλλων- της ουκρανικής πόλης Λβιβ. Το σύμβολο χρονολογείται στον 14ο αιώνα.

Διάφορες απεικονίσεις της σημαίας της Λβιβ

Όσον αφορά την 14ης Μεραρχία Γρεναδιέρων SS της Γαλικίας, επρόκειτο για ένα σχηματισμό Ουκρανών εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θυρεός τους ήταν παρόμοιος, αλλά όχι ο ίδιος:

Ο Ζελένσκι έχει καταδικάσει την ύπαρξη ατόμων που τιμούν τη συγκεκριμένη Μονάδα, έχοντας πει χαρακτηριστικά το 2021:

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τυχόν εκδηλώσεις προπαγάνδας ολοκληρωτικών καθεστώτων, ιδίως του εθνικού σοσιαλιστικού καθεστώτος, και τις προσπάθειες να αναθεωρηθεί η αλήθεια για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα συμφέρον της Ουκρανίας για το γεγονός ότι οι Ναζί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπους στα κατεχόμενα εδάφη για τους δικούς τους σκοπούς. Η ήττα του ναζισμού ήταν μια νίκη για τους ανθρώπους μας. Οι Ουκρανοί, μαζί με άλλους λαούς, κέρδισαν το δικαίωμα στη ζωή.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ήδη δηλώσει την καταδίκη του για τυχόν εκδηλώσεις δόξας των στρατευμάτων Waffen-SS και υπενθύμισε ότι η προπαγάνδα των ολοκληρωτικών καθεστώτων απαγορεύεται στην Ουκρανία. Οι κρατικοί εταίροι μας έχουν ήδη ενημερωθεί ότι οι παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας στην Ουκρανία θα έχουν συνέπειες για όποιον είναι ένοχος για αυτό.
Αναμένουμε από την Εθνική Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας να καθορίσουν όλες τις συνθήκες του τι συνέβη και να φέρουν στη δικαιοσύνη όλους τους υπεύθυνους για την παραβίαση του νόμου. Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου έχουν κάθε ευκαιρία για αυτό.

Το 2021, η αστυνομία της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνες για τη δίωξη ατόμων που είχαν πάρει μέρος στην εκδήλωση, με βάση το Άρθρο 436-1 του Ποινικού Κώδικα.

Συμπέρασμα

Η σημαία την οποία υπογράφει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν ανήκει σε ομάδα των Waffen-SS αλλά στην 103η Εδαφική Αμυντική Ταξιαρχία που συστάθηκε το 2018 και δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί.