Καμία απόδειξη ή ένδειξη πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είναι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

You are currently viewing Καμία απόδειξη ή ένδειξη πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είναι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ο υπ’ αριθμ 1 ύποπτος πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, ή υπόνοια πως πίσω από την απόπειρα δολοφονίας κρύβονται οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ή κάποιος άλλος ή άλλοι δράστες με κίνητρο τη στάση του Φίτσο στην πανδημία. Έχει συλληφθεί ένας άνδρας και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας δήλωσε πως ο δράστης ενέργησε μόνος.

Το είδαμε στο pronews.gr, periodista.gr, makeleio.gr, anixneuseis.gr, tzafnews.gr.

Τι ισχύει

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας ξεκίνησαν να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας στα ΜΚΔ και περισσότερο στο X (πρώην Twitter) για τα κίνητρα του δράστη. Οι κυριότερες εξ αυτών ανέφεραν πως η επίθεση ενορχηστρώθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (επειδή ήταν κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο), αλλά και από διότι ήταν εναντίον του προληπτικού σχεδίου κατά των πανδημιών του ΠΟΥ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαιου 2024, έλαβε χώρα δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) ήταν αυτός που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Σλοβάκο πρωθυπουργό στην πόλη Χάντλοβα, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του τον περασμένο Απρίλιο, απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. O Τσιντούλα κατείχε νόμιμα όπλο σύμφωνα με όσα είπε ο γιος του. Του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες στις 16 Μαΐου 2024.

Ο Τσιντούλα ήταν ηγέτης του λογοτεχνικού συλλόγου Rainbow (Literárny Klub duha) στη Λέβις, τον οποίο ίδρυσε το 2005. Είχε συγγράψει τρία βιβλία ποίησης, ένα μυθιστόρημα και ένα βιβλίο για τους Ρομά στη Σλοβακία με τίτλο Efata. Σε αυτό το βιβλίο, ο Τσιντούλα επαίνεσε το πρόγραμμα του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος η Σλοβακίας Μας και διακήρυξε την κατανόηση των μαζικών δολοφόνιων σε περιπτώσεις κυβερνητικών αποτυχιών, κάνοντας αναφορά στους μαζικούς πυροβολισμούς στην Μπρατισλάβα το 2010.

Ο Ούγγρος ερευνητικός δημοσιογράφος Szabolcs Panyi ανακάλυψε αναρτήσεις στο Facebook που φέρεται να δείχνουν τον Τσιντούλα ως οπαδό και υποστηρικτή του φιλορωσικού παραστρατιωτικού γκρουπ “Slovenskí Branci”, γνωστό για τις διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο.

Παρά το επίσημο εμπάργκο στη μετάδοση πληροφοριών για την υπόθεση, το σλοβάκικο τηλεοπτικό δίκτυο TA3 πρόβαλε βίντεο με τον φερόμενο ως δράστη να δηλώνει πως «δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική» και να αναφέρεται ειδικά στην απόφαση της κυβέρνησης Φίτσο να κλείσει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTVS, εναντίον της οποίας οργανώνονται διαδηλώσεις επί εβδομάδες. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο δράστης είχε κίνητρο να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση να κλείσει το RTVS δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σημείωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές. Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης».

Ο Φίτσο είναι παλαίμαχος πολιτικός και την εποχή της πανδημίας επανήλθε στην επικαιρότητα, συμμετέχοντας σε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Αυτές οι διαδηλώσεις έγιναν όλο και πιο άναρχες και βίαιες. Ο Φίτσο στάθηκε επικεφαλής τους, ξεσηκώνοντας τα πλήθη με τον τηλεβόα στο χέρι, και μάλιστα κάποια στιγμή συνελήφθη. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2023 κερδήθηκαν – εν μέρει – με τη δέσμευση να μη στείλουν «ούτε μία δόση πυρομαχικών» στο Κίεβο, υποσχόμενος να αντιστρέψει την πολιτική της σλοβακικής κυβέρνησης να εξοπλίζει την Ουκρανία με οβίδες πυροβολικού, βαριά όπλα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη. Είναι επίσης κατά των κυρώσεων στη Ρωσία.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, ή υπόνοια πως πίσω από την απόπειρα δολοφονίας κρύβονται οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ή κάποιος άλλος ή άλλοι δράστες με κίνητρο τη στάση του Φίτσο στην πανδημία. Έχει συλληφθεί ένας άνδρας και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας δήλωσε πως ο δράστης ενέργησε μόνος.