Η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Αίγυπτο δεν σχεδιάστηκε για να μην αντιδράσει στην ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

You are currently viewing Η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Αίγυπτο δεν σχεδιάστηκε για να μην αντιδράσει στην ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Σε ανάρτησή του στο Instagram και στο Χ (πρώην Twitter), ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χρήματα στην Αίγυπτο για να μην αντιδράσει στους σκοτωμούς Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Ράφα. Ο ισχυρισμός στερείται περιεχομένου και είναι παραπλανητικός.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΕΕ χρηματοδοτεί την Αίγυπτο με 7,5 δισ. ευρώ για να μην αντιδράσει στην ισραηλινή επίθεση που σκοτώνει Παλαιστίνιους στη Ράφα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Αίγυπτος, αν και μίλησε για “καταστροφικές συνέπειες”, ουδέποτε απείλησε με στρατιωτικά αντίποινα το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Ράφα. Τα χρήματα που θα λάβει σε βάθος τετραετίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκαν κυρίως ως ευνοϊκά δάνεια για να βοηθηθεί η οικονομία της χώρας, να γίνουν επενδύσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές. Οι συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Αίγυπτο, έχουν ξεκινήσει πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Θυμάστε την αιγυπτιακή κυβέρνηση που διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι αν τολμήσει ο ισραηλινός στρατός να επιτεθεί στη Ράφα θα είχε να κάνει με τον αιγυπτιακό στρατό; Λίγο πριν την επίθεση του ισραηλινού στρατού και της αεροπορίας στη Ράφα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέφερε 7,5 δισεκατομμυριάκια στην κυβέρνηση του δικτάτορα Σίσι της Αιγύπτου. Είναι τυχαίο νομίζεται ότι η Αίγυπτος, τσιμουδιά τώρα που σκοτώνονται οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα; Αυτή είναι η ΕΕ. Η ουρά της Ουάσιγκτον, η συνένοχος στη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Γιαυτό κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές, για να τους ενοχλήσουμε.

Τι ισχύει

Στις 6 Μαΐου 2024, το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση μέσα και γύρω από τη Ραφά ως μέρος της εισβολής του στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ -Χάμας. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα έχουν δεχτεί έντονη κριτική από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων του Ισραήλ, για την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Από τις ισραηλινές επιθέσεις, έχουν καταγραφεί απώλειες αμάχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι μία ευρεία επίθεση των στρατιωτικών του δυνάμεων στη Ράφα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «στρατηγική νίκη» για τη Χαμάς. «Κάθε είδους μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ενίσχυε στην πραγματικότητα τη Χαμάς και όχι το Ισραήλ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι θάνατοι αμάχων στη Ράφα από ισραηλινή επίθεση θα ενίσχυαν το «στρεβλό αφήγημα» της Χαμάς για το Ισραήλ. Η προειδοποίηση του Αμερικανού αξιωματούχου ήρθε στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα «παγώσει» τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, αν η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωρήσει σε ευρεία χερσαία εισβολή σε μία πόλη όπου πάνω από 1 εκατομμύριο άμαχοι έχουν συρρεύσει από την έναρξη του πολέμου, αναζητώντας καταφύγιο.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει δημόσια ότι θα αναστείλουν την παράδοση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ, αν το εβραϊκό κράτος εξαπολύσει ευρεία επίθεση στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοιβάζονται 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις του τόνισε ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστιες απώλειες αμάχων. «Προειδοποιούμε ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν ανεύθυνη» δήλωσε ο Σολτς σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο γερμανικός όμιλος εφημερίδων RND.

Η Αίγυπτος, που έχει επίσης ταχθεί κατά ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, με την οποία συνορεύει, και που μεσολαβεί στις συνομιλίες για εκεχειρία, επανέλαβε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ πρέπει να επιδείξουν «ευελιξία» αν θέλουν να συνάψουν συμφωνία. Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της “απαράδεκτης κλιμάκωσης” από την πλευρά του Ισραήλ. «Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχει καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, προτρέποντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα και απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είχε τονίσει επίσης τη σημασία το Ισραήλ αποφεύγει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Ράφα που θα καταλήξει σε μετατόπιση Παλαιστινίων ακόμη σε γειτονικές χώρες, εννοώντας την Αίγυπτο. H Αίγυπτος θεωρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα ως απειλή για την ασφάλειά της, ωστόσο ουδέποτε έχει απειλήσει το Ισραήλ με στρατιωτικά αντίποινα. Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης από το 1979, στα πλαίσια συμφωνίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναλυτές εκτιμούν πως δεν τίθεται θέμα διακοπής της Συνθήκης από την Αίγυπτο, η οποία ανησυχεί τόσο για το θέμα μαζικής προσέλευσης προσφύγων, όσο και για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Το πακέτο χρηματοδότησης

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια και αναβάθμιση των σχέσεων με την Αίγυπτο, στα πλαίσια των προσπαθειών για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Η προτεινόμενη χρηματοδότηση περιλαμβάνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους και 1,8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η Αίγυπτος φιλοξενεί ήδη περίπου 9 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 4 εκατομμυρίων Σουδανών και 1,5 εκατομμυρίων Συρίων.

Τέτοιες συμφωνίες είναι “ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών“, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι που ταξίδεψε στο Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, των πρωθυπουργών της Αυστρίας και του Βελγίου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για τον κίνδυνο αστάθειας στην Αίγυπτο, μια χώρα 106 εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζεται να αυξήσει το ξένο συνάλλαγμα και όπου οι οικονομικές αντιξοότητες έχουν ωθήσει σε αυξημένο αριθμό μεταναστών.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου υπογραμμίζεται από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τον αυξημένων παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και από τη σύγκρουση στο γειτονικό Σουδάν, που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση μετατόπισης ανθρώπων στον κόσμο. Η Αίγυπτος έκλεισε τη δίοδο παράνομης μετανάστευσης από τις βόρειες ακτές της το 2016, αλλά πιο πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση των Αιγυπτίων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης και η ΕΕ παρέχει ήδη υποστήριξη με στόχο τη μείωση αυτών των ροών.

Οι συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Αίγυπτο χρονολογούνται ήδη από τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή πολλούς μήνες πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την μετέπειτα επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και εσχάτως στη Ράφα. Οι αρχικές συζητήσεις αφορούσαν πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, παρόμοιο με αυτό που έλαβε η Τυνησία (ύψους 1 δισ. ευρώ) για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Οι συζητήσεις απέκτησαν μεγαλύτερη κινητικότητα αμέσως μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, της δυσκολίας διαχείρισης των ήδη υπάρχοντων μεταναστών στην Αίγυπτο, αλλά και της ενδεχόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση είχε τονίσει πως οι συζητήσεις με την ΕΕ για τη οικονομική συμφωνία, προηγείται του πολέμου του Ισραήλ-Χάμας.

Συμπέρασμα

Η Αίγυπτος, αν και μίλησε για “καταστροφικές συνέπειες”, ουδέποτε απείλησε με στρατιωτικά αντίποινα το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Ράφα. Τα χρήματα που θα λάβει σε βάθος τετραετίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δόθηκαν κυρίως ως ευνοϊκά δάνεια για να βοηθηθεί η οικονομία της χώρας, να γίνουν επενδύσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές. Οι συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Αίγυπτο, έχουν ξεκινήσει πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.