Ρωσική προπαγάνδα: Η Εσθονία δεν απείλησε να κλείσει τα μοναστήρια που συνδέονται με το Πατριαρχείο Μόσχας

You are currently viewing Ρωσική προπαγάνδα: Η Εσθονία δεν απείλησε να κλείσει τα μοναστήρια που συνδέονται με το Πατριαρχείο Μόσχας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: O ισχυρισμός ξεκίνησε και αναπαράχθηκε από ανώνυμες και κατόπιν αναξιόπιστες πηγές. Δεν υπάρχει καμία σχετική είδηση στο διεθνή και τοπικό Τύπο. Έχει επίσης διαψευστεί από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός προβλήθηκε μέσω ανάρτησης στο προφίλ του Θανάση Αυγερινού που συστηματικά παραπληροφορεί, προβάλλοντας αποκλειστικά φιλορωσικές θέσεις. Ο Θανάσης Αυγερινός αναδημοσίευσε ανάρτηση ανώνυμου χρήστη ο οποίος υποστηρίζει πως ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Lauri Läänemets, απείλησε να κλείσει τα Ορθόδοξα μοναστήρια που αρνούνται να αποκηρύξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ισχυρισμός ξεκίνησε από αναρτήσεις ανώνυμων φιλορωσικών λογαριασμών στο Telegram (εδώ και εδώ) και κατόπιν προβλήθηκε από την αγγλόφωνη έκδοση της σελίδας pravda.en-com, στις 23 Απριλίου 2024. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που ανήκει σε ένα ευρύ δίκτυο ιστότοπων που πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως στήθηκε για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη, υπέρ των ρωσικών θέσεων.

Αναζητήσαμε την υποτιθέμενη είδηση στα Αγγλικά και τα Εσθονικά (μέσω αυτόματης μετάφρασης) δίχως να βρούμε κάποια αξιόπιστη πηγή να την αναφέρει.

Η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας (MPEõK), υπάγεται στο πατριαρχείο Μόσχας που ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο και χρησιμοποιείται για την προώθηση των ρωσικών θέσεων. Στις 11 Απριλίου 2024, ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών, είπε πως θα προτείνει στο Κοινοβούλιο (Riigikogu) να χαρακτηρίσει το Πατριαρχείο Μόσχας ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο Läänemets είπε πως με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών και η Εσωτερική Υπηρεσία Ασφάλειας (ISS), δεν έχει άλλη επιλογή από να προσπαθήσει να κόψει τους δεσμούς μεταξύ MPEõK και Πατριαρχείου Μόσχας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει την Εσθονία ως εχθρικό κράτος που πρέπει να εξαφανιστεί. Ο Läänemets, σε επιστολή του προς το MPEõK τόνισε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες απειλούνται από τα εχθρικά μηνύματα και τις κινήσεις του Πατριαρχείου Μόσχας. Το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση.

Επικοινωνήσαμε με την Karmen Joller, μέλος του Riigikogu με το κυβερνών κόμμα και μας διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα κλεισίματος Ορθόδοξων μοναστηριών που υπάγονται στην Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει “θρησκευτικός πόλεμος”. Η Εσθονία θέλει το MPEõK να κόψει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο Μόσχας και γίνονται τέτοιες συζητήσεις, με βάση το σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Συμπέρασμα

O ισχυρισμός ξεκίνησε και αναπαράχθηκε από ανώνυμες και κατόπιν αναξιόπιστες πηγές. Δεν υπάρχει καμία σχετική είδηση στο διεθνή και τοπικό Τύπο. Έχει επίσης διαψευστεί από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.