Τι είναι επιστήμη και τι ψευδοεπιστήμη

You are currently viewing Τι είναι επιστήμη και τι ψευδοεπιστήμη

Του Κωνσταντίνου Παπαγιαννούλη.

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες την ενδιαφέρουσα σειρά μαθημάτων του κ. Τραχανά σχετικά με επιστήμη και ψευδοεπιστήμη. Μερικά πρώτα διδάγματα είναι:

1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ είναι μία άποψη, αν επιδέχεται τεκμηρίωσης στην υποστήριξη ή στην αναίρεση. Για παράδειγμα, η άποψη ότι η προσελήνωση είναι μαγνητοσκοπημένη σε γήινα στούντιο είναι επιστημονική γιατί έχει επιστημονική μέθοδο υποστήριξης αλλά και κατάρριψης της θέσης αυτής. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε επόμενη αποστολή οι αμερικάνοι φρόντιζαν να κάνουν επίδειξη της μικρής βαρύτητας αφήνοντας σφυριά και άλλα να πέφτουν.


Ομοίως επιστημονική θεωρείται η άποψη του Αριστοτέλη ότι τα βαρύτερα σώματα πέφτουν ταχύτερα γιατί απλά μπορεί με επιστημονική διαδικασία να αναιρεθεί. Έτσι έχουμε επιστημονικά ερωτήματα και θέσεις τα οποία καταρρίπτονται με εξίσου επιστημονική διαδικασία.
Επιστημονική είναι και η άποψη του Πέτρου Ζωγράφου πως δημιούργησε κινητήρα που κινείται με απλό νερό, γιατί αν εξέθετε τη συσκευή του σε πραγματικά επιστημονική διερεύνηση θα διαπιστωνόταν πως μας δούλευε ψιλό γαζί.
Επιστημονική είναι και η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη γιατί επικαλείται επιστημονικές αιτιάσεις όπως ότι αυτή επιταχύνεται διαρκώς προς ορισμένη κατεύθυνση και επιδέχεται χιλιάδες επιστημονικές καταρρίψεις όπως ότι η κατεύθυνση του διανύσματος της βαρύτητας είναι προς ορισμένο κέντρο καθώς και ότι οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους δεν είναι ψεύτικες.

2.ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ είναι μία άποψη όταν δεν επιδέχεται ούτε υποστήριξη τεκμηρίωσης ούτε υποστήριξη κατάρριψης. Π.χ. η άποψη ότι ”Οι πιστοί δεν κολλάνε κορονοϊό με τη μετάληψη” είναι μη επιστημονική γιατί ούτε μπορεί να υποστηριχθεί με επιστημονική μέθοδο ούτε μπορεί να καταρριφθεί γιατί αν για παράδειγμα παρουσιαστεί περίπτωση κάποιου που μετέλαβε και κόλλησε κορονοϊό τότε ο ισχυριζόμενος την άποψη θα πει: ”Αν κόλλησε τότε δεν είναι πιστός”


Μη επιστημονικό είναι επίσης ένα φαινόμενο όταν δεν υπάρχει καν. Τέτοιο είναι η αστρολογία, η τηλεπάθεια, τα φαντάσματα, για τα οποία η επιστήμη δεν ασχολείται καν γιατί απλά δεν είναι υπαρκτά. Μη επιστημονική είναι ακόμη μία άποψη όταν δεν έχει σταθερές παρατηρήσεις και νόμους αλλά αυτά μεταβάλλονται κατά περίπτωση. Π.χ οι υποτιθέμενες ψυχικές εμπειρίες από άτομο σε άτομο διαφέρουν και ποτέ δεν είναι επαναλήψιμες εργαστηριακά.

Στην Ελλάδα ο Διαφωτισμός αργεί ακόμη να φθάσει, καθότι σε ποσοστά μεγαλύτερα του 30% πιστεύουμε σε:
ΜΑΓΙΑ
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ BIG BANG
ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΝΑΒΕΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΪΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ (ΟΠΩΣ Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΕΛΑΚΗ)
O ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΠΗΡΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η MICROSOFT ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΩΝ WINDOWS ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ
ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΚΑΙΡΟ
Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ
Η ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ.


Το αστείο εδώ είναι ότι τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από άτομα με σπουδές σε επιστήμες και δη θετικές!!!
Οπότε, στην αναρτημένη φωτό το φάντασμα δεν ψάχνεται αλλά μάλλον μας μουτζώνει!