Ο Ισραηλινός Στρατός δημοσίευσε βίντεο για την επίθεση από Ιράν που περιέχει παλαιότερο υλικό

You are currently viewing Ο Ισραηλινός Στρατός δημοσίευσε βίντεο για την επίθεση από Ιράν που περιέχει παλαιότερο υλικό

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο με εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι IDF δημοσίευσαν οπτικοακουστικό υλικό από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν που περιέχει απόσπασμα από βίντεο που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014 και παρουσιάστηκε ως τωρινό.

Το Ιράν εξαπόλυσε ενα κύμα επιθέσεων που διήρκεσαν έξι ώρες τη νύχτα του Σαββάτου 13/4 προς την Κυριακή 14/4/2024, με πυραύλους και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Σύμφωνα με το CNN, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 120 βαλλιστικούς πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου και 170 drones. Βλήματα προήλθαν επίσης από φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Το Ιράν ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός του Ισραήλ το Σάββατο το βράδυ, ήταν η απάντηση στην αεροπορική επίθεση της 1ης Απριλίου σε ένα κτίριο του Ιρανικού Προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας, η οποία σκότωσε 13 ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς, ανάμεσά τους τον ταξίαρχο Mohammad Reza Zahedi, από τους βασικούς υπεύθυνους εξοπλισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι μέχρι την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, η οποία εγκαθίδρυσε ένα θεοκρατικό καθεστώς που η εχθρότητα προς το Ισραήλ ήταν βασικό κομμάτι της ιδεολογίας του, ενώ ακόμη και σήμερα επιδιώκει την καταστροφή του. Το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή με βάση τη ρητορική της Τεχεράνης, και τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση εχθρικών ομάδων και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς που εξαπέλυσε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στις 14 Απριλίου, ο Ισραηλινός Στρατός (για την ακρίβεια Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις – IDF) δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter) ένα βίντεο με τίτλο “Η πραγματικότητα στο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες”.

Στο βίντεο φαίνονται πύραυλοι και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από το νυχτερινό ουρανό του Ισραήλ. Στα τελευταία δευτερόλεπτα βλέπουμε εκτοξεύσεις βλημάτων από το έδαφος. Επάνω στο συγκεκριμένο απόσπασμα του κειμένου έχει γραφτεί η φράση “Αυτή η επίθεση δείχνει τα αληθινά χρώματα του Ιράν”.

Για να εντοπίσουμε την προέλευση του βίντεο, αποκόψαμε το παρακάτω στιγμιότυπο, “κόβοντας” τα γράμματα για να κάνουμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας:

Την αναζητήσαμε στην Google χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν την αναζητήσαμε στη Yandex και βρήκαμε το ίδιο βίντεο με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2014 συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό (στα ρωσικά) πως δείχνει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων της Ουκρανίας να βάλλουν εναντίον στόχων στο Ντονμπάς.

Αν και δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε με βεβαιότητα ότι όντως έχει ληφθεί στην Ουκρανία, το βέβαιο είναι ότι το βίντεο κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Το βίντεο έχει αναρτηθεί και μεταγενέστερα στο YouTube:

Αριστερά βλέπουμε στιγμιότυπο οθόνης από το αρχικό βίντεο του 2014 και δεξιά από το βίντεο που δημοσίευσαν οι IDF στις 14 Απριλίου.

Συμπέρασμα

Οι IDF δημοσίευσαν οπτικοακουστικό υλικό από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν που περιέχει απόσπασμα από βίντεο που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014 και παρουσιάστηκε ως τωρινό.