Κατασκευασμένη με λογισμικό AI η φωτογραφία που “δείχνει” τον Σ. Κασσελάκη και τον Τ. Μακμπέθ γυμνούς σε παραλία

You are currently viewing Κατασκευασμένη με λογισμικό AI η φωτογραφία που “δείχνει” τον Σ. Κασσελάκη και τον Τ.  Μακμπέθ γυμνούς σε παραλία

Μεγάλη διάδοση στα ΜΚΔ και ειδικά στο X (Twitter) έχει μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ, αλλά και το σκύλο τους, να είναι γυμνοί και να αγκαλιάζονται σε μια παραλία.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ γυμνοί στην παραλία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με βάση την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και την ανάλυση της φωτογραφίας, είναι προφανές πως έχει κατασκευαστεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) και δεν είναι πραγματική.

Η φωτογραφία, που κυκλοφόρησε ευρύτατα, συνοδεύτηκε από απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια.

Τι ισχύει

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της Ναυτιλίας. Εγινε ευρύτερα γνωστός μετά από την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές του 2023. Ο Στέφανος Κασσελάκης Είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, γεγονός που το έχει κάνει στόχο ομοφοβικών επιθέσεων Από το 2019 έχει δεσμό με τον Αμερικανό νοσηλευτή Τάιλερ Μάκμπεθ, με τον οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Προέλευση φωτογραφίας

Αρχικά, εκτελέσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για να βρούμε που αλλού έχει δημοσιευτεί. Τη βρίσκουμε μόνο σε κάποιους από τους λογαριασμούς που ανέβηκε, σε ορισμένους που το αναπαρήγαγαν και στο sportime.gr. Τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρη, διότι κάποια από αυτά θέλουν χρόνο μέχρι να καταχωρηθούν αυτομάτως στην Google. Τα υπόλοιπα τα ανακαλύψαμε με “χειροκίνητη” αναζήτηση, επισκεπτόμενοι λογαριασμούς που γνωρίζουμε πως προβάλλουν ομοφοβικό περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως δεν συναντούμε τη φωτογραφία σε κανένα ενημερωτικό ΜΜΕ, παραπέμπει στην κατεύθυνση πως η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο HIVE AI Classifier και επιχειρήσαμε να δούμε εάν η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI), μια πρακτική που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για την κατασκευή εικόνων. Το εργαλείο μας έδωσε ως αποτέλεσμα πως υπάρχει πιθανότητα μόνο 24,3% να έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Για να φτάσουμε σε πιο ασφαλές συμπέρασμα, θα πρέπει να μεγεθύνουμε την εικόνα και να την κοιτάξουμε προσεκτικά:

Αμέσως προσέχουμε πως η δομή των κτιρίων μοιάζει αφύσικη, ενώ τα γυαλιά του “Τάιλερ” έχουν επίσης μη φυσιολογικό περίγραμμα. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι τα δάκτυλα του “Στέφανου Κασσελάκη” όπου μοιάζουν ενωμένα και φυσικά λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε να είναι. Πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί να διαβάσετε ένα χρήσιμο οδηγό για να ξεχωρίζεται τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Συμπέρασμα

Με βάση την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και την ανάλυση της φωτογραφίας, είναι προφανές πως έχει κατασκευαστεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και δεν είναι πραγματική.