Το Ισλαμικό Κράτος δεν επιτέθηκε στη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας

You are currently viewing Το Ισλαμικό Κράτος δεν επιτέθηκε στη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Δηλαδή το Ισλαμικό Κράτος απασχολούσε κι εξόργισε ο πόλεμος στην Ουκρανία ώστε να επιτεθεί στη Μόσχα, αλλά όχι αρκετά ώστε να επιτεθεί στο Ισραήλ, παρά την αιματοχυσία στη Γάζα;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το ISIS-K ανέλαβε την επίθεση εναντίον του συναυλιακού χώρου στη Ρωσία. Δεν ανέλαβε την ευθύνη εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία, αλλά λόγω της στην ουσία συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και ISIS, ειδικά στη Συρία, αλλά και στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν παλαιότερα. Το Ισραήλ έχει στο παρελθόν απειληθεί και έχει δεχτεί επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο ισχυρισμός προβλήθηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά στο X και συγκέντρωσε πάνω από 80 χιλιάδες προβολές.

Η Μαρία Δεναξά έχει εργαστεί ως ανταποκρίτρια για το Star Channel, για την εφημερίδα Ανεξάρτητος, την Deutsche Welle και το BBC World Service. Το 2006 γίνεται η ανταποκρίτρια του ΜΕGA στη γαλλική πρωτεύουσα. Από το 2015 συνεργάζεται με την Real Group και από το 2017 με το Star Channel από το Παρίσι όπου εξακολουθεί να δημοσιογραφεί για τα ελληνικά και Κυπριακά ΜΜΕ. Έχει ωστόσο παραπληροφορήσει πολλές φορές στο παρελθόν (δείτε εδώ).

Αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus στη Ρωσία, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας, στις 22 Μαρτίου 2024, περίπου στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, μια συντονισμένη επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus στην πόλη Κρασνογκόρσκ, πλησίον της Μόσχας. Τέσσερις ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση και σκότωσαν τουλάχιστον 140 άτομα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αποκάλεσε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το παρακλάδι της επαρχίας Χορασάν (ISIS-K), που δραστηριοποιείται στη Νότια και Κεντρική Ασία, ανέλαβε την ευθύνη.

Η πιο αναλυτική ανακοίνωση – ανάληψη της ευθύνης που έγινε μέσω του Amaq περιγράφει την επίθεση και καταλήγει λέγοντας:

وأكدت المصادر لـ “أعماق” أن الهجوم يأتي في السياق الطبيعي للحرب المشتعلة بين الدولة الإسلامية والدول المحاربة للإسلام
Μετάφραση: Πηγές επιβεβαίωσαν στο “AMAQ” ότι η επίθεση έρχεται στα πλαίσια του θερμού πολέμου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν συλλάβει τους 4 τρομοκράτες της επίθεσης που είναι από το Τατζικιστάν.

Το ISIS-K, που ήθελε να ιδρύσει ισλαμικό χαλιφάτο στο Βόρειο Καύκασο και πολεμήθηκε από τη Ρωσία. Τα μέλη του έχουν προέλευση κυρίως από την Τσετσενία, το Νταγκεστάν, την Ινγκουσετία, το Τατζικιστάν και την Καμπαρντίνο – Μπαλκάρια. Πριν τη δημιουργία του ISIS-K, ισλαμιστές τρομοκράτες (δυο γυναίκες) από το Βόρειο Καύκασο, είχαν επιτεθεί το 2010 στο μετρό της Μόσχας με βόμβες αυτοκτονίας, σκοτώνοντας 38 ανθρώπους. Το 2011, τρομοκράτες επίσης από το Βόρειο Καύκασο, σκότωσαν 37 ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο Ντομέντενοβο της Μόσχας. Ακολούθησαν τα επόμενα έτη μια σειρά από επιπλέον τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες η ευθύνη αναλήφθηκε ή αποδόθηκε από τις αρχές σε ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μαχητών του ISIS.

Μεταξύ 2015 και 2024, η Ρωσία υποστήριξε πολλούς εχθρούς του ISIS. Αυτό περιλαμβάνει συντονισμό με τη Χεζμπολάχ, σε στρατιωτικό και πληροφοριακό επίπεδο, πολιτική υποστήριξη προς τη Χαμάς και υποστήριξη προς τους Ταλιμπάν. Όλες οι προαναφερθείσες οργανώσεις, έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με το ISIS σε Συρία, Λίβανο, Γάζα και Αφγανιστάν. Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ, έχει πολεμήσει εναντίον πυρήνων του ISIS σε Λιβύη, Μοζαμβίκη και Μαλί. Η Ρωσία έχει αναλάβει επίσης απευθείας στρατιωτική δράση εναντίον του ISIS στη Συρία, στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην επιβίωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. H Ρωσία έχει απειληθεί και έχει δεχτεί επιθέσεις και στο παρελθόν από ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.

Όσον αφορά το Ισραήλ, έχει στο παρελθόν δεχτεί επιθέσεις για τις οποίες το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη, για παράδειγμα το 2017 και το 2022. Τον περασμένο Οκτώβριο, τόσο η Αλ Κάιντα, όσο και το ISIS, απεύθυναν κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, των ΗΠΑ και γενικά εβραϊκών στόχων, με αφορμή την αντίδραση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τις στη συνέχεια επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Αξίζει να αναφερθεί πως η Χαμάς και το ISIS έχουν σημαντικές θεολογικές και ιδεολογικές διαφορές, με την πιο σημαντική να είναι η υποστήριξη του Ιράν προς τη Χαμάς. Το ISIS θεωρεί το Ιράν ως εχθρό του, πιο σημαντικό ακόμη και από το Ισραήλ. Μάλιστα, το Ιράν έχει δεχτεί πολύνεκρες επιθέσεις από το ISIS στο παρελθόν, με την πιο πρόσφατη να αποδίδεται στο ISIS-K, την ίδια οργάνωση που επιτέθηκε στη Ρωσία.

Συμπέρασμα

Το ISIS-K ανέλαβε την επίθεση εναντίον του συναυλιακού χώρου στη Ρωσία. Δεν ανέλαβε την ευθύνη εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία, αλλά λόγω της στην ουσία συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και ISIS, ειδικά στη Συρία, αλλά και στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν παλαιότερα. Το Ισραήλ έχει στο παρελθόν απειληθεί και έχει δεχτεί επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).