Η Μ.Ζαχάροβα ΔΕΝ είπε «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση» στη Ρωσία

You are currently viewing Η Μ.Ζαχάροβα ΔΕΝ είπε «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση» στη Ρωσία

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μ.Ζαχάροβα: «Oι ΗΠΑ ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από το σύνολο των δηλώσεων της Μαρίας Ζαχάροβα για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία, και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει πως κατηγορεί τις ΗΠΑ πως έσπευσαν υιοθετήσουν την άποψη πως το ISIS είναι υπεύθυνο και να “αθωώσουν” την Ουκρανία. Το μόνο που δηλώθηκε επίσημα από την αμερικανική πλευρά είναι πως δεν έχει στοιχεία για ουκρανική εμπλοκή, χωρίς να αποδώσει οριστικά κάπου την ευθύνη. Η Ζαχάροβα δεν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υποκινητές ή υπεύθυνους.

Το είδαμε στο pronews.gr (αρχική πηγή), iskra.gr, dynatielladanews.com, triklopodia.gr.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Μ.Ζαχάροβα: «Oι ΗΠΑ ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση»
«Τερατώδες έγκλημα των ΗΠΑ» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το μακελειό σε συναυλιακό χώρο στην Μόσχα όπου πάνω από 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Τι ισχύει

Στις 22 Μαρτίου 2024, περίπου στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, μια συντονισμένη επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus στην πόλη Κρασνογκόρσκ, πλησίον της Μόσχας. Ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση και σκότωσαν τουλάχιστον 115 άτομα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αποκάλεσε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το παρακλάδι της επαρχίας Χορασάν (ISIS-K), που δραστηριοποιείται στη Νότια και Κεντρική Ασία, ανέλαβε την ευθύνη. Η Kommersant επικαλείται μη κατονομαζόμενες ρωσικές πηγές που υποστηρίζουν πως υπεύθυνο για την επίθεση είναι Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα (Русский добровольческий корпус, РДК), μια ακροδεξιά ομάδα Ρώσων μαχητών που φέρεται πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας. Λίγο αργότερα, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB δήλωσε πως οι δράστες είχαν σχέσεις με την Ουκρανία και σκόπευαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Στις 7 Μαρτίου 2024, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, εξέδωσε ανακοίνωση που προειδοποιούσε για πιθανή επικείμενη τρομοκρατική επίθεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Στις 19 Μαρτίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι υπήρξε επικείμενος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης σε πολυσύχναστο χώρο στη Μόσχα.

Η Ρωσία αντέδρασε στην εκτίμηση των ΗΠΑ πως δεν υπάρχει εμπλοκή της Ουκρανίας στο φονικό χτύπημα. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν με βεβαιότητα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στο περιστατικό μαζικών πυροβολισμών σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να μοιραστεί κάθε πληροφορία που είχε», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι εμπλέκονται Ουκρανοί ή η Ουκρανία» στην επίθεση. «Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις εμπλοκής της Ουκρανίας ή Ουκρανών στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Ο Κίρμπι δεν ανέφερε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Σε τι στηρίζονται οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και βγάζουν συμπεράσματα για την αθωότητα κάποιου, εν μέσω μίας τραγωδίας;» αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μέσω Telegram, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε πως «Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βγάζουν εν μέσω της τραγωδίας συμπεράσματα για τη μη εμπλοκή κανενός; Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό, θα πρέπει να τα παραδώσουν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει συγχωροχάρτια σε κανέναν

Η ανάρτηση της Ζαχάροβα μεταφρασμένη στα αγγλικά μέσω Google Translate

Σε άλλη ανάρτηση, η Ζαχάροβα συνεχίζει να κατηγορεί τις Αμερικανικές αρχές και να λέει πως οι δράστες σκοπεύουν να κρυφτούν στην Ουκρανία, την οποία περιγράφει ως κέντρο για τη διασπορά εξτρεμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, με τη στήριξη φιλελεύθερων Δυτικών καθεστώτων.

Η δεύτερη ανάρτηση της Ζαχάροβα μεταφρασμένη στα αγγλικά μέσω Google Translate

Συμπέρασμα

Από το σύνολο των δηλώσεων της Μαρίας Ζαχάροβα για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία, και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει πως κατηγορεί τις ΗΠΑ πως έσπευσαν υιοθετήσουν την άποψη πως το ISIS είναι υπεύθυνο και να “αθωώσουν” την Ουκρανία. Το μόνο που δηλώθηκε επίσημα από την αμερικανική πλευρά είναι πως δεν έχει στοιχεία για ουκρανική εμπλοκή, χωρίς να αποδώσει οριστικά κάπου την ευθύνη. Η Ζαχάροβα δεν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υποκινητές ή υπεύθυνους.