Ρωσική προπαγάνδα: Βίντεο δεν δείχνει τη μετακίνηση σε θέσεις εκτόξευσης ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική γόμωση

You are currently viewing Ρωσική προπαγάνδα: Βίντεο δεν δείχνει τη μετακίνηση σε θέσεις εκτόξευσης ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική γόμωση

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Εικόνες δείχνουν τη μετακίνηση ρωσικών αυτοκινούμενων βαλλιστικών στρατηγικών βλημάτων RT-2PM2 «Topol-M» σε θέσεις εκτόξευσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό δεν προέρχεται από μετακίνηση σε θέσεις εκτόξευσης ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, αλλά από μετακίνηση για την προετοιμασία παρέλασης.

Το είδαμε στο pronews.gr (αρχική πηγή), iskra.gr, triklopodia.gr, vimaorthodoxias.gr, nafpaktos-online.blogspot.com, olatanea.gr, epilekta.gr, anixneuseis.gr

Τι ισχύει

Ο RT-2PM Topol-M είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) με εμβέλεια 11.000 χιλιομέτρων. Μπορεί να τοποθετηθεί σε σιλό ή επί τροχοφόρου οχήματος. Είναι εξοπλισμένος με τουλάχιστον μια πυρηνική κεφαλή.

Τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν την παρακάτω εικόνα, που είναι στιγμιότυπο από βίντεο.

Για να εντοπίσουμε την προέλευση της φωτογραφίας, προχωρήσαμε σε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, χρησιμοποιώντας τη Yandex, μια ρωσική μηχανή αναζήτησης, αντίστοιχη της Google. Επιλέξαμε τη Yandex, διότι θέλαμε να βρούμε την προέλευση σε ρωσική πηγή, δηλαδή από τη χώρα προέλευσης της υπό εξέτασης εικόνας.

Κατά αυτό τον τρόπο, μπορέσαμε να εντοπίσουμε περισσότερες εικόνες και βίντεο. Το βίντεο δείχνει τη μετακίνηση διηπειρωτικών πυραύλων Yars (και όχι Topol-M) από το Ιβάνοβο στην περιοχή Αλαμπίνο στα προάστια της Μόσχας, στα πλαίσια προετοιμασιών για τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου. Κάθε χρόνο από το 2008, αυτή την εποχή, γίνονται τέτοιες μετακινήσεις, όπως έγινε και φέτος.

Το παρακάτω βίντεο είναι από το 2022:

Η υπό εξέταση εικόνα και βίντεο, δόθηκαν στα ΜΜΕ από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 27 Φεβρουαρίου 2024 και δείχνουν την μετακίνηση των πυραύλων στα πλαίσια της προετοιμασίας για την παρέλαση, όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά ή υπόνοια πως οι πύραυλοι μετακινήθηκαν σε θέσεις εκτόξευσης στην επίσημη ανακοίνωση.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό δεν προέρχεται από μετακίνηση σε θέσεις εκτόξευσης ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων, αλλά από μετακίνηση για την προετοιμασία παρέλασης.